水種艾草,但唔生根又葉變黃, 求教!

作者: Maygreen 發表于 2018-4-24 12:46:36
3411 4
一路都想種艾草好耐,上周五向街邊的婆婆買了一札,回家就剪成幾段,修下葉子,就放水浸底部,想等佢生根後放土種。

但幾日過去未有根,問題係好多葉漸黃了,我又摘走佢。但第二日又黃左啲。

1.想問係咪我方法用錯左?ps我有放陰涼地方,日日換水.
2.剪幾段,最頂果段係咪唔用得?
3.打算曬乾葉整香包驅蚊唔知有無用呢?
4.買左艾草,點解啲蚊唔驚既?(網上睇話驅蚊)

問題有啲多,希望有師兄姐解惑:)thanks IMAG7397.jpg
suisuet 發表於 2018-4-24 14:40:01 |顯示全部樓層
我都種過,我直接插泥,生得好好~~(後因復活長假在公司先死...)
回復

Aking 發表於 2018-4-24 22:46:33 |顯示全部樓層
太迫啦!其實和泥種差不多的,佢地要呼吸和陽光,
一樽最好不要超過4/5棵,底部的葉子要剪去; 艾草
要曬乾做成艾絨燃點才有驅蚊功效的
回復

Maygreen 發表於 2018-4-25 13:42:09 來自手機 |顯示全部樓層

謝謝兩位解答呀,琴晚一睇原來九成都枯死左,抽起幾條綠既插泥(插左落種辣椒葉既盆栽到)。枯左既會拎去晒做艾絨。
回復

日出寅中 發表於 2018-4-25 23:58:16 來自手機 |顯示全部樓層
2樓說的很對。可以參考這個網頁,我試過很好https://blog.gtwang.org/agriculture/artemisias-cutting-propagation-201703/
回復