石子的窗台養肉記

作者: little_stone 發表于 2016-9-11 15:17:08
18725 160

2018年春播:生石花混
2018年夏播:星球屬混(兜、鸞鳳玉)
2018年秋播:碧光環、五十鈴玉
2018年秋播:烏木雜、粉兔、景天混
2018年冬播:燈泡、鴿子蛋
2018年冬播:桃蛋、靜雪、白和錦、血羅、諾娃
2018年冬播:黑壇汁x諾娃
------------------------------------------------------
天氣終於開始涼啦。窗台嘅多肉 (尤其係新玉綴) 生長速度都快左好多。
一直想搵時間記錄,同埋同大家分享下。

想起開始種肉,都只不過係三個幾月前嘅事。
嗰時陪丫嫲行花墟,見到有盆殘缺不全嘅「肉蓮」,俾人擺埋一二面,插住$5嘅牌,好似好可憐咁,我又啱啱搬新屋,對多肉都好有興趣,想試下種,就膽粗粗買左返黎試

嗰時唔識杆插,就只係試葉插。
棵肉蓮應該係有啲問題,得一塊葉發到根同芽,其他都有啲發黑,有一塊狂生根冇芽,有一塊有芽冇根 (嗰時唔識,就咁DUMP左佢地,其實應該再睇定啲)
發到根同芽嗰一塊,一開始都出左啲K形嘢,好彩當時唔識分正唔正常,完全冇擔心過

冇幾耐就出多頭正常嘅啦~!

值得一提嘅係,佢好耐得哂,夏天爆哂,放玻璃窗邊都冇問題,啲葉生得超肥美。當時我用佢呢個Standard,差少少連蕾絲公主都俾我種死。嗰時仲好疑惑點解蕾絲公主一直都唔長高,一直又矮又肥,底葉不斷枯

好彩後來終於想通,將佢從超熱嘅陽光底下移開少少,從始就識向上生。呢排不時連續陰雨天,佢啲葉已經不再肥厚,好傷心……

另外,同一間店買嘅玉提子(初初以為係玉綴,而家睇佢啲葉圓圓,應該係新玉綴),開始種時淋左水幾日底葉都係皺皮,後來上網查先知應該係爛根,咁就試剪根杆插。

初初仲傻傻地學人放喺水上面誘根,搞好耐都發唔到根,搞到棵棵變乾C

後來索性直插入泥 (椰糠)放養,買下其他肉肉 (日X城仙人掌) 分散自己注意力 (乖孩子唔好學)

冇耐最大嗰棵玉綴有生長蹟象,等我開心左一陣,但之後啲葉續粒續粒甩出啦,就此陣忙
以後就唔敢再亂搞佢地,只係適時淋少少水。最終不負所望,上月打完風天氣涼時,乾C終於慢慢變肥啦!

[img]http://lowii.com/hkplants/data/album/201609/11/144158ntgtpf8hn8lwdfll.jpg[/img

其他喺盛夏力入嘅仲有:

野兔耳 (定黑兔耳?定其實一樣?)
明明係冬型種,但唔知邊度睇過係夏種,可能係太想買而睇錯…… 剪根之後一直生長不良,天氣涼左啲後,把心一橫,分株!砍頭!而家頭頭長勢都好好!就係有一株被砍頭嘅母株枯死左……

老公仔師兄送嘅肉苗:
虹之玉嘅果凍部份已經全部甩哂啦,希望唔好繼續甩落去…明明都生左新根…

夕映適應得最好,有生長蹟象,就係怕咁多日陰天下會徒長……

另外兩棵處於半靜止狀態…

而家屋企窗越黎越多嘢LU, 仲有好多未得閒記錄
希望大家都健健康康!

評分

查看全部評分

老公仔 發表於 2016-9-11 16:35:19 |顯示全部樓層

小石仔的窗台養肉記記錄得尚算詳盡,要讚一個。

虹之玉的果凍色是要在冬季,氣温要夠凍及要有充足的陽光才會顯現的。
回復

grey1102 發表於 2016-9-11 17:20:39 |顯示全部樓層

最鐘意就係自己搵出問題所在 然後了解 試新方法
個個人養肉肉環境都唔同 真係要自己摸索
加油阿
回復

little_stone 發表於 2016-9-12 13:19:39 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2016-9-11 16:35
小石仔的窗台養肉記記錄得尚算詳盡,要讚一個。

虹之玉的果凍色是要在冬季,氣温要夠凍及要有充足的陽光才 ...

謝謝大大讚賞呀!

仲努力學習種肉嘅知識!希望可以種好你送嘅靚肉
回復

little_stone 發表於 2016-9-12 13:21:18 |顯示全部樓層
grey1102 發表於 2016-9-11 17:20

最鐘意就係自己搵出問題所在 然後了解 試新方法
個個人養肉肉環境都唔同 真係要自己摸索

謝謝灰大讚賞!

係呀,環境唔同,都唔可以下下照書搬。仍在努力摸索學習中!
回復

little_stone 發表於 2016-9-25 13:07:44 |顯示全部樓層
呢排又忙死。。。有時連淋左水未都唔記得,幾日前又發現新玉綴爛根

唯有砍掉重練

發覺水培好似容易啲照顧

回復

老公仔 發表於 2016-9-25 13:11:58 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2016-9-25 13:07
呢排又忙死。。。有時連淋左水未都唔記得,幾日前又發現新玉綴爛根

唯有砍掉重練{:emoji_02 ...

好特别的試管肉肉!
回復

little_stone 發表於 2016-9-25 13:13:47 |顯示全部樓層
可能係窗台通風唔太好,另外就真係唔好用陶瓷盆
除左靚冇咩好,唔透氣,啲水悶喺泥度, 好快又搞到爛根。

水泥盆、膠盆入面嘅兔兔、仙人掌就生得唔錯。

回復

little_stone 發表於 2016-9-25 13:16:37 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2016-9-25 13:11
好特别的試管肉肉!

謝謝

之前攞黎種薄荷苗,而家轉左水樽到種, 見啱啱夠細, 就放啲肉肉落去
回復

little_stone 發表於 2018-4-10 18:35:48 來自手機 |顯示全部樓層
Update 一下:
屋企啲肉肉都攞返娘家天台,只淨返兩盆種子小苗,同一小盆水種肉肉。

生石花小苗(扇雀葉插亂入):
五十粒發咗四十幾,唔知可以帶大幾多呢?

近鏡:

其他肉錐小苗:
枝干番杏係店主送嘅,一粒都冇發,就俾我插咗其他多肉上去

近鏡:
好細粒...

繼續近鏡:

平時擺放位置:

同場加映,小豆一粒:
而家窗台喺佢地盤啦!
回復

leoleo 發表於 2018-4-10 21:48:52 |顯示全部樓層
正!請問一下扇雀葉插成功機率大嗎?
回復

little_stone 發表於 2018-4-10 22:11:33 來自手機 |顯示全部樓層
leoleo 發表於 2018-4-10 21:48
正!請問一下扇雀葉插成功機率大嗎?

謝謝支持
甩咗三片,兩片有出根及芽,一片只有根冇芽
回復

leoleo 發表於 2018-4-11 00:29:48 |顯示全部樓層
幾高喎!我又試下先
回復

little_stone 發表於 2018-4-11 09:08:28 來自手機 |顯示全部樓層
leoleo 發表於 2018-4-11 00:29
幾高喎!我又試下先

回復

es861023 發表於 2018-4-11 11:10:06 |顯示全部樓層
你既台面好似實驗室做緊實驗咁

好勁! D種子發芽啦, 我試過種一次失敗了...
加油!
回復

xx_Luca 發表於 2018-4-11 12:36:04 |顯示全部樓層
實生小豆,有潛質

回復

little_stone 發表於 2018-4-11 13:13:59 來自手機 |顯示全部樓層
es861023 發表於 2018-4-11 11:10
你既台面好似實驗室做緊實驗咁

好勁! D種子發芽啦, 我試過種一次失敗了...

謝謝
再試吓
回復

little_stone 發表於 2018-4-11 13:14:42 來自手機 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2018-4-11 12:36
實生小豆,有潛質

呢粒嘢完全俾人「種」壞咗
回復

小雷子 發表於 2018-4-12 09:08:11 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-4-11 13:14
呢粒嘢完全俾人「種」壞咗<span class="emoji emoji1f648"></span><span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>

哈!你呢粒肥豆好可愛!一定放晒全盤心機落去!等肥豆大D!淋水工作交比佢做!教佢一齊種肉肉!
回復

little_stone 發表於 2018-4-12 12:38:12 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-12 09:08
哈!你呢粒肥豆好可愛<span class="emoji emoji1f60d"></span><span class="emoji emoji1f618"></span>!一定放晒全盤心機落去<span class="emoji emoji1f44d[/em ...

謝謝!
一定會。再執埋石仔就 Perfect 啦
回復