靜靜雞……又試種新嘢<毬蘭>

作者: 小雷子 发表于 2017-11-13 22:19:13
17988 180
話唔再種新嘢,唔知點解,又被佢啲香味吸引左!明明去戒毒,點知又變左中毒!今次買左不知名的毬蘭及 H. Thomsonii (呢個非常鐘意,估唔到會遇見)
請各位大大多多指教!

評分

查看全部評分

Martina 發表於 2017-11-13 23:43:58 |顯示全部樓層
Hoya nummularioides 有花添噃! 恭喜哂! 花香嗎?
Hoya Thomsonii 恭喜買到心頭好!
小雷子 發表於 2017-11-13 23:59:30 來自手機 |顯示全部樓層
Martina 發表於 2017-11-13 23:43
Hoya nummularioides 有花添噃! 恭喜哂! 花香嗎?
Hoya Thomsonii 恭喜買到心頭好! ...

嘩!佢有名啦!太好了!謝謝你!
我覺得似風信子香味,比較更淡淡的清香!有好多大大形容話毬蘭香味很怪,呢隻應該係例外,買有花開,比較穩陣!
2棵都係原用水苔種,我未敢換泥,種住先!
kenwong 發表於 2017-11-14 01:15:15 |顯示全部樓層

隻hoya thomsonii系街尾間國蘭鋪買(?)...好似見過
系米D 葉摸落有毛仲有肉地呢

===

http://hkplants.com/forum.php?mo ... p;page=1#pid2126685

我隻野...當年巷仔旁老bun舊蘭店的一千零一棵
lum 都未見過..我仲等緊佢俾面.....

===
錢葉基本上中秋前後開....滿準時的

有緣再見....

消苞.....好出奇ar~

小雷子 發表於 2017-11-14 10:50:19 來自手機 |顯示全部樓層
kenwong 發表於 2017-11-14 01:15
隻hoya thomsonii系街尾間國蘭鋪買(?)...好似見過
系米D 葉摸落有毛仲有肉地呢

呢隻毬蘭係運動塲附近一間小店見到!唔知係咪你形容果間!你種左幾年都唔開花?真唔易種!我成日睇中果D靚花都係高難度品種!非常有挑戰性!
雙魚座 發表於 2017-11-14 11:17:43 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-14 10:50
呢隻毬蘭係運動塲附近一間小店見到!唔知係咪你形容果間!你種左幾年都唔開花<span class="emoji emoji1f631"></span>?真唔 ...

你好。我旁有做鄰居種咗十幾年, 成牆都是毬蘭好巨形,但從未開花。適當時間落肥對開花很重要。
幾家鄰居都有種,但全不開花,只是越來越大棵。但見各大大成日見花,都不知什麼原因?
小雷子 發表於 2017-11-14 11:36:15 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-11-14 11:17
你好。我旁有做鄰居種咗十幾年, 成牆都是毬蘭好巨形,但從未開花。適當時間落肥對開花很重要。
幾家鄰居 ...

魚魚!一齊試種啦!有香味嘅花,真係好吸引!一陣陣的清幽花香味,令人精神都放鬆晒!
剪條枝比你試玩!
雙魚座 發表於 2017-11-14 11:49:06 來自手機 |顯示全部樓層
多謝!但不用了。見鄰居種成咁,可能氣候不宜。
見各大大種得好靚,曾經有段時間想試。但回望四周鄰居,都打消念頭。
種植適合自己環境的植物,種出來又靚自己又少做啲野,現在通常選全日曬,半陰植物好難種。多謝。
小雷子 發表於 2017-11-14 12:25:20 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-11-14 11:49
多謝!但不用了。見鄰居種成咁,可能氣候不宜。
見各大大種得好靚,曾經有段時間想試。但回望四周鄰居,都 ...

明白的!要學識say NO都唔易!呢度太多毒啦!都係要立定决心,少啲上來!
小雷子 發表於 2017-11-14 16:48:12 來自手機 |顯示全部樓層
救命呀!啲花香味吸引左蜜蜂入嚟!2隻呀!一隻飛走左!一隻迷左路!係我屋走唔出!c啦!另一隻又入返黎!
Martina 發表於 2017-11-14 22:46:56 |顯示全部樓層
嘩!葉都吸引左蜜蜂入嚟,如果有花咪唔得了!
小雷子 發表於 2017-11-14 23:44:45 來自手機 |顯示全部樓層
Martina 發表於 2017-11-14 22:46
嘩!葉都吸引左蜜蜂入嚟,如果有花咪唔得了!

就係開左花嘅Hoya nummularioides的香味,吸引蜜蜂嚟!估唔到真係咁誇張!
小雷子 發表於 2017-11-18 12:43:39 來自手機 |顯示全部樓層
今日又有蜜蜂出現!點解會咁架! 即刻閂窗!最怕佢地叫晒成羣蜜蜂嚟賞花!
Aking 發表於 2017-11-18 19:56:16 |顯示全部樓層

有小蜜蜂幫手授粉,遲啲可能會有果莢的

小雷子 發表於 2017-11-18 20:11:06 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-11-18 19:56
有小蜜蜂幫手授粉,遲啲可能會有果莢的

你地有冇遇到蜂狂Fans?
我見花花有D滴蜜,會唔會又引埋D螞蟻朋友?
如果有果莢,一定做分享!
tarepanda817 發表於 2017-11-18 20:19:50 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-18 12:43
今日又有蜜蜂出現!點解會咁架! 即刻閂窗!最怕佢地叫晒成羣蜜蜂嚟賞花!<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f60 ...

我好驚呢D飛行生物
小雷子 發表於 2017-11-18 20:24:16 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-11-18 20:19
我好驚呢D飛行生物

飛曱甴最驚!其次係黃蜂及蜜蜂!
小朋友飛吻就最冧!
雙魚座 發表於 2017-11-18 21:14:27 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-18 20:11
你地有冇遇到蜂狂Fans?<span class="emoji emoji1f914"></span>
我見花花有D滴蜜,會唔會又引埋D螞蟻朋友?
如果有果莢,一 ...

種有香味的植物是要有負出的。滴蜜除了螞蟻喜歡小強都愛,吃完蜜蜜放低肥料給植物。
小雷子 發表於 2017-11-18 21:40:59 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-11-18 21:14
種有香味的植物是要有負出的。滴蜜除了螞蟻喜歡小強都愛,吃完蜜蜜放低肥料給植物。 ...

魚魚!我心血少,唔受得咁刺激!
咪鬼嚇人!
雙魚座 發表於 2017-11-18 21:55:00 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-18 21:40
魚魚!我心血少,唔受得咁刺激!<span class="emoji emoji1f613"></span>
咪鬼嚇人!<span class="emoji emoji2620"></span>
...

不是嚇你。這類分泌蜜蜜的植物:
一是吸引蜜蜂授粉。
二是吸引昆蟲來吃,吃完放下幾量。