可愛熊童子

作者: nixnix 发表于 2018-4-28 19:55:36
2865 22
今日行花墟,看見他向我招手,實在太可愛忍不住帶了他回家。

店員教要擺光猛的地方種,第一次種希望樣得你肥肥白白啦
阿唯小Ken 發表於 2018-4-28 20:23:39 來自手機 |顯示全部樓層
咁多隻手向你招手,確實很難抗拒

加油加油!
powergun 發表於 2018-4-28 20:50:01 |顯示全部樓層
怕熱的, 夏日30幾度時唔好暴曬呀
nixnix 發表於 2018-4-28 20:55:48 來自手機 |顯示全部樓層
阿唯小Ken 發表於 2018-4-28 20:23
咁多隻手向你招手,確實很難抗拒

加油加油!

d爪仔肥嘟嘟真係迷死人
nixnix 發表於 2018-4-28 20:56:30 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-4-28 20:50
怕熱的, 夏日30幾度時唔好暴曬呀

知道多謝大大提醒
suisuet 發表於 2018-4-28 23:38:10 |顯示全部樓層
我上次數都Tb左,但冇你咁“多手”
nixnix 發表於 2018-4-29 19:23:55 來自手機 |顯示全部樓層
suisuet 發表於 2018-4-28 23:38

依家情況如何呀?
店員教返來最好換下大少少的盆,等他有生長空間
powergun 發表於 2018-4-29 19:50:18 |顯示全部樓層
suisuet 發表於 2018-4-28 23:38

唔使多的, 佢大得好快的, tb熊仔好易甩哂, 不過上次我淘的黃熊又唔錯喎
小雷子 發表於 2018-4-29 23:59:20 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2018-4-29 19:23
依家情況如何呀?
店員教返來最好換下大少少的盆,等他有生長空間

咁啱嘅!我琴日都係花墟喎!
我都見到熊童子,好大盆!一盆可以分開兩盆!
powergun 發表於 2018-4-30 11:18:45 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-29 23:59
咁啱嘅!我琴日都係花墟喎!
我都見到熊童子,好大盆!一盆可以分開兩盆! ...

就熱了, 唔趁早出貨, 遲下賣唔出的
nixnix 發表於 2018-6-7 18:55:50 來自手機 |顯示全部樓層
請教各位大大,係咪天氣太熱喇?我熊童子跌左好多爪仔

心痛呀
nixnix 發表於 2018-6-7 19:08:20 來自手機 |顯示全部樓層
早排見有時間而他好似跌左好多葉,

喇喇聲想幫他分盆。點知d根同泥好實,都係不宜亂來,唯有幫他換個大盆,同埋留個後代
月鏡十夜 發表於 2018-6-7 20:00:41 |顯示全部樓層

與這個一樣 https://www.youtube.com/watch?v=oEVfREVGcaY

$68 嗎?
ssyiyiss 發表於 2018-6-8 16:48:57 |顯示全部樓層
新手想請教一下, 我個小熊仔早2日趺左一隻掌好乾. 但其他掌係好脹卜卜. 新出的就好扁.
我放窗邊有陰地方, 3-5日淋一次水.
請問係咪唔應該淋水, 同埋唔好比佢曬呀?
nixnix 發表於 2018-6-11 10:52:54 |顯示全部樓層
月鏡十夜 發表於 2018-6-7 20:00
與這個一樣 https://www.youtube.com/watch?v=oEVfREVGcaY

$68 嗎?

條youtube 是否貼錯左?
不是熊童子來的, 仲有D 恐怖

我花墟買的, $85

看到熊童子這麼多爪又提到向妳招手就聯想到這個  發表於 2018-6-11 16:04
nixnix 發表於 2018-6-11 10:59:01 |顯示全部樓層
ssyiyiss 發表於 2018-6-8 16:48
新手想請教一下, 我個小熊仔早2日趺左一隻掌好乾. 但其他掌係好脹卜卜. 新出的就好扁.
我放窗邊有陰地方, 3 ...

你好呀
我都係初種, 可以大家一齊研究下
上網睇
熊童子澆水要掌握好度,不可過干或過濕。春秋兩季是其生長最旺盛的季節,應使土干透後再澆水,澆則澆透,水盆土長期過濕會導致葉片腐爛,過干則會萎縮。澆水過多可以稍微傾斜容器將水倒出。

原文網址:https://kknews.cc/zh-hk/agriculture/5abx8.html

光照:夏季高溫要遮陰,但過於蔭蔽,莖葉纖弱,絨毛缺少光澤。除夏季外其它季節保持光照。

新出的就好扁可能唔夠營養? 你有無施肥呀?

另外, 最近我盆熊童子輕掂會易甩葉, 大大你的會嗎?
nixnix 發表於 2018-6-11 11:02:47 |顯示全部樓層
ssyiyiss 發表於 2018-6-8 16:48
我放窗邊有陰地方, 3 ...

熊童子夏天有休眠期,當夏季溫度超過30℃時,就應減少澆水,適當遮蔭。

原文網址:https://kknews.cc/home/5mp28qk.html

這還真的不知道呢, 還以為與月兔耳或者黒兔耳一樣  發表於 2018-6-11 16:07
ssyiyiss 發表於 2018-6-12 09:22:08 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2018-6-11 11:02
熊童子夏天有休眠期,當夏季溫度超過30℃時,就應減少澆水,適當遮蔭。

原文網址:https://kknews.cc/ho ...

謝謝~~ 之前都有爬文了解, 但實際要自己再掌握下.
我郁一郁個盆佢就跌左一塊最大的手掌落黎! 好傷心T-T..
見佢新出的仲好脹同綠..希望可以成功渡夏啦~
nixnix 發表於 2018-6-12 16:22:46 |顯示全部樓層
ssyiyiss 發表於 2018-6-12 09:22
謝謝~~ 之前都有爬文了解, 但實際要自己再掌握下.
我郁一郁個盆佢就跌左一塊最大的手掌落黎! 好傷心T-T.. ...

我完全明白你感受啊! 我的情況一樣
呢個5月D 天氣真係有D怪, 熱到傻
希望佢地捱住

約好的冬季呢?  發表於 2018-6-13 13:37
p8kevinqi 發表於 2018-6-13 11:54:08 |顯示全部樓層
似系因為唔通風先至會咁  同埋你個新盆好似唔夠透氣  我系用花墟買嘅紅陶盆   仲有唔使3-5日淋水    我個紅陶盆擺系露台 都係1-2個星期先淋一次    夏天如果空氣唔流通+淋太多水  熊系會甩葉嘅
12下一頁