笑嘻嘻 ……學人種嘉多利亞蘭

作者: 小雷子 發表于 2018-3-25 14:05:11
14477 168
小雷子 發表於 2018-5-11 13:18:06 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-5-11 09:01
講開又講,話說我盆聖誕玫瑰上個月開完花後,抖咗卄幾日,尋日發現佢標芽仔,好開心架,俾佢個大肚樣大家睇 ...

恭喜你!面頭水草好靚!
回復

小雷子 發表於 2018-5-29 17:46:38 來自手機 |顯示全部樓層
好開心呀!剛發現聖誕玫瑰巳脫離危險期啦!你地睇下!
之前2芽仔,都長大了!一隻又高又壯!另一隻向横生長,唔知點樣做先可以生返向上呢?
20180529_173038.jpg 20180529_162121.jpg 20180529_173010.jpg
新芽位下,終於有根啦!等左咁耐,擔心左咁耐,超開心! 證明冇白費努力! 20180529_172950.jpg
最近太濕,水苔要成2個星期多先乾,加左少少陶珠!希望唔好太濕,做成爛根! 20180529_172929.jpg
回復

sarshk2014 發表於 2018-6-2 09:39:53 |顯示全部樓層
大家都係聖誕玫瑰,點解你種嘅就咁快有根有葉,白淨靚仔! 而我種嘅就依然係芽仔,棕黑色,冇根冇葉?我對佢都好好架!點解個天要咁對我架?

回復

小雷子 發表於 2018-6-2 12:28:09 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-6-2 09:39
大家都係聖誕玫瑰,點解你種嘅就咁快有根有葉,白淨靚仔! 而我種嘅就依然係芽仔,棕黑色,冇根冇葉?我對 ...

我參考 YouTube 一位蘭友嘅做法!用冇穿孔膠杯,將水苔浸水扭乾,將水苔整到好蓬鬆,要留好多空間,比蘭花抖氣,要等水苔全乾先淋水!我覺得呢個方法,對我全無經驗嘅殺手來講,容易操作!我還要加油!
師姐!你棵小苗都好強壯,相信都會好快長大!我地一齊加油!
回復

sarshk2014 發表於 2018-6-3 08:37:58 來自手機 |顯示全部樓層
咁又點解你種得佢咁白淨靚仔架?我放室外太陽曬唔島佢架,佢都係黒麻麻,烏卒卒咁!
回復

雙魚座 發表於 2018-6-3 09:01:21 來自手機 |顯示全部樓層
望雷大的嘉多利亞蘭,好有疑問,點解未有根都可以咁強健。是位蘭花的特性嗎?
回復

Z133Z133 發表於 2018-6-3 09:02:24 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-2 12:28
我參考 YouTube 一位蘭友嘅做法!用冇穿孔膠杯,將水苔浸水扭乾,將水苔整到好蓬鬆,要留好多空間,比蘭 ...

每次淋完水都將水苔扭乾???
回復

Sumbie 發表於 2018-6-3 09:26:57 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-2 12:28
我參考 YouTube 一位蘭友嘅做法!用冇穿孔膠杯,將水苔浸水扭乾,將水苔整到好蓬鬆,要留好多空間,比蘭 ...

但係鬆散的水苔會更加容易吸收好多水份導致爛根!通常水枱是壓緊的
回復

B17 發表於 2018-6-3 13:42:24 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-3 09:26
但係鬆散的水苔會更加容易吸收好多水份導致爛根!通常水枱是壓緊的

原來係咁, 之前見過有人話水苔實, 淋水先夠水量。諗真d水苔實, 冇空間擴張, 吸水確實少d
回復

小雷子 發表於 2018-6-3 13:55:27 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-6-3 08:37
咁又點解你種得佢咁白淨靚仔架?我放室外太陽曬唔島佢架,佢都係黒麻麻,烏卒卒咁! ...

我放室內,冇咩陽光!想黑都難!
回復

小雷子 發表於 2018-6-3 13:58:36 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-3 09:01
望雷大的嘉多利亞蘭,好有疑問,點解未有根都可以咁強健。是位蘭花的特性嗎?<span class="emoji emoji1f632"></span> ...

我都唔知喎!淨係知道先生芽,后長根!保濕氣好重要!
回復

小雷子 發表於 2018-6-3 14:04:58 來自手機 |顯示全部樓層
Z133Z133 發表於 2018-6-3 09:02
每次淋完水都將水苔扭乾???

唔洗架!淋濕水苔就可以!因為我用無底孔嘅膠杯,水多就倒返出嚟!
回復

sarshk2014 發表於 2018-7-1 08:50:36 |顯示全部樓層
你盆”香香“(聖誕玫瑰)依加點呀?冇曬下文架!我盆”臭臭“依加生咗枝唔多似葉嘅野出泥!我估係花梢,你話係唔係?

又見佢腹大便便咁(箭咀示),好似谷花咁,係就開心死囉!
你盆“香香“依加點啫?好想知佢嘅下長呀?好好醜醜都有個交代啦!
回復

Sumbie 發表於 2018-7-1 13:52:21 來自手機 |顯示全部樓層
聖誕玫瑰學名係乜嘢?
回復

GP01-Fb 發表於 2018-7-1 13:56:19 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-7-1 13:52
聖誕玫瑰學名係乜嘢?

Ctt. Dris and Byron 'Chrismas Rose' ( = Slc. Love Castle × C. Candy Tuft Taffy)
回復

Sumbie 發表於 2018-7-1 14:03:24 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-7-1 13:56
Ctt. Dris and Byron 'Chrismas Rose' ( = Slc. Love Castle × C. Candy Tuft Taffy)

唔該晒!你地響邊度買?
回復

B17 發表於 2018-7-1 14:04:48 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-3 14:04
唔洗架!淋濕水苔就可以!因為我用無底孔嘅膠杯,水多就倒返出嚟!

聖誕玫瑰死咗未?
回復

小雷子 發表於 2018-7-1 14:06:49 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-7-1 14:04
聖誕玫瑰死咗未?

不知幾好!
回復

GP01-Fb 發表於 2018-7-1 14:07:09 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-7-1 14:03
唔該晒!你地響邊度買?

我自己喺上X,在繽X也見過幾次, 應該算是常見的品種。
回復

B17 發表於 2018-7-1 14:08:22 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-7-1 14:06
不知幾好!<span class="emoji emoji1f60f"></span>

出張相睇下
回復