請問這個溫度適宜種甚麼蘭花?

作者: wongin30s 發表于 2018-5-28 14:57:23
2616 43
近日室內最高是34 C
Sumbie 發表於 2018-5-29 07:45:19 來自手機 |顯示全部樓層
種植蘭花最緊要通風!
回復

W88 發表於 2018-5-29 08:02:40 來自手機 |顯示全部樓層

種蘭花最重要係 有$ 同有地方,咁就可以一直不停買,不停種,直到永遠。
回復

sarshk2014 發表於 2018-5-29 13:26:12 來自手機 |顯示全部樓層
室內都有成34度,人都住唔島啦!不過話又咁講,種秋石斛啦,聽講佢地唔怕熱架!
回復

B17 發表於 2018-5-29 13:43:54 來自手機 |顯示全部樓層
呢個温度我露台常見, 只要唔係太陽直晒, 一般蘭花都種到, 國蘭, 拖鞋有難度
回復

GP01-Fb 發表於 2018-5-29 14:59:26 來自手機 |顯示全部樓層
我琴日露台有幾個小時溫度去到45度(因為係冷氣出風位), 當然係非常之唔理想啦, 但係都仲叫ok,所以自己認為最緊要係通風, 同埋唔好種啲怕熱嘅品種。
回復

Sumbie 發表於 2018-5-29 15:16:22 來自手機 |顯示全部樓層

我放戶外,比較通風但係都有成35度!下午濕度50%左右,要在有遮蔭的地下灑水(不能在太陽曬到的地方灑水,因為蒸氣會令情況惡化),令濕度回升至65% 。但係大前提真係要通風!有一棵比較弱(爛根救回來、已經剪晒大部份根)要放入室內涼風扇冷氣吊命
回復

Sumbie 發表於 2018-5-29 15:22:54 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-29 13:43
呢個温度我露台常見, 只要唔係太陽直晒, 一般蘭花都種到, 國蘭, 拖鞋有難度 ...

石斛最易!個人經驗!我種的小苗在炎熱的天氣下已長大幾倍!
回復

GP01-Fb 發表於 2018-5-29 15:36:12 來自手機 |顯示全部樓層
睇嚟回貼的朋友都係在室外種植的, 而樓主好似會在室內種。 個人意見,室內同室外嘅環境差好遠, 所以如果有喺室內種開蘭花嘅大大解答,可能參考價值會再高一啲。

果然留意到樓主提出問題的重心 ^^  發表於 2018-5-30 17:55
回復

B17 發表於 2018-5-29 19:07:06 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-5-29 15:36
睇嚟回貼的朋友都係在室外種植的, 而樓主好似會在室內種。 個人意見,室內同室外嘅環境差好遠, 所以如果 ...

室內34度, 唔係好多人頂得住, 唔易揾参考

咁又係  發表於 2018-5-29 20:05
回復

小雷子 發表於 2018-5-29 20:59:04 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-5-29 14:59
我琴日露台有幾個小時溫度去到45度(因為係冷氣出風位), 當然係非常之唔理想啦, 但係都仲叫ok,所以自己認 ...

45度?真係熱到溶喎!你啲花花好捱得!

我都覺得佢哋好犀利。 所以我係恭敬小心咁種佢哋。  發表於 2018-5-29 21:26
回復

LONGLIFE 發表於 2018-5-29 21:21:25 |顯示全部樓層
冷氣機底下種蘭花,是香港特色,溫度超過40度,個人做法,
在地下放水盆,花盆以膠包鐵網籃為主,植料為全樹皮,植株以文心,石斛為主,嘉多利次之,每朝噴水,一星期浸盆一次。室內種植以風扇為主,可將溫度降至30度以下,沒用冷氣機,因為會抽乾水份,加快新陳代謝,令枝葉變得幼長,最大問題是真菌,毎月施兩次殺菌水。
回復

GP01-Fb 發表於 2018-5-29 21:26:34 來自手機 |顯示全部樓層
LONGLIFE 發表於 2018-5-29 21:21
在地下放水盆,花盆以膠包鐵網籃為主,植料為全樹皮,植 ...

學到嘢, 多謝指教!
回復

LONGLIFE 發表於 2018-5-29 21:45:57 |顯示全部樓層
希望個人經驗,能夠幫到用心種蘭蘭友,其實種蘭經常會遇到困難,而樂趣亦會伴隨。
回復

Sumbie 發表於 2018-5-29 23:01:01 來自手機 |顯示全部樓層
LONGLIFE 發表於 2018-5-29 21:21
在地下放水盆,花盆以膠包鐵網籃為主,植料為全樹皮,植 ...

又學到野!

我放外邊,下午濕度50度左右,溫度大約35至37 , 每日返工前都會在地下環保木上面灑水,濕度會升至60左右。

植株方面,部份用蘭石混樹皮,根用水苔包一包,面頭再加水苔。我發覺每晚佢哋都會差唔多乾晒,我就會淋透水。面頭有緩施肥料包。
有其他植株我就主要用水苔,底下加陶粒,補水能力比較好,多數兩三天淋透一次。
上了板的石斛就有啲困惑。睇另外一啲文章話最好蛇木板從底部浸濕,可以助長根部快啲生入去,但係我唔太清楚面頭水苔應該是否保持薄薄一層?因為我發覺水苔二十四小時仍然濕潤,反而後面木板就乾爽。請問高人有冇得指點下?謝謝!
回復

LONGLIFE 發表於 2018-5-29 23:20:06 |顯示全部樓層
蛇木板的用途因人而異,有些只希望作輔助支援作用,有些希望用作植料用途,觀上文,可能是後者,做法是以水苔固定植株,毎天浸盆约十分鐘,直至水苔變綠並生青苔,青苔除可保濕外,亦可減慢霉菌生長,若想加快,可植入青苔。
回復

W88 發表於 2018-5-30 07:51:42 來自手機 |顯示全部樓層

其實近年有花場同花店提供寄養服務。部份花場設備較完善,夏天有水簾降溫。花店日間有冷氣。平日有人代為打理,得閒去望吓就得,過咗夏天取回就可以。簡單方便!
回復

GP01-Fb 發表於 2018-5-30 09:09:54 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-5-30 07:51
其實近年有花場同花店提供寄養服務。部份花場設備較完善,夏天有水簾降溫。花店日間有冷氣。平日有人代為打 ...

唔知我攞棵分分蝴蝶蘭過去會唔會畀人鄙視呢?
多謝告知, 如果種開靚花真係一個好辦法。
回復

Sumbie 發表於 2018-5-30 09:39:35 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-5-30 07:51
其實近年有花場同花店提供寄養服務。部份花場設備較完善,夏天有水簾降溫。花店日間有冷氣。平日有人代為打 ...

種死有冇得賠
回復

W88 發表於 2018-5-30 10:00:08 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-5-30 09:39
種死有冇得賠

如果種植環境一般,又唔知點種,買咗盆花有病又唔知點處理,咪一樣死!
回復

123下一頁