龜池想種啲植物

作者: Sumbie 发表于 2017-8-17 02:56:35
4553 22
請問有乜嘢植物可以種又容易種呢?我唔會施肥,因為怕影響啲魚,可以用塘泥放入花盆種。我係新手,希望大家俾啲意見!
Aking 發表於 2017-8-17 19:54:17 |顯示全部樓層

網上說龜背竹,應該易種,可以水培,
另外可以種些碗蓮俾龜龜遮陰
月鏡十夜 發表於 2017-8-17 21:03:16 |顯示全部樓層

黃金葛, 綠蘿, 銅錢草, 常春藤, 富貴竹, 吊蘭, 滴水觀音, 萬年青, 紅掌, 白掌, 粉掌, 袖珍椰子, 巴西木
我只知道這些有水又點光就很會長
如果花盆塘泥泡水的話, 睡蓮之類吧, 上面那些也可以插泥栽, 就看妳興趣
不過龜會推翻花盆或者將泥翻起, 妳還是將水栽植物插在石縫裏比較好, 而黃金葛那樣爬生的又無被推倒之憂
另外浮萍類也是不錯的選擇
Sumbie 發表於 2017-8-18 12:12:41 來自手機 |顯示全部樓層
我怕睡蓮會需要施肥。因為之前買咗棵荷花,種咗一個月就死晒
月鏡十夜 發表於 2017-8-19 22:44:58 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2017-8-18 12:12

........
好似要補的, 妳過去問問專家cherlam吧
corina 發表於 2017-8-20 13:29:17 |顯示全部樓層
月鏡十夜 發表於 2017-8-17 21:03
黃金葛, 綠蘿, 銅錢草, 常春藤, 富貴竹, 吊蘭, 滴水觀音, 萬年青, 紅掌, 白掌, 粉掌, 袖珍椰子, 巴西木
我 ...

滴水觀音,紅白粉掌有劇毒,不能種在龜池,其他有D都有毒,最好先查一下才種
corina 發表於 2017-8-20 13:30:49 |顯示全部樓層

荷花好易種,點死咖?????
morning 發表於 2017-8-20 19:28:55 來自手機 |顯示全部樓層
龜好有可能會咬植物黎食,種既植物最緊要無毒,浮水植物如水芙蓉應該係唔錯既選擇,無毒生長又快速,慈姑其實都幾好睇,買新鮮慈姑種落塘泥浸入水中就得
月鏡十夜 發表於 2017-8-20 21:53:57 |顯示全部樓層
morning 發表於 2017-8-20 19:28
龜好有可能會咬植物黎食,種既植物最緊要無毒,浮水植物如水芙蓉應該係唔錯既選擇,無毒生長又快速,慈姑其實都 ...

也是呢, 不過樓主是觀賞用栽種, 應該會加圍欄之類防止她的孩子爬上去偷咬才對, 這不是常識嗎?
月鏡十夜 發表於 2017-8-21 20:01:58 |顯示全部樓層

樓主會對浮萍有趣味嗎? 同樣是有光有水就很會長, 若果妳家孩子沒偷吃又有陽光直射的話, 很快就會爆萍
morning 發表於 2017-8-22 08:42:47 來自手機 |顯示全部樓層
月鏡十夜 發表於 2017-8-20 21:53
也是呢, 不過樓主是觀賞用栽種, 應該會加圍欄之類防止她的孩子爬上去偷咬才對, 這不是常識嗎? ...

龜既攀爬能力可能會嚇你一跳,如果你有見過龜池非人力幫助下龜疊到4隻.....

而且唔怕一萬只怕萬一,缸內空間有限,既然龜先係重點,如果本末倒置因龜唔小心食左有毒植物而出事點解唔一開始就選擇無毒/唔種植物呢?生命係好脆弱既

也是呢, 還是小心一點好  發表於 2017-8-22 20:32
点点赞![emoji]1f44d[/emoji]  發表於 2017-8-22 09:51
morning 發表於 2017-8-22 08:48:34 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2017-8-20 13:30
荷花好易種,點死咖?????

荷花需要全日照强光環境,少部份睡蓮可以接受半日照。
而除非係碗蓮或小型品種,否則大型荷花種係細盆中好快玩完,因為根系無法伸展生長,我睇相中龜池唔係好適合種呢2種植物,雖然真係好靚
morning 發表於 2017-8-22 08:58:48 來自手機 |顯示全部樓層
金魚街賣既水草其實好多都可以挺水生長,而且耐陰無毒既品種選擇亦十分之多,重點係.....無土也可以生長!!!
可以問清楚店主植物特性,但我諗關鍵應該係唔好買d太柔軟既水草,因為唔單止係龜,魚亦好愛咬水草黎食的
corina 發表於 2017-8-22 10:37:46 來自手機 |顯示全部樓層
morning 發表於 2017-8-20 19:28
龜好有可能會咬植物黎食,種既植物最緊要無毒,浮水植物如水芙蓉應該係唔錯既選擇,無毒生長又快速,慈姑其實都 ...

水芙蓉可以考慮,生得快,聽聞以前D人用來喂豬,實無毒
corina 發表於 2017-8-22 10:39:56 來自手機 |顯示全部樓層
我都有2隻龜,好羡慕你能有龜池,龜龜一定好開心
joly 發表於 2018-5-25 22:58:07 |顯示全部樓層
水浮蓮,鳳眼蓮
Sumbie 發表於 2020-2-27 16:55:13 來自手機 |顯示全部樓層
原來好耐冇update大家!
之前講過曾經試過荷花,點知龜龜搞到天翻地覆,最後食埋棵荷花。
曾經種過浮萍,但係打風吹晒落去下面個魚池(因為我個池係兩層設計,上面金魚&龜龜啲水會瀑布落去下面錦鯉池嗰度)。結果當然係啲錦鯉食晒⋯⋯
冇晒啲植物之後,要比較勤力換水,所以而家諗住再改善個設計等啲魚同龜龜食唔到啲植物
而家吊咗個,有流水經過,希望黃金葛可以茂盛生長!另外響蘭花嗰度發現兩棵蕨,唔知乜嘢名堂,有冇朋友可以話我知會唔會太濕?其實個位都會有太陽直射,唔知怕唔怕多陽光。

另外見到浮板有個窿,生咗青苔,唔知咁樣放一棵蕨可以嗎?
yunge0 發表於 2020-2-29 20:30:57 來自手機 |顯示全部樓層
我見池塘的荷花有用鐵絲網之類圍住種的。
我覺得可以考慮水種富貴竹,葉高,耐陰又粗生。
hohojohn 發表於 2020-3-8 14:52:41 |顯示全部樓層

種蕨類啦~
兔脚蕨/狼尾蕨...
鍾意潮濕呀佢哋
Sumbie 發表於 2020-3-9 15:46:40 來自手機 |顯示全部樓層
hohojohn 發表於 2020-3-8 14:52
種蕨類啦~
兔脚蕨/狼尾蕨...
鍾意潮濕呀佢哋

係呀,我未試過種植蕨,之前響啲植物見到有兩棵野生,放咗去魚池暫時生長幾好。左邊一路放在出水位,唔知點解顏色比較青,右手邊放在冇直接接觸魚池水嘅地方,顏色比較深綠色。上面紅色嗰啲係旱地西洋菜/台灣枸杞,好粗生,放兩日已經生根,睇來好快爆滿!可以煲湯!

ECB7634E-445C-4ED1-80D8-9A1FD984C89C.jpeg 布袋蓮/鳳眼藍果然名不虛傳,種咗幾日已經生出中間最大塊青綠色嗰塊葉,前晚兩邊嘅葉芽仲未出,今日已經變成咁!

淺水區種金魚藻、water lettuce,俾啲初初出新嘅山坑魚匿埋

E3688CF3-71B5-4EB7-976B-9162B05D2D0F.jpeg 有冇人知道呢棵係乜嘢?金魚街買嘢佢送俾我,生得唔係咁好,但係見佢有花莖
12下一頁