毒蠍 發表於 2017-8-20 20:42:00

馬達加斯加蘭 Oeceoclades spathulifera (15#有新相 25/8)

無花睇都有葉睇住先{:emoji_027:}
上網爬過文呢種要比較濕同需要足夠嘅光 請問各路高手仲有無其他野要留意?

lonely_wanderer 發表於 2017-8-20 22:02:58

我都有一株,半年來長了一個新芽,但仍未有開花跡象。

毒蠍 發表於 2017-8-20 22:51:36

lonely_wanderer 發表於 2017-8-20 22:02
我都有一株,半年來長了一個新芽,但仍未有開花跡象。

你係咪都係強光+偏濕種?幾耐落一次肥?{:emoji_032:}

corina 發表於 2017-8-21 07:50:38

好特別,葉子非常漂亮

lonely_wanderer 發表於 2017-8-21 18:52:30

毒蠍 發表於 2017-8-20 22:51
你係咪都係強光+偏濕種?幾耐落一次肥?

我是中光下種的,盆面放置肥,另外每個星期施以淡水肥。

新芽係幾強壯的,希望遲啲開到花啦。

毒蠍 發表於 2017-8-21 19:46:29

lonely_wanderer 發表於 2017-8-21 18:52
我是中光下種的,盆面放置肥,另外每個星期施以淡水肥。

新芽係幾強壯的,希望遲啲開到花啦。 ...

即係我呢個size已經可以落肥?介唔介意pm我你用邊兩種肥?

lonely_wanderer 發表於 2017-8-21 20:58:51

我的植株同你的差不多大,也是用水苔種。置肥我是用芙寶捧,在台灣買的。水肥方面我主要用花寶及另一種天藍色的肥料,交替使用。

由於我的植株只種了半年,而且還未成功開花,所以只算是分享我的方法,希望幫到你。

Childpark 發表於 2017-8-22 14:02:07

馬達加斯加原生蘭 學名:Oeceoclades spathulifera 俗稱:蛇皮蘭
https://saturdays.takko.me/products/%E9%A6%AC%E5%B3%B6%E5%A4%A7%E5%9E%8B%E5%8E%9F%E7%94%9F%E8%98%AD%E8%8A%B1
>>>>>>>>>>>>>
https://www.google.com.hk/imgres?imgurl=http://www.flnativeorchids.com/images/orchids/oeceoclades_maculata/oeceoclades_maculata_plant.jpg&imgrefurl=http://www.flnativeorchids.com/natives_gallery/oeceoclades_maculata.htm&h=800&w=562&tbnid=tS9l5W9pqd4XfM:&tbnh=186&tbnw=130&usg=__REWclvtCOlGczyEghh7nasa8ByU=&vet=10ahUKEwjHoPjdoOrVAhXIfLwKHeoGANkQ_B0IeTAK..i&docid=cVNNz2ACEz5OoM&itg=1&sa=X&ved=0ahUKEwjHoPjdoOrVAhXIfLwKHeoGANkQ_B0IeTAK&ei=y9SbWYePHsj58QXqjYDIDQ

毒蠍 發表於 2017-8-22 14:31:32

Childpark 發表於 2017-8-22 14:02
都很特別

些些 但我呢棵應該唔係拖鞋{:emoji_027:}

sasorichoko 發表於 2017-8-24 09:17:15

我有種緊呢隻,高光高濕,種咗半年生多一粒出嚟,不過就未開花

另外想請教一下,有種另一種綠色葉嘅蛇皮蘭 O. maculata
比呢種大好多,買返嚟啲植料好似暗示佢要求低濕
植料有好多發泡膠,唔似 O. spathulifera 用水苔種 {:emoji_027:}
係咪 O. maculata 一樣要求高光高濕?

毒蠍 發表於 2017-8-24 10:03:36

sasorichoko 發表於 2017-8-24 09:17
我有種緊呢隻,高光高濕,種咗半年生多一粒出嚟,不過就未開花

另外想請教一下,有種另一種綠色葉嘅蛇皮蘭 ...

但我上網search O. spathulifera嘅圖都見到有人用啲類似石仔做植料 好似當多肉咁種 好confusing{:emoji_042:}

sasorichoko 發表於 2017-8-24 10:56:30

毒蠍 發表於 2017-8-24 10:03
但我上網search O. spathulifera嘅圖都見到有人用啲類似石仔做植料 好似當多肉咁種 好confusing{:emoji_0 ...

可能同種植環境有關

我室外種,全水苔
但諗起原生環境,的確用石仔比較相似

不過點都好,呢排熱成咁
全水苔種啲葉都有乾枯嘅現象 :'(
用石仔種應該一早乾死

如果有高手分享下心得就好嘞 :$

Childpark 發表於 2017-8-24 16:36:52

請問這種蘭在那裡買我都想試種?
請問你有根的相片嗎?
這裡有介紹種法

毒蠍 發表於 2017-8-25 11:15:42

Childpark 發表於 2017-8-24 16:36
請問這種蘭在那裡買我都想試種?
請問你有根的相片嗎?
這裡有介紹種法

花墟連鎖店有得賣 不過對我呢啲業餘黎講都唔係平。
我無拆開過佢原本啲水苔黎睇呀 唔敢搞佢{:emoji_002:}

毒蠍 發表於 2017-8-25 11:17:34

jackson6 發表於 2019-4-6 17:00:07

我用石仔等種了2年幾,當時無禁貴,因為上網見原生係非洲,所以用乾旱方法種,但未開過花!
頁: [1]
查看完整版本: 馬達加斯加蘭 Oeceoclades spathulifera (15#有新相 25/8)