花貓授粉記錄

作者: lamkaicheung 发表于 2018-3-16 11:13:39
4223 41
昨天早上朋友攞咗一朵六臉貓kohleria digitiflora雄株花給我進行異株授粉,希望能跟花貓kohleria clytie成功授粉,期待三朵貓兒能珠胎暗結,日後的日子有待觀察!
有冇師兄師姐能提供花貓授粉後要等幾耐種子才成熟?
雙魚座 發表於 2018-3-16 11:33:35 來自手機 |顯示全部樓層
樓主好。見樓主咁有心授粉。
爬文時,啲師兄話花貓授粉成功不易,但都見有見實生苗出現。
努力、加油。
lamkaicheung 發表於 2018-3-16 11:56:04 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-3-16 11:33
樓主好。見樓主咁有心授粉。
爬文時,啲師兄話花貓授粉成功不易,但都見有見實生苗出現。
努力、加油。 ...

謝謝師兄!
我是新手,認識花貓植物只有两個星期多的,以前從未接觸過這樣植物,曾經跟蝴蝶蘭授過粉是成功的,但沒有取下種子播種繁殖,所以今次嘗試套用係花貓方面!
小雷子 發表於 2018-3-16 20:29:41 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2018-3-16 11:56
謝謝師兄!
我是新手,認識花貓植物只有两個星期多的,以前從未接觸過這樣植物,曾經跟蝴蝶蘭授過粉是成 ...

授粉?好似好好玩?係咪成功就會有新品種出現?
雙魚座 發表於 2018-3-16 21:23:22 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-16 20:29
授粉?好似好好玩?係咪成功就會有新品種出現?<span class="emoji emoji1f601"></span>

如果雷大想玩授粉,迷岩也是好選擇。
ic3b34r 發表於 2018-3-16 21:34:27 |顯示全部樓層
授粉?好似好好玩?係咪成功就會有新品種出現?

=_=! 但到時會否變左一半紅一半綠?
小雷子 發表於 2018-3-16 22:24:20 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-3-16 21:23
如果雷大想玩授粉,迷岩也是好選擇。

有新嘢玩,緊係想試啦!有冇資訊可以參考?
小雷子 發表於 2018-3-16 22:27:57 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-3-16 21:34

答案冇人唔知架,咁先有趣味!
雙魚座 發表於 2018-3-16 22:39:38 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-16 22:24
有新嘢玩,緊係想試啦!有冇資訊可以參考?<span class="emoji emoji1f60a"></span>

爬文時看過。迷岩和AV(單瓣)都容易授粉結果。迷岩多不穩定基因,所以實生苗和母棵分別很大。
小雷子 發表於 2018-3-16 22:43:54 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-3-16 22:39
爬文時看過。迷岩和AV(單瓣)都容易授粉結果。迷岩多不穩定基因,所以實生苗和母棵分別很大。
...

比條link嚟睇吓
雙魚座 發表於 2018-3-16 22:54:05 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-16 22:43
比條link嚟睇吓

好難找出的。在園藝館打(花貓,迷岩,Av)成幾十頁,點找,望過下,有教學。
拿綿花棒試下。除了花貓會假大肚,其他得唔得你都會知道的。
小雷子 發表於 2018-3-16 22:55:57 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-3-16 22:54
好難找出的。在園藝館打(花貓,迷岩,Av)成幾十頁,點找,望過下,有教學。
拿綿花棒試下。除了花貓會 ...

魚魚!你D喜蔭成日大肚,係咪你玩授粉?
雙魚座 發表於 2018-3-16 23:09:27 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-16 22:55
魚魚!你D喜蔭成日大肚,係咪你玩授粉?

有的。爬文時見喜蔭可授粉,而且三個月種子便成熟,九個月之後,便成苗,咪玩下。可試下小黃鳥。AV好像要等九個月……。流鼻涕好似最快有收成,你都有盆。玩下快結果的。
小雷子 發表於 2018-3-16 23:18:17 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-3-16 23:09
有的。爬文時見喜蔭可授粉,而且三個月種子便成熟,九個月之後,便成苗,咪玩下。可試下小黃鳥。AV好像要 ...

流鼻涕又可唔可以溝迷岩成AV呢?
雙魚座 發表於 2018-3-16 23:29:31 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-16 23:18
流鼻涕又可唔可以溝迷岩成AV呢?

覺得唔得囉!你試下!
lamkaicheung 發表於 2018-3-17 05:52:25 來自手機 |顯示全部樓層
授粉?好似好好玩?係咪成功就會有新品種出現?<span class="emoji emoji1f601"></span>

謝謝前輩,我都係試驗下玩,雖然未必會成功,但係仲算上咗一課,對於花貓養殖日後日子仲係好慢長,當汲取經驗!
至於係咪會出現新品種,現在覺得唔仲要,始終都後新生,樣樣都學下,如果能成功授粉當然是好事,前輩多多指導下,俾的意見都無妨㗎!
lamkaicheung 發表於 2018-3-17 06:23:43 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-3-16 21:34

樓上前輩都講過變成點冇人會知㗎,現在我只係想花貓大肚,如果能成功授粉而播種又培植倒幼苗出來,已經很開心的,到時可以派街方,現在言之過早
lamkaicheung 發表於 2018-3-17 06:28:00 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-3-16 23:09
有的。爬文時見喜蔭可授粉,而且三個月種子便成熟,九個月之後,便成苗,咪玩下。可試下小黃鳥。AV好像要 ...

前輩喜陰要成三個月種子先成熟,咁花貓係咪都同樣要這些時間㗎?
雙魚座 發表於 2018-3-17 07:21:58 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2018-3-17 06:28
前輩喜陰要成三個月種子先成熟,咁花貓係咪都同樣要這些時間㗎?

記得花貓都要等好長時間的。三個月至九個月之間?它過會假有孕,莢果脹起個中間空的。
以上是爬文所知,未試過的。
lamkaicheung 發表於 2018-3-17 08:48:25 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-3-17 07:21
記得花貓都要等好長時間的。三個月至九個月之間?它過會假有孕,莢果脹起個中間空的。
以上是爬文所知,未 ...

謝謝前輩的提供,我唯有淨心等待貓兒動態!
在早上發現貓兒有些微變動,花筒開始脫離花托,雌蕊原先最出部分是程現y形或v形,這樣是否授粉後的影響下花貓作出改變合夾形成,附上圖片請前輩觀察!
123下一頁