是白粉病嗎?

作者: amandak 发表于 2018-1-15 14:00:45
2258 3
我最近發現我的Rosemary盆底有白色、好似芝麻大小的點點,似蟲但又不會動。而Rosemary露出泥面的莖呈現白色。請問會是白粉病嗎?白粉病不是存下於葉子上的嗎?為什麼會在泥中呢?

那應該用洗潔精開稀倒入泥殺蟲嗎?由於是食用植物,這樣會有害嗎?
Aking 發表於 2018-1-15 18:16:43 |顯示全部樓層
有冇相睇?在泥土的可能是根粉介殼蟲
amandak 發表於 2018-1-18 11:39:23 |顯示全部樓層
真係根粉介殼蟲!我用左洗潔精開稀灌左盤rosemary,但都係唔放心,於是同佢換埋泥。發現泥入面有好多呢D蟲,仲有一邊盤係白色一撻撻!好多根都枯左,而家清左泥,搵水沖過D根,搵左新泥,希望冇事啦!盤rosemary我種左年幾存啦!由一隻手掌高種到小腿咁高。
ic3b34r 發表於 2018-1-23 12:49:29 |顯示全部樓層
amandak 發表於 2018-1-18 11:39
真係根粉介殼蟲!我用左洗潔精開稀灌左盤rosemary,但都係唔放心,於是同佢換埋泥。發現泥入面有好多呢D蟲 ...

先止蝕,把你的ROSEMARY剪枝去浸水分枝種,之後最好把全部泥去除,再用洗手液加水去浸佢最少15分鐘,最後才用新泥種
仲有一點要注意,通常你發現個顆的周圍都有機會已中招,你嘗試試埋佢地