肉兒成長記錄-仙人掌與多肉展

作者: 菜妹 發表于 2017-9-13 02:58:36
18823 222

由2017年初首次種植多肉,小苗漸漸長大喇!
種植多肉年資尚淺,貼內植物如有錯名,請大大幫忙更正。

*新手必睇215種常見多肉對照圖https://www.pixpo.net/others/0K8MdPRQ.html
*特別嗚謝Claim師姐慷慨送贈,貼內過半多肉都來自師姐。

一樓改為資料更新:
209樓 仙人掌與多肉展(超級多圖)
206樓 交功課俾claim師姐
189樓 交功課+數款新貨小苗
128樓 野生山地玫瑰/法師?(更正:係原生種「明鏡」)
129樓 葡萄牙野生海邊多肉群
82樓 多肉出錦方法參考(成功率低)
85樓 有機粉蚧芽蟲天然果皮水製作。

卷絹 IMG_20170912_100638.jpg

星美人 IMG_20170912_100646.jpg

不知名既:

IMG_20170912_100635.jpg IMG_20170912_100632.jpg IMG_20170912_100701.jpg
Aking 發表於 2017-9-16 23:05:28 |顯示全部樓層
簡直係肉肉大軍呀!爆花的是八寳景天嗎?好漂亮
可惜有啲相睇睇唔到

係八寳景天,上年由3吋小苗種落地,估唔到大得咁大。上載相片經常出現問題,可能Size太大。  發表於 2017-9-16 23:53
回復

菜妹 發表於 2017-10-26 10:26:07 |顯示全部樓層

以下三棵係我老公上年買既,一向唔鍾意我係屋企種咁多野既佢難得會對仙人掌植物有興趣。

*感謝Aking大大辨認植物名稱。*
老樂,大得超慢 434312916_222636.jpg

宜家貨,魁偉玉與英冠玉 434322548_213965.jpg 435825989_154841.jpg

話說今日老公心情好主動要帶我去IKEA打算買多幾盆唔同品種仙人掌,點知間IKEA得大盆既賣,失望而回。
IKEA £4.5三盆,係咪平過花虛?
http://www.ikea.com/gb/en/produc ... orted-art-70245377/
回復

tarepanda817 發表於 2017-10-26 12:44:29 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2017-10-26 10:26
以下三棵係我老公上年買既,一向唔鍾意我係屋企種咁多野既佢難得會對仙人掌植物有興趣。

老樂,大得超慢

10月頭上廣州玩,大陸賣人仔10蚊有6盆肉肉!
回復

菜妹 發表於 2017-10-26 12:49:59 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-10-26 12:44
10月頭上廣州玩,大陸賣人仔10蚊有6盆肉肉!

得到批準話俾我種幾多仙人掌都得,想去即刻入返一百盆,但祖國這些機會不是我的。
回復

Aking 發表於 2017-10-26 20:30:16 |顯示全部樓層
一樓好多相睇唔到,可以用編輯删走唔得嗰啲,
再上載過

刪唔到,試過好多次。我好多相都有問題,只有部份成功再貼過。  發表於 2017-10-27 01:43
回復

菜妹 發表於 2017-10-27 00:39:46 來自手機 |顯示全部樓層

組合盆已送左俾朋友 435818008_38769.jpg

434330456_217310.jpg 434331492_215828.jpg 顏色深左,開左近4個月啦 435501751_114429.jpg

香港路邊品種既不死鳥 434128779_294451.jpg

6法師,31/8手術後至今 438315064_5070.jpg

耐寒可以戶外種到過冬,雨水多泥長期都濕,淋水都慳返。 435840500_157737.jpg
燕子掌實驗左兩個月,就算浸水養都冇事,凍濕加通風環境,加上只係用花園d泥種。 434239215_246674.jpg

育苗盆 434323831_215688.jpg

執返黎兩星期,仲未生根。 438318475_5223.jpg

第二棵老樂都係勁細棵。 435806695_158007.jpg

另加花花草草,放得花園既都係由靠佢地自己,天氣凍又冇陽光,仲未死已經好開心啦。
葡萄風信子種左一星期左右就生,仲有估計200粒bb球未種。
鬱金香bb球都有一堆,種盆通風唔理想,要埋左落地。
Sage係超市食完浸枝條種,都係種地冇後手尾跟,種盆唔大又死死下。
可憐既射干苗,其實兩年大,呢邊天氣,唔死都係奇蹟。
岩岩種既迷迭香同三年半前都係枝條浸水種既比較圖。大棵愈剪愈大,應該係我種得最好既香草。 435814948_158673.jpg 435840642_157884.jpg

評分

查看全部評分

回復

菜妹 發表於 2017-10-27 01:33:22 |顯示全部樓層

10月頭係荃灣江記見到既多肉,以質素同價錢,對我呢d窮L而言,貴! IMG_20171026_180906.jpg IMG_20171026_180908.jpg IMG_20171026_180910.jpg IMG_20171026_180913.jpg IMG_20171026_180915.jpg IMG_20171026_180917.jpg IMG_20171026_180920.jpg
英國超市間中會有小量品種多肉賣,唔算特別平但貨好新鮮,大部份仲連埋裝飾花盆賣,包裝細心。
IMG_20171026_180922.jpg IMG_20171026_180925.jpg IMG_20171026_180927.jpg IMG_20171026_180933.jpg

鬼佬萬聖節裝飾用,睇見其實覺得好難過。 IMG_20171026_180930.jpg

德國朋友家中,簡單幾盆肉加玻璃樽成個廳靚晒。
回復

Aking 發表於 2017-10-28 17:50:36 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2017-10-26 10:26

老樂,大得超慢

可能是上次上載時儲存相片的sever有問題,試下全部相片刪除再重新上一次; 估下不知名的两個仙人球~
英冠玉和魁偉玉

皇上果然見多識廣。仙人掌d名咁似古代將軍名。  發表於 2017-10-29 09:54
回復

xx_Luca 發表於 2017-10-29 14:25:42 |顯示全部樓層
sage 種得好靚呀 ~
係香港好難種 sage,成株同苗我都買過,尤其歐洲貨一定過唔到夏天,係有一年自己播種可以順利渡夏。不過種來都係睇多過食,而家都冇種喇

回復

菜妹 發表於 2017-11-4 05:06:15 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2017-10-29 14:25
sage 種得好靚呀 ~
係香港好難種 sage,成株同苗我都買過,尤其歐洲貨一定過唔到夏天,係有一年自己播種可 ...

Sage我用盆種都種死好幾棵,得呢棵種地成功。沖茶飲對喉嚨痛好好架。
回復

菜妹 發表於 2017-11-4 05:15:24 |顯示全部樓層
自從上次行超市見到隻樹熊就對佢諗諗不忘,發夢都見到自己揀緊多肉。今晚終於帶左兩隻返屋企。

評分

查看全部評分

回復

菜妹 發表於 2017-11-15 07:55:55 來自手機 |顯示全部樓層

鄰近地區已經落左幾場雪,今年真係好凍。日抖屋企冇人冇暖氣仲凍過係戶外。虎尾蘭突然化水,發財樹再次凍傷,仲有成個冬季要過,好似要同佢地開始死亡到數咁。
434322595_267998.jpg 進入冬天,冇太陽曬就即刻甩晒紅邊。

434319190_278109.jpg 草玉露大得慢,bb完全停止生長(種左有半年)。

438820987_4091.jpg 母葉似吸財樹,生出黎變玉樹。

438713160_4355.jpg 435817236_210302.jpg 由威尼斯帶返黎,睇過常見多肉圖鑑都搵唔到名既肉就黎開黃色小花。

435812490_211443.jpg Silver dollar plant, 呢棵未轉銀灰色。葉同玉樹有d似,但佢d葉有少少彎。

第4/5張圖片,可能是雀利,比對一下~ http://kplant.biodiv.tw/石板菜/石板菜.htm  發表於 2018-2-22 21:46
回復

菜妹 發表於 2017-11-15 08:00:54 |顯示全部樓層
多謝板主賞分
回復

kings5 發表於 2017-11-16 19:47:23 |顯示全部樓層
靓!喜歡種花又有用武之地{花園},羨煞!
回復

菜妹 發表於 2018-1-9 22:54:56 |顯示全部樓層

RE: 拆禮物

岩岩醒起今日收到Claim師姐超豪氣送贈既多肉植物包係我生日禮物,真係非常驚喜,數量同品種都好多。雖然要等過幾日先落泥,好心急想同各位分享下收到D咩禮物,隨手數下大概有20個品種左右。
86E1F061-6381-4BBA-9F54-8C54B1459EA4.jpeg E6343912-7F3A-4255-9670-35D4CFE3BCA7.jpeg 4E97AE0A-0801-49A6-BEEE-5B47694F58E9.jpeg 533F30FF-BF61-47F8-8749-23507C153A9E.jpeg
豆瓣綠、千佛手、姖朧月、錦晃星、東南景天、雅樂之舞、白脈椒草.....

今朝天氣又凍又落雨,師姐都特登送到樓下俾我,其實我只係岩岩識師姐,同師姐傾過陣計,都講起唔少花友做分享時受落成肚氣,結果愈來愈少響園藝網分享植物,希望申請分享既花友識得多D尊重同感恩。

回復

菜妹 發表於 2018-2-22 21:05:16 |顯示全部樓層

434333837_20387.jpg 445301296_171095.jpg 上個月大雪過後,有幾盆肉頂唔順凍c左。

445215476_58796.jpg 445605180_50209.jpg
終於搵到名,叫薄化妝,要等底溫強光下先會上妝。內外都有花睇,報春花今日開,春天到啦。
回復

B17 發表於 2018-2-22 21:42:07 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-1-9 22:54
岩岩醒起今日收到Claim師姐超豪氣送贈既多肉植物包係我生日禮物,真係非常驚喜,數量同品種都好多。雖然要 ...

買機票送貨,Claim大超豪氣
回復

菜妹 發表於 2018-3-13 09:24:38 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2017-11-15 07:55
鄰近地區已經落左幾場雪,今年真係好凍。日抖屋企冇人冇暖氣仲凍過係戶外。虎尾蘭突然化水,發財樹再次凍傷 ...

冇耐前花友送左石板菜俾我,實物對比差太多,所以唔會係喇。
回復

菜妹 發表於 2018-4-3 04:29:55 |顯示全部樓層

更新Claim師姐系列多肉成長記,由於今年冬天特別凍,今朝都仲落緊大雪,所以多肉暫時以龜速成長過冬。
446506285_22676.jpg 華麗風車,姬秋麗,姬朧月

439639757_123885.jpg 錦晃星

445409161_266904.jpg 萬年草

445603008_265428.jpg 石板菜(台灣佛甲草)

439640040_124787.jpg 初戀?朧月?

446618955_22748.jpg 闊葉半枝蓮

445503561_267709.jpg 最後補返張家族大合照。
回復