Maxillaria tenuifolia 細葉腋唇蘭(培養分享)

作者: Childpark 发表于 2017-4-14 22:53:31
3655 20

三年前

三年後
Childpark 發表於 2019-4-8 19:31:10 |顯示全部樓層

經三年的休養,終於回復生氣,但只有一朵花。
Martina 發表於 2019-4-8 21:06:40 |顯示全部樓層
有朶花都好呀!

我盆種咗幾年,由漲卜卜到縐紋紋,花都未見過一朶就拜拜咗咯!
Ming36 發表於 2019-4-8 23:15:47 來自手機 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2019-4-8 19:31
經三年的休養,終於回復生氣,但只有一朵花。

係唔係Maxillaria 屬?
我果株假球莖本來脹卜卜,但開花之後就變咗又皺又縮,唔知點搞好。
大大所指嘅休養,是用什麼方法?可否分享一下?
Childpark 發表於 2019-4-9 09:47:18 |顯示全部樓層

(培養分享)
我初期帶回來球莖都是脹大的,不知為何養了一段時間他就開始枯竭,可能是天台高溫和用錯方式種,我用松板種。

然後我將他們分開種,主要用兩種養植方式,全水苔和混合植料(水苔,松粒,陶粒,石粒),主要看他的根在兩種植料下,那個適合他,用小膠水杯,鑽孔梳水。

因要養根,所以我就放在陰涼地上,中低光環境休養,放了1個多月,他的球莖就開始慢慢脹大,回復4-5成,雖然都有皺痕,但表示他根開始復蘇吸收水份。

再用同樣方式休養了6個月,球莖就回復7-8成,為了容易管理,我就集中一起,分成兩批,一個是水苔養,另一個是混雜植料養,看那個茂盛,結果是水苔養的。

出到第二節的時候,我就將他們放在陰涼地上,中光下,有晨早光照射到的,晨光不強,照射時間大約2-3小時,觀察一段時間沒發現球莖萎縮,就原地不變。

經過3年,出到第3節,就開始有花了!

花的香味有點朱古力。
nekotoro 發表於 2019-4-9 13:47:57 來自手機 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2019-4-9 09:47
我初期帶回來球莖都是脹大的,不知為何養了一段時間他就開始枯竭,可能是天台高溫和用錯方式種,我用松板 ...

恭喜樓主!歷經三年將花種好,真的好好心機!多謝你分享經驗,我會參考你的經驗種好我的花的!
Ming36 發表於 2019-4-9 14:39:41 來自手機 |顯示全部樓層

我初期帶回來球莖都是脹大的,不知為何養了一段時間他就開始枯竭,可能是天台高溫和用錯方式種,我用松板 ...

感謝無私又詳細的分享
一陣返去影啲相俾你睇吓。
我年頭買返嚟時候有一朵花,過多一個月又開一朵花,跟住莖部就萎縮。
先與你分享開花照[attachimg]817367[/attachimg]
Ming36 發表於 2019-4-9 16:46:32 來自手機 |顯示全部樓層

我唔係好知現在可以做啲咩,可令到佢啲假球莖膨脹返?
佢有三個位置長緊新芽
Ming36 發表於 2019-4-9 17:02:22 來自手機 |顯示全部樓層

呢盆係我另一株愛花,年頭買返嚟未開過花,但生機勃勃,出緊好多新芽,但見到佢啲假球莖又開始萎縮,正常嗎?
應該要換盤,但又驚搞到佢再萎縮
nekotoro 發表於 2019-4-9 17:39:36 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-4-9 16:46
我唔係好知現在可以做啲咩,可令到佢啲假球莖膨脹返?
佢有三個位置長緊新芽 ...

不如試試密D淋水?
Ming36 發表於 2019-4-9 18:24:33 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-4-9 17:39
不如試試密D淋水?

我一個星期左右淋一次水比佢哋,每次都淋透。
我係第一次種植這些迷你蘭花,沒有經驗,怕太多水會爛根,猶豫不決中
nekotoro 發表於 2019-4-9 18:52:40 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-4-9 18:24
我一個星期左右淋一次水比佢哋,每次都淋透。
我係第一次種植這些迷你蘭花,沒有經驗,怕太多水會爛根, ...

你盆係瓦盆兼盆細,你可以隔幾日摸下水苔乾未再決定。我都有用瓦盆,呢輪都加密左淋水。
Ming36 發表於 2019-4-9 19:09:03 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-4-9 18:52
你盆係瓦盆兼盆細,你可以隔幾日摸下水苔乾未再決定。我都有用瓦盆,呢輪都加密左淋水。 ...

原來係咁
等我多啲留意,希望淋多些少水,可以解決到,假球莖快啲脹卜卜返
Childpark 發表於 2019-4-9 23:56:38 |顯示全部樓層
我觀察所得,球莖萎縮出現皺痕,是高溫,如果用水苔種,我建意你先放在陰涼的中低光地方。

你可以定一個生長周期管理去養他們,定開完花後頭1個放在陰涼散射光的環境,讓他休養。

一般蘭花出完花後頭一個月好像靜止生長的,然後第2,3,4,5個月放在中低光陰涼下養根芽,再餘下的時間6,7,8,9就可放回晨光照射,或者有2-3小的照射地方,沒出問題就放置地方不變,餘下的時間就等他自然生長。

如果用水苔種,要小心高溫,因根濕就盡量不要高溫,因根是濕的在高溫下會停止生長。
Girl 發表於 2019-4-10 22:22:00 來自手機 |顯示全部樓層
真係好西利~
Childpark 發表於 2019-4-10 22:39:07 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-4-9 14:39
感謝無私又詳細的分享
一陣返去影啲相俾你睇吓。
我年頭買返嚟時候有一朵花,過多一 ...

你的腋唇蘭,好像我這個,出完花後跟你一樣球莖有點萎縮,我在出花開始就盡量制水,可能是這樣,兩周有多沒淋水了,放在地上,中低光養。

不過花開始凋謝時,不久下了一場雨,地下濕氣增加,水苔也有水沾上,很快他就出新芽了!

Ming36 發表於 2019-5-15 15:46:32 來自手機 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2019-4-10 22:39
你的腋唇蘭,好像我這個,出完花後跟你一樣球莖有點萎縮,我在出花開始就盡量制水,可能是這樣,兩周有多 ...

水,答案就是水。
一個月過去,假球莖收縮狀況有所改善,再次開花又長新芽,謝謝大大的建議
Ming36 發表於 2019-5-15 15:53:14 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-4-9 18:52
你盆係瓦盆兼盆細,你可以隔幾日摸下水苔乾未再決定。我都有用瓦盆,呢輪都加密左淋水。 ...

聽曬你話,細盆嘅密啲淋水,一個月過去,再次開花之餘,假球莖再次脹卜卜,感激萬分
Childpark 發表於 2019-12-2 08:53:37 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-15 15:53
聽曬你話,細盆嘅密啲淋水,一個月過去,再次開花之餘,假球莖再次脹卜卜,感激萬分 ...

brasiliorchis schunkeana蘇克安娜腋唇蘭,跟Maxillaria tenuifolia細葉腋唇蘭,真要花多點時間養,我的Maxillaria tenuifolia細葉腋唇蘭爆盆了,擠壓大多,根的生長不良,今年我換用生果籃養,放水苔和浮石,多點淋水,出年應該看不到花了

Ming36 發表於 2019-12-2 15:54:36 來自手機 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2019-12-2 08:53
brasiliorchis schunkeana蘇克安娜腋唇蘭,跟Maxillaria tenuifolia細葉腋唇蘭,真要花多點時間養,我的 ...

要諗吓計仔,養到假球莖脹卜卜,先可以開到花。
我分咗株種,慢慢續啲續啲養肥佢,之後再打算合盆種
12下一頁