冷氣機底下的小天地

作者: GP01-Fb 發表于 2018-4-4 08:46:06
10998 139

由於地方所限,只能在冷氣機底下種蘭, 很羨慕有花棚或天台的師兄師姐呢~
這裏空氣尚算流通,但夏天實在太熱了,而且光照不足, 所以石斛我一直都種得不好。 春石斛只有四個冧,昨天還要消了兩個,真係失禮

幸好蝴蝶蘭在我這個地方好像生長得不錯, 總算有花可種

這是我暫時做得最好的蝴蝶蘭, 今年又復花,沒有抄下名字, 但我看應該大概是螢光蝴蝶,到時開了花再向大家請教。

西蕾麗蝴蝶剛剛曬傷失去了一塊葉, 幸好還算健康, 在激烈地長根。

由於地方有限, 最喜歡細細盆的蘭花。這應該是姬蝴蝶,希望過兩年能開花。

這是剛剛新買的, 希望能把它種好

我把家裏唯一最光猛的位置給了這盆聖誕玫瑰,今年長得不錯
W88 發表於 2018-4-4 09:45:47 來自手機 |顯示全部樓層
種得好好呀~
回復

taxitang 發表於 2018-4-4 11:16:09 |顯示全部樓層
養得好,但要留意夏天高温和石屎牆的輻射熱。
回復

GP01-Fb 發表於 2018-4-4 12:18:50 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-4-4 11:16
養得好,但要留意夏天高温和石屎牆的輻射熱。

多謝提醒。 夏天基本上要每晚淋水, 我會盡量搞到成地濕曬,幫助降溫
回復

taxitang 發表於 2018-4-4 15:14:09 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-4-4 12:18
多謝提醒。 夏天基本上要每晚淋水, 我會盡量搞到成地濕曬,幫助降溫。 ...

樓主果然有經驗,太陽下山後才灑水,否則好像燒紅隻鑊加水,後果適得其反。
回復

GP01-Fb 發表於 2018-4-4 15:35:47 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-4-4 15:14
樓主果然有經驗,太陽下山後才灑水,否則好像燒紅隻鑊加水,後果適得其反。 ...

都是要多謝各位願意傾囊相授。 如果所有知識都要從錯誤中學習,必定生靈塗炭
回復

simoms 發表於 2018-4-4 20:35:44 來自手機 |顯示全部樓層
開冷氣出的熱風,夏天應該好高溫,生得咁好
回復

corina 發表於 2018-4-4 23:17:59 來自手機 |顯示全部樓層
在香港,有地方種花已是非常幸福了
回復

小雷子 發表於 2018-4-5 21:49:00 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-4-4 15:35
都是要多謝各位願意傾囊相授。 如果所有知識都要從錯誤中學習,必定生靈塗炭<span class="emoji emoji1f605"></span>。 ...

大大的聖誕玫瑰開左好多花,非常靚呀!可以請教一下,你用什麽植料?我那棵爛根,把所有根都剪晒!
回復

GP01-Fb 發表於 2018-4-5 22:17:50 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-5 21:49
大大的聖誕玫瑰開左好多花,非常靚呀!可以請教一下,你用什麽植料?我那棵爛根,把所有根都剪晒! ...

它生長得好我也好開心, 可能剛好環境適合, 我也有很多蘭花種得不好,只是種得不好的沒有貼出嚟獻醜。

我是用水苔種的, 種咗三年。 當年買返嚟已經有花, 換咗盆之後隔一年冇開花, 上年開了兩朵花,今年開了四朵花。 由於愈種愈大,而我又冇位分盆, 所以我開完曬之後應該會換一個大啲嘅盆,而植料會改用樹皮和蘭石。

你是從繽X買回來的嗎?如果我沒有記錯,植株該不算很大, 風乾之後應該可以用水苔種,但要把水苔壓實啲, 一個星期放在陰涼處不要淋水,之後才正常管理,要注意通風。 嘉德利亞蘭應該喜歡陽光而且喜歡大乾大濕。
回復

GP01-Fb 發表於 2018-4-5 22:19:58 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-5 21:49
大大的聖誕玫瑰開左好多花,非常靚呀!可以請教一下,你用什麽植料?我那棵爛根,把所有根都剪晒! ...

等等,你真的將所有根都剪曬嗎?有沒有剩下一點健康的根?
回復

小雷子 發表於 2018-4-5 22:24:54 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-4-5 22:17
它生長得好我也好開心, 可能剛好環境適合, 我也有很多蘭花種得不好,只是種得不好的沒有貼出嚟獻醜。

...

我係賓賓買的,開花一星期后,就謝晒!其他花友的,可以開足一個月!照知如果冇根,係咪唔好用樹皮及蘭石?
回復

小雷子 發表於 2018-4-5 22:27:22 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-4-5 22:19
等等,你真的將所有根都剪曬嗎?有沒有剩下一點健康的根?

全剪! 20180405_222624.jpg
回復

雙魚座 發表於 2018-4-5 22:32:15 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-5 22:27
全剪!

雷大!剪得太盡了吧!覺得棵蘭有問題可消毒,浸百菌清的。
回復

小雷子 發表於 2018-4-5 22:34:11 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-4-5 22:32
雷大!剪得太盡了吧!覺得棵蘭有問題可消毒,浸百菌清的。

爛根及生埋蟲!
回復

GP01-Fb 發表於 2018-4-5 22:34:40 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-5 22:24
我係賓賓買的,開花一星期后,就謝晒!其他花友的,可以開足一個月!照知如果冇根,係咪唔好用樹皮及蘭石 ...

如果真係冇曬根, 應該要先救花,出到根之後再種。 聽說有啲人會放入膠袋, 以榨乾了的水苔墊底, 每日換氣來幫蘭花出根, 但我自己沒有試過 你可能要問其他師兄師姐。

以我自己的理解, 樹皮蘭石什麼時候都可以用, 而且是比水苔更安全的一種植料, 因為比較通風 冇咁容易爛根。 但係要經常淋水真係好煩, 而且植株會大得慢些, 所以如果是花苗,一般都以水苔種植,一來大得快,二來盆細水苔也乾得快。
回復

GP01-Fb 發表於 2018-4-5 22:38:09 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-5 22:27
全剪!

噢,真係冇曬根。好似腳都開始黄添

謝謝你!提供資料!  發表於 2018-4-5 23:32
回復

小雷子 發表於 2018-4-5 22:39:54 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-4-5 22:34
如果真係冇曬根, 應該要先救花,出到根之後再種。 聽說有啲人會放入膠袋, 以榨乾了的水苔墊底, 每日換 ...

原來如此!那我先用水苔種!到出晒根再加其他嘢!
回復

小雷子 發表於 2018-4-5 22:41:54 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-4-5 22:38
噢,真係冇曬根。好似腳都開始黄添<span class="emoji emoji1f622"></span>。

哈哈!葉仍然好硬淨!應該唔會即C架!

給你參考一下: http://hkplants.com/thread-84126-1-1.html  發表於 2018-4-5 22:51
回復

雙魚座 發表於 2018-4-5 23:01:05 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-5 22:41
哈哈!葉仍然好硬淨!應該唔會即C架!<span class="emoji emoji1f605"></span>

雷大。蘭花最重要是根部。睇相朵花是不正常謝的,因花梗變黃,上不了水給花花。本身棵蘭是有啲事的。求返咪當得獎囉!
啲根未爛可消毒的,不用去到咁盡。
回復