Hea種嘅日本風蘭

作者: yoeng 發表于 2017-2-7 14:42:43
3202 9
啱啱淋完水。

由弱株種起,自上次換盆種咗四五年,冇施過肥,上年先開第一次花,唔知換唔換盆好,驚扯壞根。想請教究竟郁唔郁佢好? 要郁嘅話可以點做?

下面嘅唔係正式苔台,只係一堆燒烤炭,上面鋪咗c級苔。我唔識用水苔種,因為次次次換盆都發現啲根都長唔長,結果啲苔通常攞嚟鋪面,網住啲樹皮同炭咪俾佢跌出嚟......
lonely_wanderer 發表於 2017-2-7 16:07:16 來自手機 |顯示全部樓層
師兄你種得好好呀!這品花我都有,係用芒板種嘅,不過無你種得咁好。
回復

yoeng 發表於 2017-2-7 16:38:04 來自手機 |顯示全部樓層
多謝。係抄日本人噉種嘅,本來想整個正經嘅苔台,但係整唔掂就咁算數。試過夏天中菌,將百菌清點喺患處醫返好。
回復

八王爺 發表於 2017-2-8 12:09:13 |顯示全部樓層
HEA 都咁靚仔吖!
回復

viviwong 發表於 2017-2-8 17:18:25 |顯示全部樓層
小妹愚見...
可以換盆, 再重新製苔玉球~ 內:炭, 樹皮, 蘭石, 水苔, 泥 , 外: 水苔

www.youtube.com/watch?v=oThuAMJdNOE

風蘭老根用水苔覆蓋固定, 新的外露圍住苔球.
睇人地換盆網誌做法, 打爛個素燒盆...
唔知盆裡蘭根"痴"唔"痴"實個盆, 用指甲逐條根輕挖出來 (濕左水嘅根易挖啲),
如果根痴得好實唔好分開, 連埋塊素燒盆碎片, 當做疏水透氣植料...
而個舊苔玉應該易清理, 綠根保留, 啡黑扁老根可修剪, 可挖走表皮留似鋼絲的根...
回復

yoeng 發表於 2017-2-8 20:37:24 來自手機 |顯示全部樓層
viviwong 發表於 2017-2-8 17:18
小妹愚見...
可以換盆, 再重新製苔玉球~ 內:炭, 樹皮, 蘭石, 水苔, 泥 , 外: 水苔

多謝喎,我就係見都幾多老根吓,所以有意換盆。

不過苔玉同苔台其實係兩樣嘢嚟嘅~苔台簡單嚟講就係個中空嘅水苔球。
回復

viviwong 發表於 2017-2-8 20:54:17 |顯示全部樓層
yoeng 發表於 2017-2-8 20:37
多謝喎,我就係見都幾多老根吓,所以有意換盆。

不過苔玉同苔台其實係兩樣嘢嚟嘅~苔台簡單 ...

咦... 原來有分別架.... 長知識喎~~ 謝謝你喔~
回復

lonely_wanderer 發表於 2017-2-9 08:26:42 來自手機 |顯示全部樓層
viviwong 發表於 2017-2-8 17:18
小妹愚見...

呢種方法 (苔球) 是否可以用來種其他品種嘅蘭花?
回復

scylam 發表於 2017-2-9 09:36:21 |顯示全部樓層
lonely_wanderer 發表於 2017-2-9 08:26

見日本人有用此方法種長生蘭,我也抄襲玩玩:

回復

yoeng 發表於 2017-2-10 00:24:11 來自手機 |顯示全部樓層
lonely_wanderer 發表於 2017-2-9 08:26

「苔台」照理可以,都係氣生蘭就唔怕。不過「苔玉」或「苔球」我唔知。
回復