Phal. schilleriana & Phal stuartiana?

作者: 馬修 发表于 2017-3-29 16:39:53
2610 14

我果棵 Phal. schilleriana 都開左好多 終於有時間影返張相

唔好以為開2支花咁多  其實係2棵黎~  買返黎果時已經連住 我又無分開佢地 依家唔使旨意分  

跟住落黎一棵好似係 schilleriana X sutartiana  

依棵都種左好耐可能都有 20年~   近幾年都成日改變環境  搞到生得唔夠大  
小之莊 發表於 2017-3-29 17:15:16 |顯示全部樓層
一次開咁多花,正呀!
種左20年,勁呀!
馬修 發表於 2017-3-29 17:30:31 |顯示全部樓層
小之莊 發表於 2017-3-29 17:15
一次開咁多花,正呀!
種左20年,勁呀!

我只係吊住佢地條命~  已經試過曬傷幾次~

D 相 POST 唔到  有D 古怪一陣再搞搞佢
ck1122 發表於 2017-3-29 17:33:52 |顯示全部樓層
20年,變成家人咁有感人情

我仲有棵25年~ 中學時期種到依家~  發表於 2017-3-29 18:44
小之莊 發表於 2017-3-29 19:13:51 來自手機 |顯示全部樓層
馬修 發表於 2017-3-29 17:30
我只係吊住佢地條命~  已經試過曬傷幾次~

D 相 POST 唔到  有D 古怪一陣再搞搞佢

晒傷!你個蘭棚還未整好?
馬修 發表於 2017-3-29 19:49:28 |顯示全部樓層
小之莊 發表於 2017-3-29 19:13
晒傷!你個蘭棚還未整好?

以前係花糟種~冬天有直射陽光   有時個遮光網唔小心整甩左就會曬到~ 跟住...就....咩囉

花棚未有時間整~  好多野都pending 左係到~ 花棚  蝦缸  食蟲分株換盆  咩都未做~
taxitang 發表於 2017-3-29 21:33:20 |顯示全部樓層
好壯好多花

師兄種植環境比我好好多 你果批遲早壯過我 多花過我  發表於 2017-3-30 20:40
TMSulcata 發表於 2017-3-30 06:25:07 來自手機 |顯示全部樓層
D花好靚, 有型態, 又壯健~

多謝欣賞  發表於 2017-3-30 20:40
andybearhk 發表於 2017-4-1 07:07:53 |顯示全部樓層
Phal. schilleriana X sutartiana真的很特別 !
天台花園 發表於 2017-4-2 17:42:28 來自手機 |顯示全部樓層
Very beautiful ,nicenice,在賓賓同上身都見有賣,不過上身果D有花!
馬修 發表於 2017-4-4 07:42:16 |顯示全部樓層
andybearhk 發表於 2017-4-1 07:07
Phal. schilleriana X sutartiana真的很特別 !

其實我都唔係太過肯定個名係唔係咁樣  因為當年係花展 口水劉賣比我果時都無名牌  所以都係唔知咩黎
如果有師兄覺得個名唔係咁既話  歡迎更正丫~
馬修 發表於 2017-4-4 07:44:48 |顯示全部樓層
天台花園 發表於 2017-4-2 17:42
Very beautiful ,nicenice,在賓賓同上身都見有賣,不過上身果D有花!

蝴蝶蘭都好衰架  都係睇左花岩唔岩自己心水先好買  每棵個性都唔同  睇岩左先好買 唔好貪平買未開花
怕    1..  開左原來唔係我想買既品種
       2   個花型同自己想像有所出入
天台花園 發表於 2017-4-4 08:00:32 來自手機 |顯示全部樓層
都係架!
andybearhk 發表於 2019-6-1 09:41:06 來自手機 |顯示全部樓層

andybearhk 發表於 2019-6-1 09:42:52 來自手機 |顯示全部樓層
栽種3年,差點忘了她的品種。
今年年初第一次來花
Phalaenopsis stuartiana
史塔基蝴蝶蘭