秋播真係成功率高很多!

作者: bbbabies 发表于 2017-11-21 12:10:38
3384 9
我的天台小菜園
雙魚座 發表於 2017-11-21 12:33:50 來自手機 |顯示全部樓層
恭喜樓主,自給自足,食菜無煩惱。
dincat 發表於 2017-11-21 13:47:39 |顯示全部樓層
薑要加泥, 勿露頭
bbbabies 發表於 2017-11-21 16:04:27 來自手機 |顯示全部樓層
dincat 發表於 2017-11-21 13:47
薑要加泥, 勿露頭

明白。謝謝!第一次種薑唔係好知點搞。想請教薑幾時收得?是否要等啲葉黃晒?有聽過可以早啲收

薑要由年頭種, 年尾收, 種足一年係肉薑/老薑, 年尾苗謝可收  發表於 2017-11-21 20:44
fat1980 發表於 2017-11-22 10:45:13 |顯示全部樓層
我今年秋播就麻麻

圓同長茄子都大得好慢

油麥菜菜心苗俾毛蟲食晒

韭菜幾百粒種子得7棵苗依家得返5棵掙扎中

甜椒又係大得慢

種左十棵白蘿白進展幾好

紅蘿白種剛出真葉

4盤菠蘿有排種

甚麼叫出真葉?  發表於 2017-12-18 21:50
mk2325 發表於 2017-11-22 10:50:01 |顯示全部樓層
而家薑好像任何時候都可以長芽,家中的老薑買回來兩星期已長了很多新芽。不知道現在種是不是也是明年底才收?
bbbabies 發表於 2017-11-22 21:46:21 來自手機 |顯示全部樓層
我種了:
圓茄子,但長得很慢,很多花但結果少。
羽衣甘藍,前段生長慢可能天氣熱,這星期大得很快。
茼蒿:也是前段生得慢。
薑:5月開始種。
秋葵:開始長花蕾。
早水蘿蔔:有點徒長,覆土後希望有改善。
遲水蘿蔔:唔知幾時可收。
番茄:倒生種植法試驗中。
菜心:已出真葉,但仲係唔似平時食的菜心。
白菜:不知是何品種,也是不像白菜。
bbbabies 發表於 2017-11-22 21:48:05 來自手機 |顯示全部樓層
mk2325 發表於 2017-11-22 10:50
而家薑好像任何時候都可以長芽,家中的老薑買回來兩星期已長了很多新芽。不知道現在種是不是也是明年底才收 ...

有啲人話要種到啲葉黃晒就收得,但其實要種幾耐我都唔清楚。
Ahjoechan 發表於 2017-12-18 21:53:37 |顯示全部樓層
網上話早水就個半月,遲水就三個月。我22/10種的早水,收了三隻,其餘仍在發育中
fat1980 發表於 2017-12-19 22:43:00 |顯示全部樓層
fat1980 發表於 2017-11-22 10:45
我今年秋播就麻麻

圓同長茄子都大得好慢

個幾月前影, 鋸齒形葉就係真葉