苔蘚 試種2017 (捲土重來)

作者: 八王爺 发表于 2017-6-30 18:03:49
4102 8
又來一次苔蘚種植試驗,

又是由一大片開始,看看可以維持多久。

也有放在盆景面,也有分開用密封溫室種。

剛到家時的乾乾樣。

放了一些在盆景面,很濕潤的!

另外一些,用密封溫室養。

pilcher 發表於 2017-7-1 10:32:28 來自手機 |顯示全部樓層
感覺苔蘚確是很難捉摸,室內種太光太暗太乾太濕不通風都唔得!生得好以為成功,維持不久又瓜得!現在都不敢再種了!祝你成功!
川流不息 發表於 2017-7-1 11:53:53 |顯示全部樓層
我都覺得好難捉摸, 想佢生的地方又唔多生, 冇預佢份的地方又好茂盛自己長滿.......

王爺之前試過點樣種呢?
joesfish 發表於 2017-7-1 13:13:41 |顯示全部樓層

感覺濕度穩定比較重要,放D野外苔蘚環境俾王爺參考下
Bing 發表於 2017-7-1 15:09:59 |顯示全部樓層
我覺得濕度比較重要,太乾當然唔得,太濕又會生啲好似藻類嘅嘢。
joesfish 發表於 2017-7-1 15:50:22 |顯示全部樓層
Bing 發表於 2017-7-1 15:09
我覺得濕度比較重要,太乾當然唔得,太濕又會生啲好似藻類嘅嘢。

同意,我頭先打錯個濕字,哈哈
Kel 發表於 2017-7-3 18:38:28 |顯示全部樓層
joesfish 發表於 2017-7-1 13:13
感覺濕度穩定比較重要,放D野外苔蘚環境俾王爺參考下

係呀,大乾大濕好似種得唔會好
lppl 發表於 2017-7-4 11:36:16 |顯示全部樓層
密封+高濕D苔蘚自然會生多好多, 仲好似識繁殖咁.
我而家用樽養白髮蘚有1年, 生高咗1-2CM, 同咪D啡色假根都變哂綠色
morning 發表於 2017-7-13 08:08:36 |顯示全部樓層
苔蘚係好簡單既生物,佢既根係假根,只係用作固定並唔靠佢吸收營養同水份
苔蘚靠佢地既葉直接吸收水份,所以佢地需既係高空氣濕度而唔只係泥濕,
當空氣濕度太低時佢地會變乾休眠,等待下次有足夠水份時再次生長,並唔係真係死左

我自己既少少心得係:
白髮蘚對空氣濕度要求更高,同時對濕潤地表既耐受性亦比較高(我用蘭石種下面加水)
葫蘆蘚呢類比較密同矮既就需要植料保持乾爽,如果用泥炭土種好易因為泥面同苔蘚表面太濕潤而生藻導致最後苔蘚死亡