17大的喜蔭 (2018)

作者: B17 发表于 2018-3-19 16:40:25
12040 204
喜蔭這個冬天真太殘 毀滅左幾盆,減減產,再來過

死唔去的

yellow bird
Thad's Yellow Birds-2018-B002.jpg

Jim's Specialty
Jim's Specialty-2018-B003.jpg

pink panther,呢隻靚唔靚遲下都要掉
Pink Panther-2017-A003.jpg
Pink Panther-2018-B002.jpg

走莖再種過
aloha
Aloha Mauna Loa-2018-B002.jpg

Star of Bethleham
Star of Bethlehem-2018-B002.jpg

Strawberry Patch
Strawberry Patch-2018-004.jpg

karisv3v 發表於 2018-3-19 16:50:52 |顯示全部樓層
冬天係喜蔭殺手 我都無左幾盆
聽日開始再凍過
B17 發表於 2018-3-19 17:22:00 來自手機 |顯示全部樓層
karisv3v 發表於 2018-3-19 16:50
冬天係喜蔭殺手 我都無左幾盆
聽日開始再凍過

春天已臨,不會太凍,不會太乾,沒甚殺傷力
小雷子 發表於 2018-3-19 17:48:53 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-3-19 17:22
春天已臨,不會太凍,不會太乾,沒甚殺傷力

加油B大大!好想見到佢地開花喎!
Scar 發表於 2018-3-19 21:17:19 |顯示全部樓層
今個冬天太凍了....我的百利恆過完年就走左....
Ison 發表於 2018-3-20 01:29:30 |顯示全部樓層
我只有泰蔭唔得, 其他都過到冬, 今個星期日, 都的起心肝重種先
B17 發表於 2018-4-27 21:57:05 |顯示全部樓層
只有chocolate cream開花,yellow bird有機,其他............
Chocolate Cream-2017-014.jpg
Chocolate Cream-2017-015.jpg
B17 發表於 2018-4-27 23:30:08 |顯示全部樓層
原來aloha都有冧,葉片仲生得好靚
Aloha Mauna Loa-2018-B003.jpg

走莖
Aloha Mauna Loa-2018-B004.jpg
Aloha Mauna Loa-2018-B005.jpg
雙魚座 發表於 2018-4-27 23:34:38 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-4-27 21:57
只有chocolate cream開花,yellow bird有機,其他............

B大看朱古力對你幾好。成日開花給你看。
我的喜蔭都要減產了(幾難選擇),走莖拿回來,越生越大。發覺要把它們放在光猛但不直曬地方才起花。暗的地方徒長葉又細又無花。
小雷子 發表於 2018-4-27 23:36:45 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-4-27 23:30
原來aloha都有冧,葉片仲生得好靚

啲葉又真係好靚喎!有埋花冧,一定生活得好好!呢個喜蔭花園又復活生長啦!
B17 發表於 2018-4-27 23:37:11 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-4-27 23:34
我的喜蔭都要減產了(幾難選擇),走莖拿回來,越生越大。發覺要 ...

開完花就唔要佢

冇地方,選擇變得唔難
B17 發表於 2018-4-27 23:40:16 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-27 23:36
啲葉又真係好靚喎!有埋花冧,一定生活得好好!呢個喜蔭花園又復活生長啦! ...

aloha既新葉好靚,不過長大後,紅脈消失

種左一條yellow bird走莖,等開完花,新代替舊
小雷子 發表於 2018-4-27 23:47:35 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-4-27 23:34
我的喜蔭都要減產了(幾難選擇),走莖拿回來,越生越大。發覺要 ...

我都覺得要放光位,先可以生長得靚!位置有限,只可以輪流曬太陽!佢地大得好快,要揾地方安置,都唔容易!
另外發現blue nile & pink panther啲葉好乾,捲埋晒!唔多靚!
小雷子 發表於 2018-4-27 23:54:16 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-4-27 23:37
開完英就唔要佢

冇地方,選擇變得唔難

啲喜蔭好可憐呀!唔開花又被鬧人,開完花又嫌棄人哋阻定!睇嚟呢個主人真係難服事!
B17 發表於 2018-4-27 23:56:49 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-27 23:54
啲喜蔭好可憐呀!唔開花又被鬧人,開完花又嫌棄人哋阻定!睇嚟呢個主人真係難服事! ...

屋細冇辦法

雙魚座 發表於 2018-4-28 00:58:53 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-4-27 23:40
aloha既新葉好靚,不過長大後,紅脈消失

種左一條yellow bird走莖,等開完花,新代替舊 ...

B大好。請問點選擇新代替舊呢?頂芽比走莖是否容易開花?點選擇快開花那條走莖呢?
雙魚座 發表於 2018-4-28 01:10:33 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-27 23:47
我都覺得要放光位,先可以生長得靚!位置有限,只可以輪流曬太陽!佢地大得好快,要揾地方安置,都唔容易 ...

其實都決定那隻去與留的。得閒些分咗唔留那些。
B17 發表於 2018-4-28 21:31:42 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-4-28 00:58
B大好。請問點選擇新代替舊呢?頂芽比走莖是否容易開花?點選擇快開花那條走莖呢? ...

頂芽莖粗有葉,照理會快開花,不過我的黃鳥一個殘樣,都係由走莖重新開始算啦
雙魚座 發表於 2018-4-28 22:16:49 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-4-28 21:31
頂芽莖粗有葉,照理會快開花,不過我的黃鳥一個殘樣,都係由走莖重新開始 ...

我隻黃鳥本來很靚的。這個星期葉長得太大,上重下輕,頂芽跌咗下來,斷咗,插水養住先。望真啲:泥面對上嗰節粗但下節無長大過,都幾攪笑。
小雷子 發表於 2018-4-28 22:27:51 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-4-28 22:16
我隻黃鳥本來很靚的。這個星期葉長得太大,上重下輕,頂芽跌咗下來,斷咗,插水養住先。望真啲:泥面對上 ...

咁咪剛好,粗莖可以插水出根,再重種!可能更強壯!