原生蝴蝶蘭 (更新在8樓)

作者: taxitang 發表于 2017-9-27 23:52:08
4643 54
Penwong 發表於 2018-5-4 22:24:26 |顯示全部樓層
舊年十月中靜x園蝴蝶蘭五折清貨,行左四次滿載而歸,部分成株已經開花,可惜手機上唔到相,I Pad模式唔識上。
回復

taxitang 發表於 2018-5-4 22:40:45 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-5-4 22:24
舊年十月中靜x園蝴蝶蘭五折清貨,行左四次滿載而歸,部分成株已經開花,可惜手機上唔到相,I Pad模式唔識上 ...

咁開心滿載而歸,恭喜買到心頭好,手機上傳相片很方便,我現在通常直接由手機上傳,不過我是用三星,其他牌子就唔清楚得唔得,同時要像素減低,我减到3264×1836(6.0M)。
回復

Penwong 發表於 2018-5-4 23:01:18 |顯示全部樓層
最初得,依家唔得,唔識點攪,依家鐘意原生蝶,正好佢清貨咪集郵式掃貨,行到第四次以為無乜野吸引我再買,點知最甘呢次,白象黎架,托頼現今還在我窗前。
回復

Penwong 發表於 2018-5-4 23:24:38 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-5-4 22:40
咁開心滿載而歸,恭喜買到心頭好,手機上傳相片很方便,我現在通常直接由手機上傳,不過我是用三星,其他 ...

會試試,但現在我只得Iphone手機
回復

taxitang 發表於 2018-5-5 07:15:40 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-5-4 23:01
最初得,依家唔得,唔識點攪,依家鐘意原生蝶,正好佢清貨咪集郵式掃貨,行到第四次以為無乜野吸引我再買, ...

原生蝴蝶我也很喜歡,大多有迷人香味,不過又大多植株大,要考慮地方能否容立,白象都半價,超值。
回復

Penwong 發表於 2018-5-5 07:30:46 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-5-5 07:15
原生蝴蝶我也很喜歡,大多有迷人香味,不過又大多植株大,要考慮地方能否容立,白象都半價,超值。 ...

白象無半價有講價,瓜左兩盆小苗,見到中苗就中伏,兩只牛牛呀。
回復

taxitang 發表於 2018-5-5 16:58:56 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-5-5 07:30
白象無半價有講價,瓜左兩盆小苗,見到中苗就中伏,兩只牛牛呀。

兩隻牛,好似貴啲,台灣那邊開始左跌價一段時間。
回復

corina 發表於 2018-5-5 17:03:40 來自手機 |顯示全部樓層
曄!你地都買D好貴的花
回復

Penwong 發表於 2018-5-5 19:10:29 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-5-5 16:58
兩隻牛,好似貴啲,台灣那邊開始左跌價一段時間。

所以話中伏,唔識格價,不過買左好快又忘記價錢,只要每天都見佢健健康康成長就好。
回復

Penwong 發表於 2018-5-5 19:26:19 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-5-5 17:03
曄!你地都買D好貴的花

心頭好無計,少D出去飲茶食飯就係番度。天天都睇下望下,幾開心你明架。兩隻牛牛只有白象一盆,其他五折貨仔一大堆,養得健康漂亮開花,全部都係心肝寶貝。
回復

taxitang 發表於 2018-5-5 20:19:47 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-5-5 17:03
曄!你地都買D好貴的花

花不需一定貴,25元人仔一盆富貴蘭抵唔抵?最緊要自己喜歡,黃色花是其中喜歡的顏色。
回復

taxitang 發表於 2018-5-5 20:22:33 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-5-5 19:10
所以話中伏,唔識格價,不過買左好快又忘記價錢,只要每天都見佢健健康康成長就好。 ...

千金難買心頭好,最重要是自己喜歡
回復

corina 發表於 2018-5-5 22:31:41 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-5-5 20:19
花不需一定貴,25元人仔一盆富貴蘭抵唔抵?最緊要自己喜歡,黃色花是其中喜歡的顏色。
...

這個品種,這個價格,也太便宜吧!對版嗎?在某店見過有人評價,只有一芽~
回復

corina 發表於 2018-5-5 22:33:20 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-5-5 19:26
心頭好無計,少D出去飲茶食飯就係番度。天天都睇下望下,幾開心你明架。兩隻牛牛只有白象一盆,其他五折 ...

對!鐘意的,唔買唔安樂
回復

Penwong 發表於 2018-5-6 07:39:24 來自手機 |顯示全部樓層
其中重要原因是容易起花,香港氣候好適合蝴蝶蘭生長,所以集中這品種,只有落葉蝴蝶家居照顧有些難度,各位大大要指教下。

W88
無圖無真相,想幫都有難度。  發表於 2018-5-6 13:14
回復

taxitang 發表於 2018-5-6 12:36:59 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-5-5 22:31
這個品種,這個價格,也太便宜吧!對版嗎?在某店見過有人評價,只有一芽~ ...

未開花不知是否對版,現在是富貴蘭花季,植株都算壯,但應該未能開花。
是否單株,那就沒留意,下次入場望清楚。
回復

taxitang 發表於 2018-5-6 12:41:18 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-5-6 07:39
其中重要原因是容易起花,香港氣候好適合蝴蝶蘭生長,所以集中這品種,只有落葉蝴蝶家居照顧有些難度,各位 ...

小弟對落葉蝴蝶蘭冇乜興趣,也未種過,初時唔認識,以為啲人買板只有根沒有葉的就死東西。
回復

Penwong 發表於 2018-5-6 13:18:57 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-5-6 07:39
其中重要原因是容易起花,香港氣候好適合蝴蝶蘭生長,所以集中這品種,只有落葉蝴蝶家居照顧有些難度,各位 ...

依家上唔到圖
回復

Penwong 發表於 2018-5-6 13:24:18 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-5-6 12:41
小弟對落葉蝴蝶蘭冇乜興趣,也未種過,初時唔認識,以為啲人買板只有根沒有葉的就死東西。 ...

試過兩三次都瓜左,都傾左好耐,就此打住。
回復

taxitang 發表於 2018-5-6 14:21:28 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-5-6 13:24
試過兩三次都瓜左,都傾左好耐,就此打住。

一次又一次,試了兩、三次都再試,大大一定很喜歡這品。
回復