寒帶球根

作者: 菜妹 發表于 2017-10-20 00:26:09
12748 149

85#鬱金香與春季花
88#風信子夾花箭改善方法
93#變色鬱金香

種親農產品都係俾蝸牛同蟲食晒,只好轉場種花。大部分種地都唔使施肥,又唔使淋水,佢地通常飲雨水大,粗生粗養。

劍蘭種左40個球,一年只開幾枝花,都係自己冇施肥的錯。

今年開既只有瑪沙既球,平價超市開一次花就玩完。
前年既珠頂蘭 1508426877952.jpg

英國最普通既品種,一月頭先種,三月就開晒,有60朵洋水仙。 1508427869095.jpg

自收球根,同一品種,種室內同種地既分別係顏色,香氣同花型都會唔同既英國藍鐘花。 1508426960982.jpg

葡萄風信子種戶外,培植土加骨粉,因為呢邊日日落雨,長期水浸都可以唔使理,天氣夠凍。 1508427257555.jpg

蕃紅花用培植土加骨粉,明顯見泥土同肥料既重要性,同一日種,都係放戶外,種地既未死都差D 睇佢地唔到。 1508427136209.jpg

國旗鬱金香同普通鬱金香,埋落地,年年有花開,咩都唔使理。

鬱金香上圖,圍裙洋水仙下圖。

B17 發表於 2017-10-20 11:52:40 |顯示全部樓層
成功了

花多眼亂@@

蕃紅花開得燦爛,恨死小雷子
回復

菜妹 發表於 2017-10-20 12:27:09 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-20 11:52
成功了

花多眼亂@@

多謝頭先既指導!
回復

mirrorcmw 發表於 2017-10-24 17:10:31 來自手機 |顯示全部樓層
蕃紅花開得好靚

多謝賞花  發表於 2017-10-24 22:13
回復

吉祥 發表於 2017-10-25 10:32:54 |顯示全部樓層
我都覺得蕃紅花好靚啊..
回復

菜妹 發表於 2017-10-25 23:47:04 |顯示全部樓層
吉祥 發表於 2017-10-25 10:32
我都覺得蕃紅花好靚啊..

各有各靚,可能蕃紅花香港少見, 其他花各位都睇唔上眼
回復

菜妹 發表於 2017-10-26 00:00:43 |顯示全部樓層

風信子,粉紅色好臭,白色冇咁大味. DSC02990.JPG DSC02967.JPG DSC02973.JPG

雄黃蘭,鄰居除草後當垃圾.,我係街邊領養左佢返花園.倍數增長,過幾年多花一定更靚. DSC02811.JPG DSC02777.JPG
回復

Kel 發表於 2017-10-29 00:38:06 |顯示全部樓層
好靚 溫帶國度真好,自然環境自然氣候種出的花,個球第二年還可以再繼續開

多謝賞花. 寒帶亦只能種呢類球根植物,其他冇溫室都冇咩種到。  發表於 2017-10-29 09:38
回復

xx_Luca 發表於 2017-10-29 14:46:04 |顯示全部樓層
蕃紅花靚到恨c隔離,鬱金香、洋水仙都靚到嘩嘩聲 ....
最正係種完可以養球,香港開完就冇喇

回復

Aking 發表於 2017-10-29 19:56:40 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2017-10-26 00:00
風信子,粉紅色好臭,白色冇咁大味.

不知名,鄰居除草後當垃圾.,我係街邊領養左佢返花園.倍數增長,過幾年多花 ...

可能是單瓣的香雪蘭即是我們叫的較剪蘭
回復

菜妹 發表於 2017-10-30 03:44:31 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-10-29 19:56
可能是單瓣的香雪蘭即是我們叫的較剪蘭

岩岩用app對照花圖搵到名叫雄黃蘭。
回復

菜妹 發表於 2017-10-30 03:55:46 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2017-10-29 14:46
蕃紅花靚到恨c隔離,鬱金香、洋水仙都靚到嘩嘩聲 ....
最正係種完可以養球,香港開完就冇喇

蕃紅花花期短,我都係鍾情鬱金香,種戶外可以開到兩個月。養球要種地,種盆只有葡萄風信子同鬱金香百份百成功,其他都唔易,呢邊都好多蟲食花球。
回復

Aking 發表於 2017-10-30 21:05:30 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2017-10-30 03:44
岩岩用app對照花圖搵到名叫雄黃蘭。

睇相比較矇,大大有實物比對,應該清楚好多,
個app都幾準喎
有冇試check求名的两個仙人球?

仙人球用你提供個名同網上圖片Matched  發表於 2017-10-30 21:22
回復

菜妹 發表於 2018-4-3 04:50:04 |顯示全部樓層
446302233_22274.jpg 445207581_274343.jpg 445414975_266383.jpg 445419582_266928.jpg 雄獅,花球種到第三年,今年暫時有兩棵開緊花。雖然係最普通品種,都一樣好養眼。

評分

查看全部評分

回復

B17 發表於 2018-4-3 20:08:39 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-4-3 04:50
雄獅,花球種到第三年,今年暫時有兩棵開緊花。雖然係最普通品種,都一樣好養眼。 ...

雪中朱頂顯得更艷紅
回復

菜妹 發表於 2018-5-13 06:42:52 |顯示全部樓層
今年春天特別凍,遲左成個月先開花,天氣又反常,突然有一星期熱到近三十度,然後又回落得返幾度。鬱金香花期往年有6-8星期,今年2星期就落花。

葡萄風信子 446715817_94296.jpg
回復

小雷子 發表於 2018-5-13 17:19:44 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-5-13 06:42
今年春天特別凍,遲左成個月先開花,天氣又反常,突然有一星期熱到近三十度,然後又回落得返幾度。鬱金香 ...

春回大地!靚花遍大地!
回復

菜妹 發表於 2018-5-17 10:29:00 |顯示全部樓層
本應三月開的花兒們。

445215223_361837.jpg 杜鵑花

春天迷迭香隨便插都生,仲開埋花。
回復

菜妹 發表於 2018-6-7 10:57:50 |顯示全部樓層
鳶尾花,上年種花開左廿幾朵,不過花冇今年咁靚。
回復

菜妹 發表於 2018-8-14 01:10:59 |顯示全部樓層

劍蘭,今年唯一一枝花。

雄黃蘭,呢堆又係領養返黎,係網上見到有人清理花園送出。

呢棵係混入劍蘭花球得黎,花仔細細但花期長。

交換植物所得:
開黃色花既雄黃蘭
紫色葉無名

呢機棵草,係不成材既射干,種子種左兩年幾都冇花開。

回復