放在家裡的石斛(更新在23樓)

作者: taxitang 发表于 2018-4-12 22:53:34
4712 59

黃金石斛一向放在家裡廚房的窗外,只得早上幾粒鐘陽光,又估唔到年年來花。
越南種的瀑布石斛,放在花棚,剛啱入花棚,帶回家擺放。
檀香石斛由朋友給我高芽。

初開

初開

盛開

盛開

評分

查看全部評分

dendrohusky 發表於 2018-4-12 23:01:40 來自手機 |顯示全部樓層
盆盆都爆花!靚!
GP01-Fb 發表於 2018-4-12 23:05:36 來自手機 |顯示全部樓層
感覺是隨便種都可以種得咁靚,實在佩服
小雷子 發表於 2018-4-12 23:15:00 來自手機 |顯示全部樓層
Taxi大大!花花瀑布好靚,好壯觀!
高人種花,輕輕鬆鬆,就滿盆!
B17 發表於 2018-4-12 23:31:54 |顯示全部樓層
黃金石斛密麻麻,好勁
開始學種花 發表於 2018-4-12 23:40:39 來自手機 |顯示全部樓層
嘩!巧靚
taxitang 發表於 2018-4-13 06:49:16 |顯示全部樓層
dendrohusky 發表於 2018-4-12 23:01
盆盆都爆花!靚!

謝謝賞花。
石斛吸引之處是花多,種多兩、三年就有效果。
taxitang 發表於 2018-4-13 06:50:45 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-4-12 23:05
感覺是隨便種都可以種得咁靚,實在佩服

謝謝賞花。
環境合適植物生長,自然事半功倍。
taxitang 發表於 2018-4-13 06:52:55 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-12 23:15
Taxi大大!花花瀑布好靚,好壯觀!
高人種花,輕輕鬆鬆,就滿盆 ...

謝謝賞花。
不是什麽高人,入門级石斛,不難種好,歡迎交流。
taxitang 發表於 2018-4-13 06:54:40 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-4-12 23:31
黃金石斛密麻麻,好勁

謝謝賞花。
我也很喜歡黃金石斛,易栽易開花,唯一缺點,花期不長。
taxitang 發表於 2018-4-13 06:55:12 |顯示全部樓層

謝謝賞花。
powergun 發表於 2018-4-13 09:43:50 |顯示全部樓層
果然係高手, 請教用乜野植料種的?
taxitang 發表於 2018-4-13 11:09:15 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-4-13 09:43
果然係高手, 請教用乜野植料種的?

謝謝賞花。
石斛對植料要求唔高,黃金和瀑布石斛都是用芒骨板,檀香石斛用蘭石,個人覺得瀑布石斛要花多,首先花後保留老枝,而老枝會有好多高芽長出,除非想繁殖,否則一有小芽就要剔除,側芽生長期間多水施肥,冬天期間,最主要控水,兩、三星期才淋一次水也不打緊,就箅直到花苞長出才淋水也冇問題,這段期間會落葉,最好全部自動落,有花苞剪老枝,這些老枝現在才孵芽,放在陰涼微濕氣的位置,因為已是老枝,無需剪枝分段,只要節位未開過花,都有機會出高芽。
GP01-Fb 發表於 2018-4-13 11:17:57 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-4-13 11:09
謝謝賞花。
石斛對植料要求唔高,黃金和瀑布石斛都是用芒骨板,檀香石斛用蘭石,個人覺得瀑布石斛要花多 ...

謝謝你的Tips!!想請教一下兩個問題。
長出花苞後,應該繼續制水還是要多給水?
有花苞但還未開花,同時老枝已經開始長則芽,那是應否施肥?
powergun 發表於 2018-4-13 11:51:31 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-4-13 11:09
謝謝賞花。
石斛對植料要求唔高,黃金和瀑布石斛都是用芒骨板,檀香石斛用蘭石,個人覺得瀑布石斛要花多 ...

我都係第一次種石斛, 天冷時真係一葉不留地甩哂, 重以為佢凍死左, 好彩無掉到, 依家就開花了
taxitang 發表於 2018-4-13 12:23:21 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-4-13 11:17
謝謝你的Tips!!想請教一下兩個問題。
長出花苞後,應該繼續制水還是要多給水?
有花苞但還未開花,同時 ...

確定長出花苞後,我會正常淋水,但當開花後,會控水,一星期左右一次,那花期會多一、兩日。
通常有花苞同時長側芽,當然看花為首,如此畤施肥,花期會縮短,花後再施肥也不遲,這段期間我會施平均肥,到看見枝條尾的葉片沒有再長出,我會轉施開花肥到冬天制水期。
taxitang 發表於 2018-4-13 12:25:16 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-4-13 11:51
我都係第一次種石斛, 天冷時真係一葉不留地甩哂, 重以為佢凍死左, 好彩無掉到, 依家就開花了 ...

有時冬天凍甩了所有葉,到了春天有機會重新長葉,不要太早放棄。
GP01-Fb 發表於 2018-4-13 12:28:46 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-4-13 12:23
確定長出花苞後,我會正常淋水,但當開花後,會控水,一星期左右一次,那花期會多一、兩日。
通常有花苞 ...

十分感謝你!!

歡迎交流  發表於 2018-4-13 13:39
yutsang 發表於 2018-4-22 15:21:31 |顯示全部樓層
看見那麼美好想種
taxitang 發表於 2018-4-22 19:45:15 |顯示全部樓層
yutsang 發表於 2018-4-22 15:21
看見那麼美好想種

謝謝賞花。
這幾品是石斛入門級,如是上板,日曬雨淋都冇問題,最重要有太陽兼空氣流通。
123下一頁