幸苦咗成年嘅回報,好開心架!

作者: sarshk2014 發表于 2018-4-2 11:36:55
2104 13
一年唔容易又開花,同大家分享下我尐得來不易嘅回報先:

佢叫小白,年年都開花,年年都咁可愛。

佢叫朱豬,佢嘅強項除咗開靚花氹人開心外,就係生仔,舊年生咗囡囡(遲尐同大家介紹),今年好似又有喜啦。

佢叫大小姐,又靚又臭…皮氣…果隻;陣味真係幾臭架,不過只要唔好同佢太親密就聞唔倒啦。

重有三盆,不日綻放,密切期待。

gita 發表於 2018-4-2 14:45:59 |顯示全部樓層
靚靚! 三,四月又係蝴蝶蘭花季!  我都有幾棵蝴蝶開緊.
回復

taxitang 發表於 2018-4-3 22:19:31 |顯示全部樓層
有花開真開心,白花蝴蝶花序好。
回復

corina 發表於 2018-4-3 23:13:19 來自手機 |顯示全部樓層
春天就是開花天
回復

yutsang 發表於 2018-4-22 15:26:37 |顯示全部樓層
恭喜恭喜可以見到她開花
回復

Childpark 發表於 2018-4-23 11:36:45 來自手機 |顯示全部樓層
上年在垃圾房拾回來,現在开花了
回復

sarshk2014 發表於 2018-5-2 08:58:48 來自手機 |顯示全部樓層

最後三盆都開埋,好開心!

佢叫大媽,依度係佢最老資格,又夠強悍,所以所有實驗都會有佢份,今次要佢弧形向下生。

佢叫蘋果,“清優雅淡香”集於一身,真係好難唔寵佢囉!

大紅大紫夠霸氣,可惜頭兩朵變晒形。

囡囡出塲啦!
回復

tarepanda817 發表於 2018-5-2 09:34:40 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-5-2 08:58
最後三盆都開埋,好開心!

師姐可以指點下,你平常會點樣護理下佢哋,過年時都買左2盆蝴蝶蘭,1盆仲結花冧,1盆快唔掂了!
回復

sarshk2014 發表於 2018-5-2 10:24:54 |顯示全部樓層
客氣客氣!! 我的蘭花全部用水苔種,所以唔駛點理佢哋, 一周淋一兩次水就得啦。
  • 1盆仲結花冧 >> 恭喜您囉!
  • 1盆快唔掂了 >> 蝴蝶蘭生命力強,制水一周睇下點先啦。
回復

花开花落 發表於 2018-5-2 13:55:14 來自手機 |顯示全部樓層
哗,好靓的花。
回復

小雷子 發表於 2018-5-2 14:05:01 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-5-2 10:24
客氣客氣!! 我的蘭花全部用水苔種,所以唔駛點理佢哋, 一周淋一兩次水就得啦。
  • 1盆仲結花冧 >> 恭喜您 ...

• 你啲花花真係好優雅!大媽又白又大,囡囡有點怕醜!白裡透紅!
    萍果颜色好柔和,我都好鐘意佢!(能遇到佢,機會應該好微)
    回復

tarepanda817 發表於 2018-5-3 16:38:52 來自手機 |顯示全部樓層
    sarshk2014 發表於 2018-5-2 10:24
  • 1盆仲結花冧 >> 恭喜您 ...

• 唔掂個盆,原來真係好唔掂,爛根+花梗枯黄,最終只cut淨2條小根,而家掛通風地方俾佢休息下!
    回復

sarshk2014 發表於 2018-5-4 10:08:52 |顯示全部樓層
    唔淨在剪埋條花梗去啦,掛係廁所等佢休養生息,老葉會慢慢枯黄,小根會慢慢長,長到一寸多就可以拿去有光及通風地方,間唔中淋下水,都要成三四個月架,種蘭花要有耐性,救花更要有耐性!
    回復

tarepanda817 發表於 2018-5-4 20:47:37 來自手機 |顯示全部樓層
    sarshk2014 發表於 2018-5-4 10:08
    唔淨在剪埋條花梗去啦,掛係廁所等佢休養生息,老葉會慢慢枯黄,小根會慢慢長,長到一寸多就可以拿去有光及 ...

今日把花梗也剪光光現在把4片蘭葉放左沒陽光照到的位置,已經買定了一包新水苔,等休養好了再使用!
    回復