櫻花害蟲出沒注意

作者: ic3b34r 發表于 2018-3-24 12:45:33
5074 62

白熊的櫻花於今年開完花之後已經開始出了很多葉

可是最近開始發現它的葉出了洞和開始卷曲,開始時並沒太在意

但今天就發現開始有葉被捲起來,一按之下就『爆漿』
原來櫻花在香港除了紅蜘蛛之外開始會有新天敵:飛蛾
它們幼蟲會把葉捲起來結繭,所以在香港也有玩櫻花的朋友要小心

一見飛蛾請殺之....
suisuet 發表於 2018-3-24 12:55:22 |顯示全部樓層
飛蛾幼蟲...好驚...
回復

ic3b34r 發表於 2018-3-24 13:08:47 |顯示全部樓層
suisuet 發表於 2018-3-24 12:55
飛蛾幼蟲...好驚...

仲要都幾大條,按下去時摸到約7~8MM 粗...
回復

gita 發表於 2018-3-24 15:31:33 來自手機 |顯示全部樓層
係呀,咪就係我講,呢兩日無咗半塊葉,葉背後成條綠色毛蟲囉。最近毛蟲好忙碌呀!
回復

ic3b34r 發表於 2018-3-24 17:41:08 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-3-24 15:31
係呀,咪就係我講,呢兩日無咗半塊葉,葉背後成條綠色毛蟲囉。最近毛蟲好忙碌呀! ...

咁大家要小心D,一見飛蛾要秒殺
回復

gita 發表於 2018-3-26 22:58:49 來自手機 |顯示全部樓層
吾記得問,棵櫻花咁靚,請問是什麼櫻?很多花喎,全盆有幾大棵呢?
回復

ic3b34r 發表於 2018-3-27 10:34:48 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-3-26 22:58
吾記得問,棵櫻花咁靚,請問是什麼櫻?很多花喎,全盆有幾大棵呢?

上圖為小彼岸,約高1.2M(不是盆景用的,只當一般盆栽)
回復

gita 發表於 2018-3-27 13:45:50 來自手機 |顯示全部樓層
好正喎,咁細盆都咁多花,google過,好似花期好長。請問邊度買?
回復

ic3b34r 發表於 2018-3-27 14:41:48 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-3-27 13:45
好正喎,咁細盆都咁多花,google過,好似花期好長。請問邊度買?

在香港的朋友揾日本朋友幫手買的,之後坐飛機來
回復

gita 發表於 2018-3-28 10:30:31 來自手機 |顯示全部樓層
吾怪得多花又靚靚。好少見細細棵又咁多花咁密。
回復

ic3b34r 發表於 2018-3-28 10:37:10 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-3-28 10:30
吾怪得多花又靚靚。好少見細細棵又咁多花咁密。

唔知是白熊個人感覺定點,白熊覺得日本買回來的櫻花是的確開得比較好看.

而且白熊見唔少淘回來的櫻花樹來看,好像大多只有一尾標高,開花率低
而且好像未見有人盆景化

所以您都可嘗試由日本買一盆半盆回家嘗試下
回復

gita 發表於 2018-3-28 11:24:09 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-3-28 10:37
唔知是白熊個人感覺定點,白熊覺得日本買回來的櫻花是的確開得比較好看.

而且白熊見唔少淘回來的櫻花樹 ...

哈哈。吾好啦,依家幾盆櫻花已經好佔位。睇下人哋嘅靚花都係賞心樂事。

淘寶貨其實係俾人種在地成大樹的小苗。未經修飾和培植成小型盆景,所以感覺吾夠精美。而且櫻花都係近年才養植,未有櫻花小型盆景的培植市場,淘寶上有售頗貴的櫻花小盆景,係日本入口。而日本,台灣,一向有培植櫻花矮小化,盆栽化,市場成熟,所以不難買到。

回復

ic3b34r 發表於 2018-3-28 11:42:13 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-3-28 11:24
哈哈。吾好啦,依家幾盆櫻花已經好佔位。睇下人哋嘅靚花都係賞心樂事。

淘寶貨其實係俾人種在地成大樹的 ...

櫻花 或 楓樹 盆景可謂是心靈治療妙方,所以白熊都好鐘意在放工回去時睇一睇放鬆下
回復

小雷子 發表於 2018-3-28 14:05:39 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-3-28 11:42
櫻花 或 楓樹 盆景可謂是心靈治療妙方,所以白熊都好鐘意在放工回去時睇一睇放鬆下 ...

白熊!你有冇食過櫻花呢?係咩味道架?
最近食左隻樱花雪糕!感覺麻麻地!所以好奇想問下你!
回復

ic3b34r 發表於 2018-3-28 14:15:09 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-28 14:05
白熊!你有冇食過櫻花呢?係咩味道架?
最近食左隻樱花雪糕!感覺麻麻地!所以好奇想問下你! ...

真櫻花花櫻本身是沒什麼味,但有點少少的苦

可是白熊就有嘗試收集他們用來沖茶(加一點葉),全部曬乾後剪碎拿去沖茶,幾香﹗

而KFX 的櫻花雞的味是假的,市面很多聲稱櫻花味也是假....

在日本,大家喜歡拿櫻花做漬味,味道也OK,只是鹹了點

溫馨提示:
日本LiptXn也有推出過限定版櫻花茶包,你有機會可以試下

回復

小雷子 發表於 2018-3-28 14:20:25 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-3-28 14:15
真櫻花花櫻本身是沒什麼味,但有點少少的苦

可是白熊就有嘗試收集他們用來沖茶(加一點葉),全部曬乾後剪 ...

有關櫻花產品真係令人著迷!
回復

ic3b34r 發表於 2018-3-28 14:38:01 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-28 14:20
有關櫻花產品真係令人著迷!

係呀,白熊的太太也很喜歡櫻花,如果你想嘗試真櫻花味,那個茶包是不錯選擇

但要提一提你,他們12包(約700YEN)的比較貴,買100包(2千YEN左右)的比較值,而且如果你喜歡花茶的話,一定會喜歡
回復

小雷子 發表於 2018-3-28 15:05:13 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-3-28 14:38
係呀,白熊的太太也很喜歡櫻花,如果你想嘗試真櫻花味,那個茶包是不錯選擇

但要提一提你,他們12包(約7 ...

嘩!太正啦!係咪日本先有?有機會買來試!
回復

ic3b34r 發表於 2018-3-28 15:16:54 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-28 15:05
嘩!太正啦!係咪日本先有?有機會買來試!

原本是,但上年開花季節時見到MARKXT PLXCE(同惠X 同集團的)有賣12包的
回復

小雷子 發表於 2018-3-28 15:31:20 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-3-28 15:16
原本是,但上年開花季節時見到MARKXT PLXCE(同惠X 同集團的)有賣12包的

Thanks!白熊!咁就要去睇吓!
回復

1234下一頁