殺手學種蘭花

作者: 小雷子 发表于 2018-4-29 23:39:59
38112 601
上次去花墟睇中一盆蘭花,但怕自己唔識種,最后冇買到!但它的香味令我念念不忘!
昨天剛好有時間,去左花墟行左一圈!又比我遇到佢,最後決定比一次機會自己,再試下認真地種好佢!
大家知唔知佢叫咩品種蘭花?
現盆係用水苔種的,請問大家,我需要換植料嗎?次次帶蘭花返去,好快就落花,好擔心今次又再發生,究竟要點樣照顧才是合適呢?
20180429_230248.jpg 20180429_230323.jpg 20180429_230350.jpg
suisuet 發表於 2018-4-30 00:04:22 |顯示全部樓層
這種蘭花幾特別呢,我也是蘭花殺手
小雷子 發表於 2018-4-30 00:11:07 來自手機 |顯示全部樓層
suisuet 發表於 2018-4-30 00:04
這種蘭花幾特別呢,我也是蘭花殺手

今次希望金盆洗水成功!
taxitang 發表於 2018-4-30 00:27:16 |顯示全部樓層
看見盆内的根還好靚,放在通風唔好直曬的位置較合適,開花期間唔史施肥,水苔乾才淋水,要淋透,就咁淋一、兩次水是索唔夠,不妨淋一、兩次水之後,等一陣再淋透啲,通常蘭花死亡原因是多水爛根,但每次淋透會對植株冇影響,重點是真的乾了才淋水,放在通風位置。

多謝的士大大指教!  發表於 2018-5-1 16:31
Z133Z133 發表於 2018-4-30 00:35:38 |顯示全部樓層
我也是蘭花剎手...種死了很多品種~
加油~
似 Phal. amboinensis,,

唔該你嘅資料!我只識蝴蝶蘭!  發表於 2018-5-1 16:33
W88 發表於 2018-4-30 07:11:47 來自手機 |顯示全部樓層
樓主勇於嘗試,向種植技巧挑戰,尋求突破,真係要支持吓!   好快殺手都升級做高手!

多謝支持!我會努力架!  發表於 2018-5-1 16:34
corina 發表於 2018-4-30 07:26:10 來自手機 |顯示全部樓層
人地種花,我是種爛根,而家都用新西蘭樹皮或蘭石種花,暫時不錯,要密D淋水
shing001 發表於 2018-4-30 07:41:41 來自手機 |顯示全部樓層
我用樹皮碎種
tarepanda817 發表於 2018-4-30 09:04:55 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-4-30 00:27
看見盆内的根還好靚,放在通風唔好直曬的位置較合適,開花期間唔史施肥,水苔乾才淋水,要淋透,就咁淋一、 ...

師兄指教一下,即是說要先等所有花開完,剪走花莖再把壞死根剪走,停水待傷口復原,更換新水苔陶粒(打算水苔陶粒間隔放)就可以開始正常澆水(分2次澆,要澆透),間中就再落開花肥護養就可以等待服花。
GP01-Fb 發表於 2018-4-30 10:00:06 來自手機 |顯示全部樓層

雖然不是高手,但也想做啲貢獻。

最重要係通風,常說的通風, 即係風吹草動, 會有微風偶爾吹旭啲植物。

一開始可以乾透先淋水。 要分辨是否乾透,可以從重量(輕身),外表(水苔看起來乾)和手感得知( 水苔按下去硬身)。 以後有啲經驗,可以八九成乾就淋花。

以我理解, 選擇植料和盆最主要看環境, 環境通風而且植株強壯可以用保水力強一點的組合, 相反的話,最好乾一點以免出事。

室內種植難以很通風, 個人建議還是用粗料比較穩陣。 自己一直在露台種,現在用全樹皮,如果我在室內種我會試一半蘭石、一半樹皮(中粒)。

之前爬文,曾經有人講過,如果淋完花之後可以在一個星期內乾透,大概植料和通風程度的配合是可以接受的。

以上廢話純屬參考,請其他師兄指點改正
B17 發表於 2018-4-30 10:22:02 |顯示全部樓層
又有犧牲品

多謝B大大給我非常的鼓勵!  發表於 2018-5-1 16:41
空手道道人 發表於 2018-4-30 11:44:01 |顯示全部樓層
我個人睇法,喜歡淋水,室內種,用蘭石,根少,可以加五分一樹皮,見乾見輕淋水,水要淋透,
懶淋水,用水苔,但水苔用前要浸透無味,揸乾压到好實,一機是淋透,可能兩三星期淋一次。
有一點要提,不要用透明盆,根怕光,
另外最不理解點解會有淘粒與水苔的組合?
W88 發表於 2018-4-30 15:22:18 來自手機 |顯示全部樓層
種花嘅野各施各法,好似蝴蝶咁,上芒板又得,上樹皮又得,軟木又得,木板都得。又可以加水苔或椰衣,上樹都得㗎!
用盆種,全樹皮又得,全水苔又可以,蘭石加樹皮又得,混合植料又得,用膠盆又得,素燒盆又得,木架都有人用。 半水耕都得! 得咗!
taxitang 發表於 2018-4-30 18:27:45 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-4-30 09:04
師兄指教一下,即是說要先等所有花開完,剪走花莖再把壞死根剪走,停水待傷口復原,更換新水苔陶粒(打算 ...

如已有養蘭經驗一段時間的花友,大多不會用陶粒作植料,皆因儲水能力差,(半水耕除外),我估計是店舖推介,在我來說,養好一盆花,環境是首要,空氣流通已是成功的一半,蝴蝶蘭花梗我通常唔會剪,自然枯萎才剪,皆因唔同品種有它的功能,例如bellina、C1等,是新舊花菖一齊開花,越多花菖、花越多。C1、eq等的花菖隨時長出高芽,唔好浪費。
Lavendercandy 發表於 2018-4-30 18:59:20 |顯示全部樓層
我都想種有香味既蘭花,但又怕變殺手,而家只買平平地既試種,就抱住心態:只要唔爛根就當成功  
rjea 發表於 2018-5-1 00:56:32 |顯示全部樓層
小雷子盆蘭花好靚好特別,加油!
我唔止係蘭花殺手,直頭手下陰魂無數   希望雙魚座俾我果D喜蔭走徑同花貓蟲蟲健健康康啦!

魚魚種花好叻架!有佢教你,一定冇問題!  發表於 2018-5-2 18:41
GP01-Fb 發表於 2018-5-1 16:21:43 來自手機 |顯示全部樓層
之前讀過一篇文章, 養蘭要有深耕精神 (http://www.orchid.org.hk/HMS.htm)。 其實只要有心理準備,有耐性的話,養得活應該不難, 要養得好當然又是另外一個層次。
小雷子 發表於 2018-5-1 16:44:38 來自手機 |顯示全部樓層
空手道道人 發表於 2018-4-30 11:44
我個人睇法,喜歡淋水,室內種,用蘭石,根少,可以加五分一樹皮,見乾見輕淋水,水要淋透,
懶淋水,用水 ...

多謝大大提點!再加了一個外盆套住!
小雷子 發表於 2018-5-1 16:47:53 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-5-1 16:21
之前讀過一篇文章, 養蘭要有深耕精神 (http://www.orchid.org.hk/HMS.htm)。 其實只要有心理準備,有耐性 ...

多謝GP大大嘅資料!我會比心機爬文!
小雷子 發表於 2018-5-1 16:50:53 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-4-30 18:27
如已有養蘭經驗一段時間的花友,大多不會用陶粒作植料,皆因儲水能力差,(半水耕除外),我估計是店舖推介 ...

原來花梗唔謝,可以有機會再出花!多謝教導!