球根兵團~鬱金香篇~(17/18年篇暫告一段落~XD)

作者: rumer 發表于 2018-1-20 21:11:44
6123 47

開心~終於等到鬱金香開花可以上來分享啦~

這次是我們第一次種鬱金香~先記下幾個重要日子~

17年9月7日~買鬱金香球球~
17年10月15日~開始雪球球~
17年12月18日~球球離開雪櫃~上盆日~
17年12月23日~球球之前埋得太淺~它們在泥裡長根後一隻一隻像水母般浮上泥面~(所以同日再把它們埋深點~)
18年1月5日~所有球球都已經卷出葉片~
18年1月17日~開出第一支花~:)

PS. 特别鳴謝B大賞分~^ ^

FE76A333-BE36-4416-937C-60773AA66003.jpeg 9F61084D-9EF5-4A62-93F2-9C69A0E4E621.jpeg

跟著去到今天1月20日~三朵紅色的花花已經在同時盛放~偷看到另外還有幾個花苞在冒上來~尖尖也是紅的~雖然能開花已經很高興~但還是希望接下來能多開幾朵不同顏色的花花啊~!

評分

查看全部評分

小雷子 發表於 2018-1-20 21:17:34 來自手機 |顯示全部樓層
種得好好!排排坐,開花囉!如果全部開晒的話,變成鬱金香屏風!
回復

rumer 發表於 2018-1-20 21:31:23 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-20 21:17
種得好好!排排坐,開花囉!如果全部開晒的話,變成鬱金香屏風!<span class="emoji emoji1f601"></span>
...

謝謝小雷子~!^ ^
好希望可以見到佢地一齊開花啊~
再分享多張密則則的開花照~(硬銷)
第一次種太開心了就一直影呀影~同角度都快影了超過10張~但發現還是斜角影最靚~Haha
回復

雙魚座 發表於 2018-1-20 23:13:53 來自手機 |顯示全部樓層
樓主種得好整潔整齊,望見都舒服。啲水母仔又幾得意。
回復

rumer 發表於 2018-1-20 23:33:38 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-20 23:13
樓主種得好整潔整齊,望見都舒服。啲水母仔又幾得意。<span class="emoji emoji1f60a"></span>

謝雙魚大大的讚賞~^ ^
偷偷說~這些植物其實都是由先生主力去照顧的~
我就是旁邊那個游手好閒負責執落葉和常常嚷著要拍照的無良妻子~Haha~先生若知道有人欣賞他的花園一定會很開心~(感謝妳們欣賞啊!)
回復

B17 發表於 2018-1-21 13:45:01 來自手機 |顯示全部樓層
包裝有幾個色,開出黎得一個色嘅?
回復

rumer 發表於 2018-1-21 15:04:11 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-21 13:45
包裝有幾個色,開出黎得一個色嘅?

係啊。。。
包裝明明寫著雜色~共16個球球~
現在先開的3朵是紅色的~
今朝見到另外7個球球都冒出了花苞~
而其中3個尖尖爆開左少少見到又係紅色的。。。。(傷心)T T
回復

雙魚座 發表於 2018-1-21 16:32:13 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-1-21 15:04
係啊。。。

吓!咁似淘X啲作風。
回復

B17 發表於 2018-1-21 16:39:43 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-1-21 15:04
係啊。。。

可能其他顏色生長慢,一日未開,還有希望
回復

rumer 發表於 2018-1-21 20:24:54 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-21 16:32
吓!咁似淘X啲作風。<span class="emoji emoji1f628"></span>

共有16個球球~
雖然已經有6枝是紅色~
但還有機會~就等呀等~
希望他們只是在包裝時把紅色入多左~Haha
回復

rumer 發表於 2018-1-21 20:28:41 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-21 16:39
可能其他顏色生長慢,一日未開,還有希望

也有可能~Haha
我就繼續等等等~
如果16枝都開紅色我要去買六合彩了~!
回復

rumer 發表於 2018-1-22 08:43:01 來自手機 |顯示全部樓層

22-1-18@08:36am
今天更新~(鬱金香都好襟開啊~請等埋其他花花一齊開不要謝啊)

@09:12am
植物們的曬太陽時間~鬱金香被一眾洋紫蘇給淹沒變成小小的幾朵~色彩繽紛的有點可愛啦~:)
8D932C62-B6C6-42BE-A618-FEB376E3F79B.jpeg F11DA680-F9BE-4495-B2A4-AC82C5FFE8B7.jpeg
回復

summerhk123 發表於 2018-1-22 09:14:42 |顯示全部樓層

謝謝賞花~^ ^  發表於 2018-1-22 09:18
回復

Hamama 發表於 2018-1-22 09:48:15 來自手機 |顯示全部樓層
開得好靚
回復

小雷子 發表於 2018-1-22 09:51:47 來自手機 |顯示全部樓層
好靚呀!我覺得你有機會中六合彩!
回復

rumer 發表於 2018-1-22 10:22:37 來自手機 |顯示全部樓層
Hamama 發表於 2018-1-22 09:48
開得好靚<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>

代花花們謝過Hamama~^ ^
回復

rumer 發表於 2018-1-22 10:26:40 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-22 09:51
好靚呀!我覺得你有機會中六合彩!<span class="emoji emoji1f602"></span>

Hahahaha
謝謝小雷子賞花~
就看看我們的運氣是放在開不同顏色的花還是買六合彩上~大家就拭目以待啦~
回復

rumer 發表於 2018-1-25 09:13:10 來自手機 |顯示全部樓層
開啦~!
有多兩種唔同色~好耶~!!!
ED228EFC-0FE6-4BF6-A365-E7F6FD8B6D07.jpeg 15CD71AE-1B83-4078-B567-349F935D2B3C.jpeg
回復

小雷子 發表於 2018-1-25 09:51:20 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-1-25 09:13
開啦~!
有多兩種唔同色~好耶~!!!

恭喜!2個色襯埋一齊好正呀!
回復

rumer 發表於 2018-1-25 11:39:15 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-25 09:51
恭喜!2個色襯埋一齊好正呀!<span class="emoji emoji1f60d"></span>

謝謝小雷子~^ ^
見花花一齊開而又有不同色我已經心滿意足了~
見今年的花花開得咁好~
決定下年九月又去挖寶看看冬天種什麼球球植物~
回復

123下一頁