球藻問題

作者: pc1878 发表于 2017-1-19 22:20:00
3275 5
兩個月前,我在魚街買左25蚊嘅球藻,開頭唔多覺,後來先發現有問題,就係我懷疑係假嘅,我將D藻拔出黎曬乾,幾日後仍然都係綠色,正常植物曬乾後應該會變綠色,唔知大家有無買過呢?
powergun 發表於 2017-1-19 23:58:06 |顯示全部樓層
唔好話魚街個d了, 就算係日本買的, 我都覺得係有問題的, 十年至大dd的植物, 其實同死物無乜分別
九尾狐 發表於 2017-3-19 22:56:52 |顯示全部樓層
其實要曬太陽才會長大的, 另外瓶内CO2不足都會長得很慢
有沒有相片? 貼上來分享一下吧

應該都是這種

最初只是這樣

3個月後只是長成這樣
pc1878 發表於 2017-3-20 22:30:42 |顯示全部樓層
九尾狐 發表於 2017-3-19 22:56
其實要曬太陽才會長大的, 另外瓶内CO2不足都會長得很慢
有沒有相片? 貼上來分享一下吧

我掉左啦,因為我攞佢出黎曬,乾曬左幾日都係綠色,質地好似人造的絲,應該係假的,我買一個25元
九尾狐 發表於 2017-3-20 23:42:49 |顯示全部樓層
pc1878 發表於 2017-3-20 23:30
我掉左啦,因為我攞佢出黎曬,乾曬左幾日都係綠色,質地好似人造的絲,應該係假的,我買一個25元  ...

對呀, 就是這樣的沒錯, 所以枯了也不知道
而且她生長速度慢, 是懶人最愛的水草
B17 發表於 2017-3-21 18:55:49 |顯示全部樓層
九尾狐 發表於 2017-3-20 23:42
對呀, 就是這樣的沒錯, 所以枯了也不知道
而且她生長速度慢, 是懶人最愛的水草 ...

好奇問下,真嗰d個球中間心係點架?實心?空心?泥心?

基本上與莫絲相同  發表於 2017-3-22 01:46
小的可能是棉  發表於 2017-3-22 01:46
只是石頭  發表於 2017-3-22 01:45