作者: michele1004 发表于 2016-5-27 07:12:33
3758 25
新入小樹

Melb 發表於 2016-5-27 09:13:59 |顯示全部樓層
我見公園個D好大棵

但好無咩花咁...
michele1004 發表於 2016-5-27 09:33:54 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2016-5-27 09:13
我見公園個D好大棵

但好無咩花咁...

我未見過,只聽聞過,小樹通常做盆景,但我只想种,刚巧附近的花店有一棵,又不貴,便買回家囉!
Melb 發表於 2016-5-27 14:54:02 |顯示全部樓層
michele1004 發表於 2016-5-27 09:33
我未見過,只聽聞過,小樹通常做盆景,但我只想种,刚巧附近的花店有一棵,又不貴,便買回家囉!{:emoji_ ...

皇仁門口都有幾棵呀
michele1004 發表於 2016-5-27 15:46:14 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2016-5-27 14:54
皇仁門口都有幾棵呀

D花靚嗎?
Melb 發表於 2016-5-27 16:49:55 |顯示全部樓層

唔太靚架

好普通

中央圖書館門口都有一棵

八王爺 發表於 2017-3-29 14:50:35 |顯示全部樓層
我今天也入手了一小盆栽,細葉紫檀。
真的很便宜,聽聞花是小小的鐘形白色。
tiger13 發表於 2017-3-29 21:51:48 |顯示全部樓層
早幾年去花墟問...間間都無得賣....最近, 好多間都有賣...可惜我已經失去興趣了...
wingspan 發表於 2017-3-30 09:18:54 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-3-29 14:50
我今天也入手了一小盆栽,細葉紫檀。
真的很便宜,聽聞花是小小的鐘形白色。 ...

花墟D 細葉紫檀同 紫檀冇任何關係啵

請問邊度有正紫檀小盆景出售呢?  發表於 2017-3-30 10:18
八王爺 發表於 2017-3-30 10:16:37 |顯示全部樓層
wingspan 發表於 2017-3-30 02:18
花墟D 細葉紫檀同 紫檀冇任何關係啵

喺囉!俾人呃咗添!   

只是一般的盆景植物,黑骨茶。 不過,我不是在花墟買的,就在屋企附近的山草葯地攤。有時都有少少盆栽出售。
手痕又中蕉
八王爺 發表於 2017-3-30 10:18:06 |顯示全部樓層
tiger13 發表於 2017-3-29 14:51
早幾年去花墟問...間間都無得賣....最近, 好多間都有賣...可惜我已經失去興趣了... ...

最花墟有真紫檀嗎? 請問師兄 紫檀小盆景甚麼價位?
八王爺 發表於 2017-3-30 10:27:53 |顯示全部樓層
  各位盆景逹人,我棵「檀」是這樣的,看來跟樓主的一樣啊!

但網上查,又話係「黑骨茶」,究竟是不是「紫檀」呢?

tiger13 發表於 2017-3-30 11:02:32 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-3-30 10:18
最花墟有真紫檀嗎? 請問師兄 紫檀小盆景甚麼價位?

慚愧...我是新手...別叫我師兄啦 才開始學種植物

其實我也不知是不是真的紫檀, (唔識分) ...他們名牌上說是, 約60-80蚊...

哈哈..... 大家有交流,都是一包 C兄!  發表於 2017-3-30 11:13
八王爺 發表於 2017-3-30 11:14:16 |顯示全部樓層
tiger13 發表於 2017-3-30 04:02
慚愧...我是新手...別叫我師兄啦  才開始學種植物

其實我也不知是不是真的紫檀, (唔識分)  ...

這樣我知道了,是不是跟我圖中的一模一樣的?

聽說真的紫檀葉子不是這樣子。
tiger13 發表於 2017-3-30 11:53:47 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-3-30 11:14
這樣我知道了,是不是跟我圖中的一模一樣的?  

聽說真的紫檀葉子不是這樣子。 ...

是啊...跟你圖中的一樣...

不過你咁講我去WIKI 睇下...O的葉真係唔同
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... 9%E7%B4%AB%E6%AA%80
[img]https://zh.wikipedia.org/wiki/Fileterocarpus_santalinus_in_Talakona_forest,_AP_W_IMG_8099.jpg[/img]

本來我是想種帶點香味的植物, 但是樹太大(又買不到), 現在試種蓮花 希望開花..(和不要太大 )
wingspan 發表於 2017-3-30 14:25:41 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-3-30 10:27
各位盆景逹人,我棵「檀」是這樣的,看來跟樓主的一樣啊!

但網上查,又話係「黑骨茶」, ...

花墟D"紫檀"全部都喺"小果柿",真正既紫檀盆就從未見過
http://www.hktree.com/tree/Diospyros%20vaccinioides.htm

八王爺 發表於 2017-3-30 15:07:35 |顯示全部樓層
wingspan 發表於 2017-3-30 07:25
花墟D"紫檀"全部都喺"小果柿",真正既紫檀盆就從未見過
http://www.hktree.com/tree/Diospyros%20vaccini ...

太好了!明白了,很放心。 根本不可能買到紫檀咯!

可愛的小樹也不錯!
tiger13 發表於 2017-3-31 07:52:52 |顯示全部樓層
王爺可以到香港動植物公園鳥舍傍的紫檀樹拾種子... (有的話分享一粒給我 )
wingspan 發表於 2017-3-31 11:27:44 |顯示全部樓層
tiger13 發表於 2017-3-31 07:52
王爺可以到香港動植物公園鳥舍傍的紫檀樹拾種子... (有的話分享一粒給我 )
...

我要‧‧‧‧‧跟隊
corina 發表於 2017-3-31 18:05:51 來自手機 |顯示全部樓層
原來唔係真紫檀,差D買咗
12下一頁