Basil 爛葉

作者: Pica 发表于 2017-9-15 15:28:39
3031 11
大約種咗四五個月嘅Basil,四盤插技一盤種子。打完風後先出玩某幾枝個頂好似熔熔哋咁痴埋一舊,剪咗佢之後就不斷咁出現有爛葉,有D有黃洞洞,有D就咁好似俾嘢食咗忽咁。見唔到有一條條或者一隻隻嘅蟲!

求救!!!
雙魚座 發表於 2017-9-15 21:31:20 來自手機 |顯示全部樓層
你好。如果見不了虫,好難估是什麼做成。如葉熔熔哋咁痴埋一舊有機會是葉蟎或芽蟲(這天時多是這個),試下在嫩葉找下。
另外被咬位大,有機會是小形飛蛾bb(bb太小看不見要等長大見到),留意有沒一點點黑色細小的糞便或絲線留下。
如害怕有虫,可用幾滴洗潔精+幾滴植物油+少量泡打粉+水,噴灑。
Pica 發表於 2017-9-15 22:26:49 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-9-15 21:31
你好。如果見不了虫,好難估是什麼做成。如葉熔熔哋咁痴埋一舊有機會是葉蟎或芽蟲(這天時多是這個),試下 ...

黑色點點有D葉面有呀!我仲以為係攪乜鬼吹咗D泥上去!
Pica 發表於 2017-9-15 22:28:10 來自手機 |顯示全部樓層
用呢支得唔得?
Pica 發表於 2017-9-15 22:30:29 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-9-15 21:31
你好。如果見不了虫,好難估是什麼做成。如葉熔熔哋咁痴埋一舊有機會是葉蟎或芽蟲(這天時多是這個),試下 ...

請問用呢支有冇幫助?
雙魚座 發表於 2017-9-15 22:31:46 來自手機 |顯示全部樓層
Pica 發表於 2017-9-15 22:28
用呢支得唔得?

苦萰油?。正常得,試下先知。但請按照份量開希。過濃會黑葉。
Pica 發表於 2017-9-15 22:34:42 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-9-15 22:31

係呀,聽日郁佢!

謝謝!!
dailyfarm 發表於 2017-11-9 22:03:24 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-9-15 22:31

是否這支苦鍊油用在任何植物上过濃的話也会出現黑葉
雙魚座 發表於 2017-11-9 22:39:28 來自手機 |顯示全部樓層
dailyfarm 發表於 2017-11-9 22:03
是否這支苦鍊油用在任何植物上过濃的話也会出現黑葉

苦鍊油話就話有機,但過濃是會黑葉,小心分量。
dailyfarm 發表於 2017-11-9 23:01:34 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-11-9 22:39
苦鍊油話就話有機,但過濃是會黑葉,小心分量。

其實黑葉即是燶了,植物都死埋,是嗎?
雙魚座 發表於 2017-11-9 23:03:45 來自手機 |顯示全部樓層
dailyfarm 發表於 2017-11-9 23:01
其實黑葉即是燶了,植物都死埋,是嗎?

未必,有芽位會生的。
Pica 發表於 2018-3-27 17:28:37 來自手機 |顯示全部樓層
忘了回一回,苦楝油效果一般,蟲算係控制到,但長期作戰。剛剛再插枝同播種,希望今年好啲。