朵麗蘭標花芽啦 ! 好開心架 :D

作者: sarshk2014 發表于 2017-10-31 09:34:17
1786 6
涼左個多星期, 佢就晚晚食左個多星期東北風, 終於標花芽,  好開心
反觀其他蝴蝶蘭完全冇反應, 可能未夠冬催花.

taxitang 發表於 2017-10-31 14:27:08 |顯示全部樓層
等睇靚花。不過還需一段長時間才有花看。
回復

Kelven886 發表於 2017-10-31 15:56:25 來自手機 |顯示全部樓層
即係夜晚要幾度先有花棒和花蕾出?
回復

sarshk2014 發表於 2017-11-1 09:15:47 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2017-10-31 14:27
等睇靚花。不過還需一段長時間才有花看。

遇佢三個月啦....數數手指差唔多農曆新年時候, 係就開心死Law
回復

sarshk2014 發表於 2017-11-1 09:32:24 |顯示全部樓層
Kelven886 發表於 2017-10-31 15:56
即係夜晚要幾度先有花棒和花蕾出?

天文台話最低溫度係19度, 不過我個向東北露台係17度。
首先要催花芽先, 出左花芽自然會生花棒, 花棒長高後會出花蕾。
回復

Kelven886 發表於 2017-11-1 21:34:43 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2017-11-1 09:32
天文台話最低溫度係19度, 不過我個向東北露台係17度。
首先要催花芽先, 出左花芽自然會生花棒, 花棒長高 ...

我冇17度,放係窗邊吹風,唔知起唔起到芽
回復

sarshk2014 發表於 2017-11-10 09:26:08 |顯示全部樓層
成個星期啦,睇下隻花芽点先,長左尐尐咁多多,依!!左邊好似有異樣。。。

。。。。佢好攪野囉!!花根一齊泥,根芽又快過花芽生,阻住晒!唔係啦,先下手為強,一於。。。。淹左佢啦

20171109_1.jpg 20171109_2.jpg

咁多條命根,淹一條冇所謂啦,依加冇野阻住晒,可以繼續標標標!!
回復