迷迭香枝條--應該浸水出根才落泥 / 直接插入泥種?

作者: ngjoan 發表于 2017-11-28 22:27:17
5220 10
迷迭香枝條--應該浸水出根才落泥 / 直接插入泥種?

2樣都試過,都係種唔生
菜妹 發表於 2017-11-29 00:01:43 |顯示全部樓層

未有木質化會較易生根(但不易存活),木質化個人覺得生根後存活率較高。枝條一日未乾都仲有機會, 水浸生根後再種冇咁易乾死. 樓主加油!
回復

ngjoan 發表於 2017-11-29 18:17:30 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2017-11-29 00:01
未有木質化會較易生根(但不易存活),木質化個人覺得生根後存活率較高。枝條一日未乾都仲有機會, 水浸生根後 ...

次浸到d葉變黑,成棵dup哂即係死咗啦
回復

eelleung 發表於 2017-12-14 15:45:06 |顯示全部樓層
我浸出根再插泥, 同就咁剪就插泥都試過, 養唔死, 但都種唔大....
浸水的話, 隔日要換水, 不然怕有菌入侵而死...
樓主再努力一下~

全日照, 水, 肥呢3方面都有?  發表於 2017-12-15 01:11
回復

greenery 發表於 2017-12-15 01:10:38 |顯示全部樓層
我年年都有插ROSEMARY.
心得如下:

浸水出根其實可以比插泥更易, 只需要在花墟買一支生根水, 按說明份量減半(生根水通常會叫你浸半小時就換水,不用理會), 浸過夜再換水就可以

插泥本人比較喜歡, 因為懶, 插落地唔駛理.而且直接插泥存活率都唔低.

枝氣選老枝, 易生根.

日照方面: 基本上等生根時唔需要全日照陽光. 最好遮蔭.

生根後全日照, 水, 肥...一定生到.
回復

greenery 發表於 2017-12-15 08:59:47 來自手機 |顯示全部樓層

呢播插左一年,去年無施肥。只有淋水。去年生根後無大過
上個月開始施肥
回復

greenery 發表於 2017-12-15 09:01:46 來自手機 |顯示全部樓層
今年9月直插泥的,都係上個月開始施肥。
回復

greenery 發表於 2017-12-15 09:06:05 來自手機 |顯示全部樓層
呢盤係原株
種左2-3年。大得好開心
回復

eelleung 發表於 2017-12-16 11:02:52 |顯示全部樓層
greenery 發表於 2017-12-15 09:01
今年9月直插泥的,都係上個月開始施肥。

落姑菜等佢自然分解成肥???
我試過落幾粒所謂的香草肥(X紛買的), 過幾日棵BB發黑姑死....
我唔知係虛不受補還是肥唔岩用...
所以我唔敢再用, 打算種大D先落肥, 但偏偏又種唔大.....
回復

greenery 發表於 2017-12-16 15:22:37 |顯示全部樓層
eelleung 發表於 2017-12-16 11:02
落姑菜等佢自然分解成肥???
我試過落幾粒所謂的香草肥(X紛買的), 過幾日棵BB發黑姑死....
我唔知係虛不受 ...

香草肥未聽過, 所以COMMENT唔到.
不過以前曾經用過化肥, 效果唔太好

現在肥方面通常都係自已溝,
ROSEMARY 幼苗 K : P : N : 雞屎 比例大約係: 1 : 1 : 1.5 : 1
種大後比例係 1 : 1 : 2 : 1 (K, P 唔需要加好密, ROSEMARY主要用氮
植物需要的養份KPN都需要施放的

我主要用有機肥

K - 鉀肥 我用兩隻: 紅牛鉀 12592751_922359827817060_258217898435512883_n.jpg 或 魚內臟

P - 磷肥 我用兩隻: 骨粉 或 蛋殼(要搞碎)

N - 氮肥 我只用尿尿(搵個樽裝起放幾日, 施肥前要溝稀, 比例係要稀到接近無味)

雞屎 - 乜都有D同好多有機物, 不過臭

用量方面, 薄肥多施係施肥原則, 因為真係會肥死
回復

ngjoan 發表於 2017-12-26 22:11:30 |顯示全部樓層
好開心,終於有3條浸出根,但上次出根後未落盆種d根壞死,希望今次生生性性啦
回復