小小喜蔭

作者: Lavendercandy 發表于 2018-5-27 14:22:11
3424 43
一直種得不太好,長不大又易爛葉,現在夏天到了希望會有改善,但距離開花仍有一段日子,在此記錄一下。
另要謝謝各大大的分享:
goldenwah, MattChow, 雙魚座, Beasy

E. Silver Sky

E. Kee Wee

E. Chocolate Cream

E. Lemon Tree

E. Pink Panther

E. Country Cowboy

NOID
suisuet 發表於 2018-6-21 09:42:38 |顯示全部樓層
喜蔭真係有難度(我是殺手),唯有多爬文,大家共勉之。
回復

KatKichi 發表於 2018-6-21 12:58:35 來自手機 |顯示全部樓層
睇落好似唔夠光
回復

goldenwah 發表於 2018-6-21 21:59:07 來自手機 |顯示全部樓層
葉片見到有點倦曲,是放在有陽光地方嗎?
回復

新手小麗 發表於 2018-6-21 22:09:21 來自手機 |顯示全部樓層

係啦,覺得喜蔭有少少難種,附圖的是silver sky 走莖,這個樣是太光定唔夠光呢?是空氣濕度唔夠嗎,葉邊好乾同有少少爛,可能未適應放落泥種
回復

雙魚座 發表於 2018-6-21 22:13:17 來自手機 |顯示全部樓層

晚上入溫室葉會靚的。兩隻傻豹葉形完全不同,會不會另有驚喜。隻noid 我都有。葉色多變,由墨綠,青綠,大紅都有,不過難掌握。之前見B大種得好靚,但種唔到咁。
好野唔好收藏,B大的靚相。

B大大的真係好靚靚呀!  發表於 2018-6-21 22:42
回復

Lavendercandy 發表於 2018-6-21 22:18:26 來自手機 |顯示全部樓層
suisuet 發表於 2018-6-21 09:42
喜蔭真係有難度(我是殺手),唯有多爬文,大家共勉之。

真的不容易呢,我的都重種又重種,所以種極都唔大
回復

Lavendercandy 發表於 2018-6-21 22:23:28 來自手機 |顯示全部樓層
KatKichi 發表於 2018-6-21 12:58
睇落好似唔夠光

因為之前冬天放窗邊唔知係咪凍親,葉太醜,將喜陰都放到無咁光既地方,放一段時間反而新生的葉又平展返。
回復

KatKichi 發表於 2018-6-21 22:28:48 來自手機 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2018-6-21 22:23
因為之前冬天放窗邊唔知係咪凍親,葉太醜,將喜陰都放到無咁光既地方,放一段時間反而新生的葉又平展返。 ...

趁宜家夏天,俾多d日光浴佢地啦
回復

Lavendercandy 發表於 2018-6-21 22:29:23 來自手機 |顯示全部樓層
goldenwah 發表於 2018-6-21 21:59
葉片見到有點倦曲,是放在有陽光地方嗎?

Gold大大,最最起初係放窗邊,成個冬天silver sky 既葉都卷卷地,後來放無咁光地方,新生的葉開始平展少少,但係仲好細棵喔,於是近呢個月我又放返光少少位,希望快d大,唔知做得啱唔啱?
回復

Lavendercandy 發表於 2018-6-21 22:39:47 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-21 22:13
晚上入溫室葉會靚的。兩隻傻豹葉形完全不同,會不會另有驚喜。隻noid 我都有。葉色多變,由墨綠,青綠,大 ...

雙魚大大,silver sky 應該係跟你同期得到分享的,見你的種得非常好!請問現在晚間都要入溫室嗎?我的只有在冬天間中入去住下(好懶^^)
兩隻傻豹因爲是來自不同地方的,淺綠的一直放在公司(只有燈光),所以應該不夠光照但葉比輕大片葉較圓,現在兩隻都放返屋企吸收光線,希望快開花!
不過如果兩隻有驚喜仲開心哦 ^.^
回復

KatKichi 發表於 2018-6-21 22:41:52 來自手機 |顯示全部樓層
新手小麗 發表於 2018-6-21 22:09
係啦,覺得喜蔭有少少難種,附圖的是silver sky 走莖,這個樣是太光定唔夠光呢?是空氣濕度唔夠嗎,葉邊好 ...

睇佢地向曬太陽果邊就知唔夠光,我都系咁,不過你比我好好多,睇黎呢個品種好鐘意太陽
回復

Lavendercandy 發表於 2018-6-21 22:44:32 來自手機 |顯示全部樓層
KatKichi 發表於 2018-6-21 22:28
趁宜家夏天,俾多d日光浴佢地啦<span class="emoji emoji1f601"></span>

知道,呢個月已經放返光位
回復

新手小麗 發表於 2018-6-21 22:50:09 來自手機 |顯示全部樓層
KatKichi 發表於 2018-6-21 22:41
睇佢地向曬太陽果邊就知唔夠光,我都系咁,不過你比我好好多,睇黎呢個品種好鐘意太陽,我仲以為佢哋怕光添,Thx
回復

Lavendercandy 發表於 2018-6-21 22:51:18 來自手機 |顯示全部樓層
新手小麗 發表於 2018-6-21 22:09
係啦,覺得喜蔭有少少難種,附圖的是silver sky 走莖,這個樣是太光定唔夠光呢?是空氣濕度唔夠嗎,葉邊好 ...

小麗有好多 silver 喎~
初種喜蔭時,爛葉是必經階段(講的是我自己)
回復

新手小麗 發表於 2018-6-21 22:53:40 來自手機 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2018-6-21 22:51
小麗有好多 silver 喎~
初種喜蔭時,爛葉是必經階段(講的是我自己)  ...

現在會早晚向葉面噴少少水,唔知做得啱唔啱
回復

Lavendercandy 發表於 2018-6-21 22:57:48 來自手機 |顯示全部樓層
新手小麗 發表於 2018-6-21 22:53
現在會早晚向葉面噴少少水,唔知做得啱唔啱<span class="emoji emoji1f914"></span><span class="emoji emoji1f61c"></span> ...

提高空氣濕度應有幫助,但試過整到葉片濕得滯(當時入溫室中) 又會爛葉⋯
回復

KatKichi 發表於 2018-6-21 23:00:24 來自手機 |顯示全部樓層
唔好俾佢個名呃到,佢地好鐘意陽光噶,見好多人露養都無問題
回復

雙魚座 發表於 2018-6-21 23:02:36 來自手機 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2018-6-21 22:39
雙魚大大,silver sky 應該係跟你同期得到分享的,見你的種得非常好!請問現在晚間都要入溫室嗎?我的只 ...

喜蔭細棵時,晚上全部入盒,每片葉都好靚。但大了沒位入温室,真是差咗,葉黃又曲咗。
silver sky 冬天時都像你棵那麼細小,以為不會大,但一大起上來,生得好快。
另外驚喜是紫花當傻豹作分享。我都收到,見隻傻豹比其他傻豹生得慢,葉又長又曲,見有傻豹多,將它轉送他人,到開花後才知送錯咗。
回復

新手小麗 發表於 2018-6-21 23:06:00 來自手機 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2018-6-21 22:57
提高空氣濕度應有幫助,但試過整到葉片濕得滯(當時入溫室中) 又會爛葉⋯ ...

我都試過呀,所以依家會打開蓋,唔敢密封

聰明^.^  發表於 2018-6-21 23:35
回復

123下一頁