唔知大家有冇用過 “硼酸粉” (杜螞蟻/蟑螂藥都有 E 隻成分)?

作者: fm_plant 发表于 2017-7-5 22:50:58
14547 7

用嚟對付室內出沒嘅節肢昆蟲(例如螞蟻、蟑螂)…… 不過對硼酸嘅認識比較單向(有毒性:對付節肢昆蟲效果幾好),如果各位大大有其他經驗可否分享一下?
fm_plant 發表於 2017-7-5 22:54:02 來自手機 |顯示全部樓層

我嘅使用經驗:

如果喺 “室內” 有螞蟻/其他節肢昆蟲(例如蟑螂)出沒,可以用 “硼酸粉”(藥房有售:幾蚊一盒仔) + “食物”(例如糖) 放 D 喺佢哋出現嘅地方/路徑上,節肢類昆蟲食/接觸咗會令佢哋 “傳” 俾同伴(唔係指好似病毒咁傳,而係指昆蟲進食其他昆蟲 C 體時,或者同類接觸時將 D 藥粉帶俾同伴),造成佢哋集體死亡。可以有效一段比較長嘅時間,不過每次要溝唔同食物,因為同一種食物(味道),佢哋會有警覺性。另外硼酸有毒性,所以 “切勿” 接觸到人/動物嘅食物,亦盡量 “不要” 用於盆栽中,因為好少分量已經會傷害植物(我試過中招,攪到棵植物落曬葉,好長時間先至復原)。
ic3b34r 發表於 2017-7-7 14:11:23 |顯示全部樓層
想問下其實你地怕唔怕用呢D藥引方式既毒? 好似比小強,佢死之前有機會走過你的食物或食材,咁怕唔怕會有事?
fm_plant 發表於 2017-7-7 15:27:28 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-7-7 14:11
想問下其實你地怕唔怕用呢D藥引方式既毒? 好似比小強,佢死之前有機會走過你的食物或食材,咁怕唔怕會有事? ...

網上資料指硼酸其實已經普遍應用於日常生活,例如殺蟑螂/蟻藥、化妝品、醫藥等等(甚至植物都需要硼酸,只係 “極極” 微量)。另外要較大劑量先會對人/動物有害,一般情況下,昆蟲爬過食物而有嘅殘留量相對好少。不過既然有毒性,不論毒性高低,當然要盡量謹慎使用,例如預先放/蓋好食物、放喺小朋友/動物較難接觸到嘅地方。我個人嘅經驗亦建議 “不要” 用於種植嘅盆栽中(因為據講正常情況下,泥土已經自然存在微量硼酸,再 “額外放置” 就 “極易” 超出植物所需上限)。
ic3b34r 發表於 2017-7-7 15:51:28 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-7-7 15:27
網上資料指硼酸其實已經普遍應用於日常生活,例如殺蟑螂/蟻藥、化妝品、醫藥等等(甚至植物都需要硼酸, ...

又學到野了,謝謝您
fm_plant 發表於 2017-7-7 16:16:15 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-7-7 15:51
又學到野了,謝謝您

白熊大大,客氣啦!我 D 資料都係 “下載” 嘅,只要你識嘅技術/範疇一 “上載”,我就真係要企定定學習啦!
ic3b34r 發表於 2017-7-7 17:25:50 |顯示全部樓層
fm_plant 發表於 2017-7-7 16:16
白熊大大,客氣啦!我 D 資料都係 “下載” 嘅,只要你識嘅技術/範疇一 “上載”,我就真係要企定定學習 ...

白熊是個會用唔太會教的熊啊.
所以通常朋友或家人有電腦問題我都直接搖控幫他們搞好過去教了他們又未必知如何去做
ykwcherry 發表於 2017-7-14 20:58:33 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-7-7 14:11
想問下其實你地怕唔怕用呢D藥引方式既毒? 好似比小強,佢死之前有機會走過你的食物或食材,咁怕唔怕會有事? ...

好细心啊