返回列表 發新帖

小叢林之家

作者: 菜妹 发表于 2017-9-12 19:59:07
10256 46
菜妹 發表於 2019-4-19 02:56:24 |顯示全部樓層

斑葉蔓綠絨,網上交換返黎既枝條,植物係免費,但郵資貴到可以買連盆栽好,國內平郵郵寄只用1.5日到件,到拆包裹就覺得超值,塊葉有我手掌咁大。
另一樣要講係呢邊郵局寄件收據有打收貨地區號碼同房屋號碼,遺失郵件有賠償,呢個應該係郵資收得咁貴既原因。

花葉植物葉紋,顏色都格外迷人。

Yunge0師姐話多光葉錦會更靚,放東南位後新葉真係換然一新。

竹節海棠,claim師姐10/2018送。 此品種要曬,唔夠光斑點會消失。

眼都花 發表於 2019-4-21 23:07:44 來自手機 |顯示全部樓層
嘩!菜妹好利害 石屎都變森林 我要好好向你學習 佩服到 五體投地果隻

大大誇獎喇!有機會要請教下大大蘭花種植心得。  發表於 2019-4-23 08:49
violet_bb 發表於 2019-5-18 09:23:20 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-1-24 17:36
如果可以淘野,應該會放縱自己整個大型植物牆。
窗口位滿坐,唯有將部分較耐陰既仙人掌同多肉安置客廳過冬 ...

佻皮女神屋企窗明几淨,植物又打理得咁好,睇得出花了好多心機、時間。
好鐘意你的自製羊毛掛繩,勝過一切買來的!
Forumdata 發表於 2019-5-18 13:15:39 來自手機 |顯示全部樓層
温度高,黃金葛會長得靚
菜妹 發表於 2019-5-18 15:19:19 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2019-5-18 13:15
温度高,黃金葛會長得靚

兄師呢個黃金葛溫差變化圖未必啱得晒, 事關我屋企關暖氣恆溫18-21度, 日抖有太陽入屋都高唔過21度。由去年拎左兄師送贈既黃金葛, 至今新葉近似30/25°c,我係放向東窗台有太陽直射位置。
yunge0師姐所贈既另一款黃金葛,母株種香港娘家陰暗位,大部分時間靠夜間燈光照明,樓上圖片可見舊葉斑紋不及種向南直曬太陽既新葉鮮明。

另外本身植株錦紋多少亦有影響,兄師所送果棵本身植株強壯並已經有非常明顯斑錦,所以我維持新葉斑錦數量不難,生長迅速。
yunge0師姐果棵枝條較弱,早期近半年都出唔到一塊新葉,直至師姐話多光錦紋會靚我先搬到向南位,新葉先有應有既靚斑錦。
Forumdata 發表於 2019-5-18 15:32:48 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-5-18 15:19
兄師呢個黃金葛溫差變化圖未必啱得晒, 事關我屋企關暖氣恆溫18-21度, 日抖有太陽入屋都高唔過21度。由去 ...

很好的觀察
菜妹 發表於 2019-5-18 15:43:07 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-5-18 09:23
佻皮女神屋企窗明几淨,植物又打理得咁好,睇得出花了好多心機、時間。
好鐘意你的自製羊毛掛繩,勝過一 ...

窗口一盆二盆好鬼亂就真 夏季還好,冬季要搬露養多肉入屋真係霸滿每個窗台位置。
舊毛冷見冇乜用唔好嘥佢。