殺手學種蘭花

作者: 小雷子 發表于 2018-4-29 23:39:59
38733 604
Childpark 發表於 2018-5-1 18:24:58 |顯示全部樓層
要了解蘭花根的生長,就能知道買蘭回家後用什麼植料和放置的位置。

蝴蝶蘭,單莖蘭,根系粗,受水力高(能在呼吸的情況下最理想),如果空氣不流通,全棵根上板。

如果空氣流通,用薄水苔墊底上板,根可呼吸,下有水苔。

用盆就要通孔盆,小量水苔,讓水份盡快蒸發,晚上淋水!
盆內植料全乾3天後才好淋水,讓根生長一段長度!
回復

小雷子 發表於 2018-5-3 14:09:28 來自手機 |顯示全部樓層
有冇人知呢隻係咩蘭?紫紅色+豹紋+清香 20180503_140225.jpg 20180503_140300.jpg
回復

W88 發表於 2018-5-3 14:25:30 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-3 14:09
有冇人知呢隻係咩蘭?紫紅色+豹紋+清香<span class="emoji emoji1f60d"></span>

有啲似 Phal. Joy Fairy Tale 歡樂童話
三唇瓣蝴蝶蘭!
回復

tarepanda817 發表於 2018-5-3 14:29:56 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-3 14:09
有冇人知呢隻係咩蘭?紫紅色+豹紋+清香<span class="emoji emoji1f60d"></span>

我盆蘭花爛莖又爛根,好彩D葉未黄哂!
回復

小雷子 發表於 2018-5-3 14:29:58 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-5-3 14:25
有啲似 Phal. Joy Fairy Tale 歡樂童話
三唇瓣蝴蝶蘭!

個名好正呀!充滿快樂感!
回復

小雷子 發表於 2018-5-3 14:39:20 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-5-3 14:29
我盆蘭花爛莖又爛根,好彩D葉未黄哂!

仲有一條根,有機會救到!
回復

tarepanda817 發表於 2018-5-3 14:54:22 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-3 14:39
仲有一條根,有機會救到!

而家唯有封乾先打算最後支花梗都黄埋!
回復

小雷子 發表於 2018-5-3 21:03:56 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-4-30 18:27
如已有養蘭經驗一段時間的花友,大多不會用陶粒作植料,皆因儲水能力差,(半水耕除外),我估計是店舖推介 ...

Taxit大大!我棵花開始退色,好驚呀!係咪太光所致?我放窗台花架上,中層! 20180503_205900.jpg
回復

taxitang 發表於 2018-5-3 22:19:19 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-3 21:03
Taxit大大!我棵花開始退色,好驚呀!係咪太光所致?我放窗台花架上,中層! ...

首先,花出現問題,問題唔大,一是老化落花,二是轉環境,蝴蝶蘭花對週邊環境很敏感,但這原因不是退色,而是短時間枯萎,我估應該老化,唔怕肉酸就唔好剪花梗。
我哋養花,對於爛根燒苞要處於泰然,尤其是嘉仔,一年才開花,但好多時現花苞才燒,這也沒辦法,我們是玩花,不是被花玩,平日留意的是葉片,通常植株最大毛病是爛根,而爛根徵狀出現於葉片,失光澤,起皺紋就是爛根的徵狀,葉片窄而長又較深色是唔夠光,新葉片比上一塊葉片一樣大或更大是好的現象,但開花後的新葉片未必是更大,因營養損耗在花朵上。
試問有誰養花唔會死花,所以先學救花,儲多一定經驗自然會淡定。
回復

Penwong 發表於 2018-5-5 09:13:44 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-4-30 18:27
如已有養蘭經驗一段時間的花友,大多不會用陶粒作植料,皆因儲水能力差,(半水耕除外),我估計是店舖推介 ...

原生蝶基本知識,得閒要多指教呀。
回復

小雷子 發表於 2018-5-5 12:12:54 來自手機 |顯示全部樓層
Phal. amboinensis
朵花收工啦!有啲唔捨得! 20180505_115841.jpg
另一朵小花唔識打開,好似定左格! 20180505_115906.jpg

歡樂童話……第2朵花開埋,好靚呀!香味好似
Phal. amboinensis,但比較濃少少! 20180505_115306.jpg 20180505_115522.jpg 20180505_115342.jpg
回復

小雷子 發表於 2018-5-5 18:37:22 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-5-3 22:19
首先,花出現問題,問題唔大,一是老化落花,二是轉環境,蝴蝶蘭花對週邊環境很敏感,但這原因不是退色, ...

Taxi大大!想請教一下,剛入了一盆小蘭花<紫水晶>!發現有蜘蛛絲, 懷疑可能有紅蜘蛛! 請問我應該點做? 噴藥定係換水苔呢?好擔心傳染其他花花! 20180505_181535.jpg 20180505_181416.jpg
回復

taxitang 發表於 2018-5-5 19:55:16 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-5 18:37
Taxi大大!想請教一下,剛入了一盆小蘭花!發現有蜘蛛絲, 懷疑可能有紅蜘蛛! 請問我應該點做? 噴藥定 ...

紅蜘蛛通常在葉背话動,吸取葉片的汁液,有絲可能是另外昆蟲,如果只得一盆,先隔離,開殺蟲水淋全株喷灑,尤其是植料。因我不是在家裡養花,在花棚是噴灑殺蟲水,但樓主在家養,殺蟲水恐怕不太合適,如果不是開花期間,換植料加清冼是不錯選擇。
回復

小雷子 發表於 2018-5-5 20:03:55 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-5-5 19:55
紅蜘蛛通常在葉背话動,吸取葉片的汁液,有絲可能是另外昆蟲,如果只得一盆,先隔離,開殺蟲水淋全株喷灑 ...

依加開緊花,可唔可以噴殺蟲水?
如想換植料,啲花會唔會謝呢?
回復

tarepanda817 發表於 2018-5-5 20:31:53 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-5-5 19:55
紅蜘蛛通常在葉背话動,吸取葉片的汁液,有絲可能是另外昆蟲,如果只得一盆,先隔離,開殺蟲水淋全株喷灑 ...

請指教一下,新買回來的水苔用水浸開,其實要否先消毒水苔才用,我有諗過用大熱水浸開,反正水苔內没有養份,用大熱水清洗感覺好似有消毒成效!
回復

tarepanda817 發表於 2018-5-5 20:32:55 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-5 20:03

雷大近排入左好多蘭花喎
回復

powergun 發表於 2018-5-5 20:48:50 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-5 18:37
Taxi大大!想請教一下,剛入了一盆小蘭花!發現有蜘蛛絲, 懷疑可能有紅蜘蛛! 請問我應該點做? 噴藥定 ...

咁大棵, 先清除蛛網, 隔離左觀察先, 如果之後再有網就係啦, 換植料或淋消毒水都有可能令花花不保的, 要留意了
回復

小雷子 發表於 2018-5-5 20:53:05 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-5-5 20:32
雷大近排入左好多蘭花喎

係呀!上x香味蘭花好吸引,價錢貴D!今日買呢盆係紫藍色花好靚架,我張相有色差!呢個好平$48!
回復

tarepanda817 發表於 2018-5-5 20:57:01 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-5 20:53
係呀!上x香味蘭花好吸引,價錢貴D!今日買呢盆係紫藍色花好靚架,我張相有色差!呢個好平$48!<span class="emoji emoji1f ...

上x D貨又真係幾正,我知我明白
佢收銀個位成日放D靚野係度,睇到流口水,但價錢真係可以好貴!
回復

taxitang 發表於 2018-5-5 20:58:24 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-5 20:03

看殺蟲水份量,多少一定有影響,濃度越高、影響越大。
開花期有什麼風吹草動都會對花有影響。
用牙籤轉走啲絲先,靜觀其變,否則剪花殺蟲。我慣全場喷灑,燒花就剪花,當能營養谷下次花。
回復