金氏蝴蝶蘭

作者: Penwong 发表于 2018-5-22 20:34:11
2711 12
佢復花啦,新葉比舊葉大,有兩支小花梗,本來唔錯,但新葉緣起大浪,唔知衰D乜,各位指教下,唔該先。
GP01-Fb 發表於 2018-5-23 12:36:11 |顯示全部樓層
參照網上圖片,金氏蝴蝶蘭葉緣起波浪好似係正常

"It has a short stem with 3-6 long wavy leaves with undulated margin."
Source: http://www.toskar.org/phalaenopsis-deliciosa/
Penwong 發表於 2018-5-23 12:58:24 來自手機 |顯示全部樓層

多謝咁詳細的資料,這品種初次接觸,也初次呈現這葉型在植株上,以為做錯左D野,多謝指教。頭像花正是它上次的花。
GP01-Fb 發表於 2018-5-23 13:03:01 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-5-23 12:58
多謝咁詳細的資料,這品種初次接觸,也初次呈現這葉型在植株上,以為做錯左D野,多謝指教。 ...

只是搵網上資料,我自己都冇種過,我唔識㗎,哈哈
Penwong 發表於 2018-5-23 13:51:54 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-5-23 13:03
只是搵網上資料,我自己都冇種過,我唔識㗎,哈哈

上次開的花
GP01-Fb 發表於 2018-5-23 18:20:29 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-5-23 13:51
上次開的花

花型好特別喎
W88 發表於 2018-5-23 18:27:54 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-5-23 13:51
上次開的花

好似係 Phal. deliciosa subsp. hookeriana
黄金氏蝴蝶!
ChanKwingYin 發表於 2018-5-23 23:12:55 來自手機 |顯示全部樓層
原生美呈現目中一
Penwong 發表於 2018-5-23 23:13:18 |顯示全部樓層

正是你提供圖片中的花。
Penwong 發表於 2018-5-23 23:19:31 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-5-23 18:27
好似係 Phal. deliciosa subsp. hookeriana
黄金氏蝴蝶!

是分分買的金氏蝴蝶蘭,當時擺在店內的蘭花相片不是這樣的(是粉紅色),不過這花也不錯。
Penwong 發表於 2018-5-23 23:57:17 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-5-23 18:27
黄金氏蝴蝶!

是這種花,只是個體上有小小唔同
Penwong 發表於 2018-6-14 15:04:46 來自手機 |顯示全部樓層
復花第一朵來了。
Penwong 發表於 2019-6-16 18:03:48 來自手機 |顯示全部樓層
兩年只長兩葉,花梗有八枝,現在正有三枝開緊,花較弱想剪了讓它休息一下。