17大的喜蔭(2017)

作者: B17 发表于 2017-5-1 16:08:50
13123 346

每年過冬d喜蔭都會醜樣到無論

pink panther
瘦猛猛
Pink Panther-2017-A001.jpg
冇咗頂芽,走莖又少
Pink Panther-2017-B001.jpg
種定盆新嘅
Pink Panther-2017-C001.jpg

aloha,冇野好講,一個醜字
Aloha Mauna Loa-2017-B002.jpg
Aloha Mauna Loa-2017-A002.jpg
種定盆新嘅
Aloha Mauna Loa-2017-C002.jpg

yellow bird
Thad's Yellow Birds-2017-A001.jpg
呢盆不斷擴張,冇位啦
Thad's Yellow Birds-2017-B001.jpg

chocolate cream,最靚係佢,生到第6層
Chocolate Cream-2017-003.jpg
Chocolate Cream-2017-004.jpg

strawberry patch,叫做ok啦
Strawberry Patch-2017-004.jpg
Strawberry Patch-2017-003.jpg

Star of Bethlehem爛咗,再種過
Star of Bethlehem-2017-B002.jpg

評分

查看全部評分

小紅楓樹 發表於 2017-5-1 16:40:52 |顯示全部樓層
個人認為喜蔭要反插重生先靚。
B17 發表於 2017-5-1 22:42:08 |顯示全部樓層
小紅楓樹 發表於 2017-5-1 16:40
個人認為喜蔭要反插重生先靚。

都係嘅,總之唔靚就插過
種喜蔭都要睇下環境,咁大揪掛出屋外,實吹到冚包散
放室內又乂好位,最好就係office櫃頂,一直散開去,幾多層都冇問題
小雷子 發表於 2017-5-3 00:18:58 來自手機 |顯示全部樓層
我未種,難種嗎?咁長嘅!一直長到唔停?
B17 發表於 2017-5-3 14:41:07 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-5-3 00:18
我未種,難種嗎?咁長嘅!一直長到唔停?

唔難啦,不斷生走莖,厭長剪咗佢
B17 發表於 2017-5-8 19:08:57 |顯示全部樓層
小黃鳥來了
Thad's Yellow Birds-2017-B002.jpg
B17 發表於 2017-5-13 15:53:10 |顯示全部樓層
Strawberry Patch跑色,變得黃黃橙橙
Strawberry Patch-2017-005.JPG
B17 發表於 2017-5-14 16:05:40 |顯示全部樓層
唯一生長得滿意嘅chocolate cream
Chocolate Cream-2017-005.jpg
Chocolate Cream-2017-006.jpg
Chocolate Cream-2017-007.jpg

評分

查看全部評分

hiatus 發表於 2017-5-14 16:10:03 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-5-14 16:05

滿分哦。 五代同堂?

hiatus 發表於 2017-5-14 16:10:22 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-5-13 15:53
Strawberry Patch跑色,變得黃黃橙橙

花色很奇特,是否穩定開尼個顏色?
B17 發表於 2017-5-14 16:46:58 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-5-14 16:10
滿分哦。 五代同堂?

六代啦

strawberry patch前兩朵開橙紅色,話唔定下一朵打回原形
pekklewin 發表於 2017-5-15 08:19:56 來自手機 |顯示全部樓層

好豐盛的朱古力!
小雷子 發表於 2017-5-15 09:15:39 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-5-14 16:46
六代啦

strawberry patch前兩朵開橙紅色,話唔定下一朵打回原形

我有種開紫羅蘭,我都想試種喜蔭,唔知樓主可唔可以分享葉片比我呢!?
B17 發表於 2017-5-15 19:56:28 |顯示全部樓層
本來yellow bird出緊冧,但係發覺有異味相信已經爛根,睇黎又要重新開始
B17 發表於 2017-5-23 11:55:25 |顯示全部樓層
aloha
Aloha Mauna Loa-2017-B004.jpg

pink panther
Pink Panther-2017-B002.jpg
AE380 發表於 2017-5-23 11:59:29 |顯示全部樓層

未見過咁靚的朱朱啊.....
B17 發表於 2017-5-23 12:09:46 |顯示全部樓層
AE380 發表於 2017-5-23 11:59
未見過咁靚的朱朱啊.....

其他冇盆靚
本來仲有盆yellow bird生得幾好,點知爛咗
AE380 發表於 2017-5-23 12:19:52 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-5-23 12:09
其他冇盆靚
本來仲有盆yellow bird生得幾好,點知爛咗

17大係專家兩三下又多到種唔晒....又要掉喔....
B17 發表於 2017-5-23 12:34:40 |顯示全部樓層
AE380 發表於 2017-5-23 12:19
17大係專家兩三下又多到種唔晒....又要掉喔....

冇辦法,冇盆靚,掉咗舊嗰盆,重新種過
15樓aloha葉下垂,開完花就掉
AE380 發表於 2017-5-23 12:43:16 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-5-23 12:34
冇辦法,冇盆靚,掉咗舊嗰盆,重新種過
15樓aloha葉下垂,開完花就掉  ...

17大咁多品都未試過拼埋佢種...唔好掉住....試下整個花球....