巴黎全民做園丁 港堪借鏡?

作者: smallfish 发表于 2016-11-1 09:01:24
3627 11
巴黎通過法例,全市居民只要申請許可證,都可在城市不同地方種植花草,實行全民做園丁。做法不止可以減低熱島效應,開放全民參與,還可令城市綠化更有效率,值得香港效法!?

http://paper.hket.com/article/15 ... F%E9%8F%A1%EF%BC%9F

如果香港效法, 花友肯定好喜歡!
powergun 發表於 2016-11-1 12:21:08 |顯示全部樓層
外國地方地大人少, 當然無問題, 香港地少人多, 市區裡好難搵到可種植的地方, 政府亦不許公眾地方作私人種植, 即使有人願意, 都好易被另一些人破壞, 太難了
smallfish 發表於 2016-11-1 13:41:27 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-11-1 12:21
外國地方地大人少, 當然無問題, 香港地少人多, 市區裡好難搵到可種植的地方, 政府亦不許公眾地方作私人種植 ...

但有好多天橋底, 隧道, 天廈天台, 平台, 如果香港全部大廈天台都有植物, 真係不得了, 肯定變成東方綠林 (綠林唔好, 用城)!
不過其實都有點不實際, 如果有害蟲就死.... 如果漫天紅蜘蛛在頭頂上漂... 都唔使出街!
powergun 發表於 2016-11-1 13:46:57 |顯示全部樓層
smallfish 發表於 2016-11-1 13:41
但有好多天橋底, 隧道, 天廈天台, 平台, 如果香港全部大廈天台都有植物, 真係不得了, 肯定變成東方綠林!  ...

天橋底有人訓的, 隧道無陽光, 香港的高樓大廈未必比人入的, 上面有水箱, 公共天線等設施的
smallfish 發表於 2016-11-1 13:58:12 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-11-1 13:46
天橋底有人訓的, 隧道無陽光, 香港的高樓大廈未必比人入的, 上面有水箱, 公共天線等設施的 ...

隧道轉晒用植物LED燈(加上隧道上面放太陽能發電裝置)
天橋底加架,下邊人訓,上邊放植物!
高樓要管理公司或業主立案法團自己搞, 確實有部份大廈不方便及沒地方, 但也有一些有好多空間!
不過我覺得害蟲最頭痛!
powergun 發表於 2016-11-1 14:01:59 |顯示全部樓層
smallfish 發表於 2016-11-1 13:58
隧道轉晒用植物LED燈
天橋底加架,下邊人訓,上邊放植物!  
高樓要管理公司或 ...

你係環境局局長的合適人選, 下屆政府有你就好啦

咪玩啦, 我邊有本事, 吹水就得!  發表於 2016-11-1 14:05
orik 發表於 2016-11-2 18:14:12 |顯示全部樓層
喺香港嘅公園,公眾地方,好多植物都落重農藥,雀鳥唔會食,如果種d食得嘅野,轉個頭就餵飽哂d雀,就算雀唔食,都有人會濫採。
觀賞植物又唔係個個人識欣賞,甚至有d植物,例如木棉樹咁,搞到漫天棉絮嘅時候,仲有人會投訴,要求砍樹。
喺香港搞綠化,撇開政治因素唔講,我覺得都係要靠地產管理人帶頭,先會比較容易。如果靠政府推動,要處理以上問題嘅難度,相比私營機構會高好多。

從以往經驗篩選出要種植什麼植物,主要是觀賞及淨化空氣及選小蟲害的品種!  發表於 2016-11-2 18:29
powergun 發表於 2016-11-3 00:48:19 |顯示全部樓層
好多屋苑或商場的花圃, 植物種得好好地, 過一排就見到全部換新的, 可能驚悶親的客, 換出黎既舊花可能都係掉去堆填區的, 如果真的話就真係唔環保啦
ChanKwingYin 發表於 2016-11-4 22:50:14 |顯示全部樓層

政府又會搵經濟因素嚟 壓 我哋㗎啦
faye00 發表於 2016-11-17 17:33:45 來自手機 |顯示全部樓層
人地推行都要有好多措施, 唔係呢度字面咁簡單。樓上考慮到市民質素低劣鍾意搞破壞都係問題之一。
但政府往往為左方便管理就將園藝工作外判。外判商又為左方便管理就落重藥。
個個都為左方便一味搞假綠化, 而逃避真正環保綠化嘅迫切性。唔肯面對難題先係問題所在。
如果有人肯大力推行全民園丁我第一個支持左先。
Aking 發表於 2016-12-20 12:53:32 |顯示全部樓層
其實香港有咁多荒地,試也無妨,可以先開两三個試點,
因為是要政府批准申請的,市民也不會亂種呀
八王爺 發表於 2017-1-18 16:31:53 |顯示全部樓層
其實只要審批的門檻夠高,不是任由一些「新丁」,或者貪玩的「花友」亂搞,有牌照才能種植,是可行的。
而且巴黎方面也有幾點要求:1. 不能用農藥(無污染和公害);2. 要種本土植物(即大部份園藝種,入口植物不能種植)。咁樣已經叫好多不是有心的市民無興趣。
香港方面就可以加多DD ,例如大家有提到,地點要批核,不是周街「耕田」。公眾地方易遭破壞,品種就要喺大眾無興趣會搞的粗嘢。 因為無農藥,防蟲方面,政府也要輔助「農友」。