笑嘻嘻 ……學人種嘉多利亞蘭

作者: 小雷子 發表于 2018-3-25 14:05:11
14469 170
小雷子 發表於 2018-7-1 14:16:58 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-7-1 14:08
出張相睇下

食緊飯!轉頭先啦!
回復

小雷子 發表於 2018-7-1 16:54:55 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-7-1 08:50
你盆”香香“(聖誕玫瑰)依加點呀?冇曬下文架!我盆”臭臭“依加生咗枝唔多似葉嘅野出泥!我估係花梢,你話 ...

恭喜你喎!咁快又大肚!估唔到嗅嗅玫瑰咁好架!一年可以開2次花!幾嗅你都要頂住啦!有靚花開! 羨慕死人囉!
小雷子棵香香又未死得,估唔到有咁多人都唔睇好……我! 即刻去相先……
2棵小苗成長中,一棵巳長出杯口,葉片打開了! 20180701_160020.jpg

另一棵小苗難產,打横生,不過見佢開始識追光,應該好快轉上生 20180701_160035.jpg
發現根部生長左!雖然唔夠粗壯,但我知佢仍然努力中 20180701_160111.jpg

整體我已經好滿意,種唔死已經好開心,不敢奢望有花苞!大家又覺得如何?洗唔洗要罰留堂呢?
回復

sarshk2014 發表於 2018-7-2 12:06:32 來自手機 |顯示全部樓層
我覺得佢好dry咁囉!條巠瘦左弱左,可能環影太乾呢。
回復

小雷子 發表於 2018-7-2 12:24:07 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-7-2 12:06
我覺得佢好dry咁囉!條巠瘦左弱左,可能環影太乾呢。

瘦弱加皺皮 !水苔仲濕,係咪要加水?
回復

Brev 發表於 2018-7-2 12:54:27 來自手機 |顯示全部樓層

其實用芒骨樹皮加水苔種,應該會生得好好
不過樓主有實驗精神,等update~
回復

小雷子 發表於 2018-7-2 16:36:18 來自手機 |顯示全部樓層
Brev 發表於 2018-7-2 12:54
其實用芒骨樹皮加水苔種,應該會生得好好
不過樓主有實驗精神,等update~

我都係試緊!睇多一段時間,希望佢可以生多D根!依加先得2條小根!唔爛已經好好!

加油,不過感覺水植到冬天會比較麻煩  發表於 2018-7-2 16:56
回復

Sumbie 發表於 2018-7-4 13:58:23 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-29 17:46
好開心呀!剛發現聖誕玫瑰巳脫離危險期啦!你地睇下!
之前2芽仔,都長大了!一隻又高又壯!另一隻向横生長 ...

我之前都有一棵因為分盆剪出來,沒有根,因為唔想剪太多影響母株所以只係剪咗兩條莖,希望都可以順利生根!到時又可以同人分享!見到你順利都令我好鼓舞!
回復

小雷子 發表於 2018-7-4 14:36:32 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-7-4 13:58
我之前都有一棵因為分盆剪出來,沒有根,因為唔想剪太多影響母株所以只係剪咗兩條莖,希望都可以順利生根 ...

我對蘭花完全唔識!不過有睇網上嘅蘭友分享佢地種植經驗!睇同自己種係兩回事,都要自己親身落塲,唔種好難體會過中理論!
慢慢學,慢慢種,揾下邊種方法適合自己習慣,及家居環境!我玩水種最大嘅原因係想減低蟲患問題!除左蘭花外,我主力種AV,迷岩,花貓,長筒等……對付害蟲,已經令到我好煩惱!所以能控制蟲害,相信每種方法都會去試!
你都加油!相信你棵小苗都會好快長根!

P. S 小雷子都好爛玩,希望唔會嚇親你!
回復

Sumbie 發表於 2018-7-4 19:20:08 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-7-4 14:36
我對蘭花完全唔識!不過有睇網上嘅蘭友分享佢地種植經驗!睇同自己種係兩回事,都要自己親身落塲,唔種好 ...

好高興識到你哋!每日入嚟呢度就好似勉勵自己人哋做到我都會做到!好欣賞你地幾位勇於嘗試、尋根究柢、努力學習及開心分享!爛玩係好事,會開心D嘛,

不過有個危機⋯⋯本來我只鍾情蘭花,後來花友分享其他花,越種越多!本來是在後院種花,前院種樹、香草及蔬菜,天台已經比工人姐姐種家郷蔬菜,睇來要霸佔埋個露台種其他嘢!我就來俾人斬!
回復

B17 發表於 2018-7-4 21:58:47 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-7-4 19:20
好高興識到你哋!每日入嚟呢度就好似勉勵自己人哋做到我都會做到!好欣賞你地幾位勇於嘗試、尋根究柢、努 ...

屋外起個溫室,移走蘭花,一定全票通過
回復

小雷子 發表於 2018-7-4 23:07:23 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-7-4 19:20
好高興識到你哋!每日入嚟呢度就好似勉勵自己人哋做到我都會做到!好欣賞你地幾位勇於嘗試、尋根究柢、努 ...

太令人羨慕啦!有前后花園,又有露台,天台!再起多個温室,請埋個花王幫手! 簡直天堂級享受!!
回復

Sumbie 發表於 2018-7-4 23:10:52 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-7-4 23:07
太令人羨慕啦<span class="emoji emoji1f604"></span>!有前后花園,又有露台,天台!再起多個温室,請埋個花王幫手! 簡直 ...

好啊!發夢(或發達)先啦!我驚瞓醒覺起身我啲植物比人燒晒!我現在去花墟都要偷偷地啊!
回復

小雷子 發表於 2018-7-4 23:21:02 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-7-4 23:10
好啊!發夢(或發達)先啦!我驚瞓醒覺起身我啲植物比人燒晒!我現在去花墟都要偷偷地啊! ...

哈哈!你緊係好耐冇同佢講<3個字>啦!

回復

月鏡十夜 發表於 2018-7-5 09:43:00 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-7-5 00:10
好啊!發夢(或發達)先啦!我驚瞓醒覺起身我啲植物比人燒晒!我現在去花墟都要偷偷地啊! ...

怎可能會讓妳那麼舒服呢?
小雷雷的話肯定只是用剪刀幫妳全部植物貼著泥面剪掉, 右手1剪, 左手1丟, 自己方便之餘妳還要邊哭著邊挖根才能重植
回復

Sumbie 發表於 2018-7-5 10:28:59 來自手機 |顯示全部樓層
月鏡十夜 發表於 2018-7-5 09:43
怎可能會讓妳那麼舒服呢?
小雷雷的話肯定只是用剪刀幫妳全部植物貼著泥面剪掉, 右手1剪, 左手1丟, 自己方 ...

好⋯⋯陰⋯⋯毒⋯⋯
回復

月鏡十夜 發表於 2018-7-5 12:42:46 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-7-5 11:28
好⋯⋯陰⋯⋯毒⋯⋯ ...

毒の極品應該是在妳面前將妳的植物連盆一起免費送給別人
回復

Childpark 發表於 2018-7-5 23:00:00 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-7-1 16:54
恭喜你喎!咁快又大肚!估唔到嗅嗅玫瑰咁好架!一年可以開2次花!幾嗅你都要頂住啦[ ...

你的嘉多利起褶皺是因為太高溫,我建意你放回中光通風處,養回粗壯球莖先,嘉多利的根是軟根,不太喜歡長期濕,你要放在通風處,我做過實驗,幼根系的蘭花特別喜歡微濕。
>>>>>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>>>>>>
用木做植料種植,會幫助蘭根吸收養份的!

如有寫錯請包容!
回復

小雷子 發表於 2018-7-5 23:18:55 來自手機 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2018-7-5 23:00
你的嘉多利起褶皺是因為太高溫,我建意你放回中光通風處,養回粗壯球莖先,嘉多利的根是軟根,不太喜歡長 ...

明白!等我幫佢轉位先!
回復

月鏡十夜 發表於 2018-7-8 18:02:18 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-7-6 00:18
明白!等我幫佢轉位先!

每次見到小雷雷, 都會想摸摸她那個又大又圓的屁股....
回復

chestnut007 發表於 2018-7-24 17:23:02 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-2 12:28
我參考 YouTube 一位蘭友嘅做法!用冇穿孔膠杯,將水苔浸水扭乾,將水苔整到好蓬鬆,要留好多空間,比蘭 ...

請問可不可以share  YouTube 來參考 ?
回復