蝴蝶蘭葉子有D枯黃,可以點處理?樹蘭開花後都不斷枯黃?

作者: ochocolateo 發表于 2018-4-17 23:16:21
2010 9

sarshk2014 發表於 2018-4-18 09:30:08 |顯示全部樓層
應該係相機有問題先, 太黑完全睇唔島. 加閃光燈啦 !!
回復

B17 發表於 2018-4-18 11:00:50 |顯示全部樓層
樓主對住實物都唔知有乜問題,睇相就更加唔知囉
回復

happychan 發表於 2018-4-18 12:32:59 來自手機 |顯示全部樓層
看沒問題,蝴蝶老根枯黄,石斛外傷。
回復

ochocolateo 發表於 2018-4-18 12:46:24 來自手機 |顯示全部樓層
可以點做呢?
回復

B17 發表於 2018-4-18 19:42:18 來自手機 |顯示全部樓層
ochocolateo 發表於 2018-4-18 12:46
可以點做呢?

好似幾乾下,掛嘅地方曬唔曬?有冇風?
回復

空手道道人 發表於 2018-4-19 11:24:04 |顯示全部樓層
最後果D石解蘭,似太濕,有菌,又唔生根,試下換左植料
回復

ochocolateo 發表於 2018-4-20 03:46:41 來自手機 |顯示全部樓層
樹蘭是否用水苔加芒骨
因為是花展新買的所以不知用什麼植料
如果用芒骨可在花墟那裡買?
我一直放在露台洗手盤旁邊,請問可以嗎?
回復

空手道道人 發表於 2018-4-20 10:58:31 |顯示全部樓層
ochocolateo 發表於 2018-4-20 03:46
樹蘭是否用水苔加芒骨
因為是花展新買的所以不知用什麼植料
如果用芒骨可在花墟那裡買?

用全芒骨,你較易控水,
芒骨花墟巷仔應該有,
但用之前,最好將芒骨浸水換水,能浸到一兩天,D水無異味就最好,
種時記得固定植株,不要給他很易擺動,影響出根
回復

Childpark 發表於 2018-4-23 20:03:05 來自手機 |顯示全部樓層

重點是所有人為種的兰花都不能超過1小時以上陽光直照,輕会不靚,重会燒葉,注意。
回復