救了兩年的n仔

作者: taxitang 发表于 2018-5-2 22:57:43
3623 42
玩開蘭花的蘭友都知道n仔生長慢,一年好多時也只得一隻成長,如有什麼差池,要等到頸都長才出隻新芽仔,我這隻n仔老芽,冇根冇葉,足等了大半年才出了一隻芽仔,滿心歡喜等它長葉出根,等呀等!终於展葉了,但好可惜,它不肯出根,冇根出,即是未脱離危險期,唯有一直等,老植株也開始轉黃了,幸好現在是生長期,它又再给我希望了,它再努力迫出一隻小芽,希望呢隻小芽能順利成長,展葉長根,重新栽種。

GP01-Fb 發表於 2018-5-3 09:04:04 來自手機 |顯示全部樓層
很厲害。 層次太高不懂搭嘴。謝謝分享等我哋可以學下嘢。
taxitang 發表於 2018-5-3 13:19:23 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-5-3 09:04
很厲害。 層次太高不懂搭嘴。謝謝分享等我哋可以學下嘢。

謝謝賞圖,如繼續養蘭,救花是必經經過。
mrssiu 發表於 2018-5-3 22:06:39 |顯示全部樓層
你自己不常說『等待也是樂趣』?
好的N仔更應盡力救,它們會拼命延續生命,隨時有驚喜!
taxitang 發表於 2018-5-3 22:24:10 |顯示全部樓層
mrssiu 發表於 2018-5-3 22:06
你自己不常說『等待也是樂趣』?
好的N仔更應盡力救,它們會拼命延續生命,隨時有驚喜! ...

其實我最喜歡救花,如救救得到,比能開心更開心,心目中,拖鞋蘭較難救。
mrssiu 發表於 2018-5-3 22:35:14 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-5-3 22:24
其實我最喜歡救花,如救救得到,比能開心更開心,心目中,拖鞋蘭較難救。 ...

感覺N仔的歲月以年計,五、七年都很平常,極考驗耐性。
你這棵是perfection?
小雷子 發表於 2018-5-3 22:37:34 來自手機 |顯示全部樓層
其實我最喜歡救花,如救救得到,比能開心更開心,心目中,拖鞋蘭較難救。 ...

我棵嘉仔去根一個月,開始出芽,但仍然冇生根!葉有少少黃,會唔會好危險?放在散光位,正確嗎?
taxitang 發表於 2018-5-3 22:49:17 |顯示全部樓層
mrssiu 發表於 2018-5-3 22:35
感覺N仔的歲月以年計,五、七年都很平常,極考驗耐性。
你這棵是perfection? ...

好眼力,是侄仔给我的mc,曾看見花形唔錯,所以非常更珍惜。
早排救了一株朋友的銘花,s/a,壯後初花,左邊吸引非常圓,可惜右邊畸型。

taxitang 發表於 2018-5-3 22:54:18 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-3 22:37
我棵嘉仔去根一個月,開始出芽,但仍然冇生根!葉有少少黃,會唔會好危險?放在散光位,正確嗎? ...

非常好現象,嘉仔是先出芽後長根,葉黃跟住脱落也正常,最重要唔好積水太濕中菌,散光位置好,清明時節濕度高,亦是嘉仔生長期,也是救花的好時機。
小雷子 發表於 2018-5-3 23:00:46 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-5-3 22:54
非常好現象,嘉仔是先出芽後長根,葉黃跟住脱落也正常,最重要唔好積水太濕中菌,散光位置好,清明時節濕 ...

太好啦!即係有得救,我要加倍努力!多謝Taxi 大大解答!
corina 發表於 2018-5-4 11:33:55 來自手機 |顯示全部樓層
花好靚,這些都是高手才搞得掂
taxitang 發表於 2018-5-4 12:14:24 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-5-4 11:33

大大它朝也能成高手。
happychan 發表於 2018-5-4 12:41:40 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-5-4 11:33

大多數葉厚莖粗的蘭花就算冇根也很容易再出新芽,不须要高深的技巧。
corina 發表於 2018-5-4 13:37:09 來自手機 |顯示全部樓層
你地D大學生睇幼稚園課程當然容易了,我讀緊BB班就覺得深
W88 發表於 2018-5-4 15:54:33 來自手機 |顯示全部樓層

將啲有問題嘅花救返生,係樂趣!
好似呢盆 godefro..咁,買個時已經發現啲
葉有問題,剛開完花又無新芽,但想試吓種唔種得生,買咗之後發現連啲根都..............
加上我又唔用農葯,用咗大半年先出返隻芽。
taxitang 發表於 2018-5-4 17:36:01 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-5-4 15:54
將啲有問題嘅花救返生,係樂趣!
好似呢盆 godefro..咁,買個時已經發現啲
葉有問題,剛開完花又無新芽, ...

新芽壯又靚,救得生,很滿足。
nightscrawler 發表於 2018-5-8 17:19:49 |顯示全部樓層
我都有株N仔, 落哂葉, 係膠袋中過冬, 迫咗2隻芽仔出黎, 但一路都唔出根, 前排出袋了, 暫時裸掛在露台通風位, 早晚噴水, 希望可以快啲出到根

mrssiu 發表於 2018-5-8 18:28:06 來自手機 |顯示全部樓層
F5DF7514-7A6F-458B-908C-C5D5E8ED34D8.jpeg 5CA4AD7B-1D96-4B43-9278-7BCCBF7C973A.jpeg B082EAFD-8601-4498-802D-864C62537D03.jpeg B0E7BA9A-C186-4412-A7AE-6031FD81E8AE.jpeg
我有棵OCN274,全掉葉後紥在樹皮上逼根,期間冬天與蝴蝶留在花棚內,棚外有透明膠布擋風,結果蝴蝶全死,這棵N仔繼續生存。大半年後長根長葉,見機不可失,即轉入盆保命,現在在生長點看到再出新根
taxitang 發表於 2018-5-8 18:32:51 |顯示全部樓層
nightscrawler 發表於 2018-5-8 17:19
我都有株N仔, 落哂葉, 係膠袋中過冬, 迫咗2隻芽仔出黎, 但一路都唔出根, 前排出袋了, 暫時裸掛在露台通風位 ...

n仔真的比較難攪,唯有等,好似我這隻,展葉都唔出根,再出新芽,吹漲
taxitang 發表於 2018-5-8 18:39:31 |顯示全部樓層
mrssiu 發表於 2018-5-8 18:28
我有棵OCN274,全掉葉後紥在樹皮上逼根,期間冬天與蝴蝶留在花棚內,棚外有透明膠布擋風,結果蝴蝶全死, ...

要救的n仔通常好肉酸,救得番的新株成對比會好靚仔,大大這株已出根,應該好穩定,脱離危險期。
123下一頁