新手-想自制肥料

作者: alexlala1125 發表于 2016-5-16 17:45:24
7732 15
上網睇左好耐:

        氮肥/促進葉片生長/觀葉植物或葉菜類蔬菜 (種香草)
        磷肥/促使花色鮮艷、果實飽滿/觀花、球根及觀果等植物 (種番茄,辣椒)
        鉀肥/提高植物根莖抵抗和防病蟲害能力/提供生長中及多年生成株植栽養分 (洗米水)

氮肥
花生麩/紅豆/綠豆/黄豆
唔想用花生麩水, 好多人都話好大味
大家有冇建議?

磷肥
骨粉 (想用魚骨,洗淨,整干,打碎) + 蛋殼 (洗淨,整干,打碎)
ok嗎?

鉀肥
= 洗米水??

大家有冇其他建議?
AE380 發表於 2016-5-16 21:24:05 |顯示全部樓層
洗米水 唔夠力的...
再者...熟成的洗米水都好臭
回復

ahfour99 發表於 2016-5-16 22:24:14 |顯示全部樓層
AE380 發表於 2016-5-16 21:24
洗米水 唔夠力的...
再者...熟成的洗米水都好臭

個人覺得, 肥料講臭, 熟成洗米水算係無敵
回復

zeno 發表於 2016-5-16 23:55:56 |顯示全部樓層
買魚肥 ,鳥糞肥料 , 無味的
回復

sugarcane 發表於 2016-5-17 00:24:08 來自手機 |顯示全部樓層
鉀= 蕉皮
回復

alexlala1125 發表於 2016-5-18 08:26:16 |顯示全部樓層
Updated (上網再study過)

氮肥
大豆(1份)、水(1份)
做法
將大豆浸一晚,煮熟,並放在容器,加入同等分量的水,密封2至3周,稀釋100至500倍使用

磷肥
魚骨粉+蛋殼
洗淨,整干,打碎
直接入泥

鉀肥
香蕉皮切碎曬乾.放係泥里

or

海帶(1両)、水(1公升)
做法
洗走海帶鹽分,剪成幼條,放入膠樽並注入1公升水。
發酵1個月,稀釋10倍使用。海帶浸泡時間愈長,稀釋度要提高,每星期須開蓋排放發酵時產生的氣體

以上方法大家有冇其他建意???

有沒興趣看看輪植耕作法的資訊?緊記任何堆肥也要完全熟成後再使用喔。  發表於 2016-5-19 02:32
回復

Wong44268 發表於 2016-5-18 10:48:36 |顯示全部樓層

我用緊:-

雞屎肥

氮肥
花生麩

磷肥
骨粉,蛋殼

鉀肥
香蕉皮,海帶水,洗米水或者(鉆米粉+水)

回復

zeno 發表於 2016-5-18 18:16:11 |顯示全部樓層
請問 , 沾米粉加水 , 是否需要放一段時間 , 才可以做肥料

堆肥需要完全熟成才可以用,否則對植物會有負面影響。  發表於 2016-5-19 02:29
回復

PACO 發表於 2016-5-19 06:55:42 |顯示全部樓層

氮肥(應該同花生麩差唔多力水同氣味)
大豆(1份)、水(1份)
做法
將大豆浸一晚,煮熟,並放在容器,加入同等分量的水,密封2至3周,稀釋100至500倍使用

磷肥(魚仔粉係好臭的,處理不當會生虫)
魚骨粉+蛋殼
洗淨,整干,打碎
直接入泥

鉀肥(因為街上買到的香蕉好多都是用過催熟水才推出市場,所以唔建議用市面上買到的香蕉皮做肥)
香蕉皮切碎曬乾.放係泥里

or

海帶(1両)、水(1公升)(一定要洗得乾淨D,處理不當都會生虫!!不過就好快用得,這是較方便的!!)
做法
洗走海帶鹽分,剪成幼條,放入膠樽並注入1公升水。
發酵1個月,稀釋10倍使用。海帶浸泡時間愈長,稀釋度要提高,每星期須開蓋排放發酵時產生的氣體

以上方法大家有冇其他建意???

通常(唔臭)都是未發酵!未發酵又(唔會夠)肥力!!如果埋入泥又(唔可以即時見到效用)!!!如果放泥面等佢腐化又(會有虫蟻)!!!!

以上都是一定會()!!!!!特別是(大豆及魚仔粉)!!

如果唔計臭唔臭,唔計即時效用,有以下建議:

氮---植物性容易分解的廚餘,如自耕菜的頭頭尾尾(唔計有病害及虫害的瓜葉),亦可種一次綠肥,如綠豆!
磷---蝦蟹殼
鉀---紫草做覆蓋,等自己慢慢腐化!!
回復

alexlala1125 發表於 2016-6-1 08:53:32 |顯示全部樓層
NEW IDEAS ~~

氮肥
01.        綠豆肥
        先將綠豆浸水數小時 (當然你也可以把它浸過夜)
        待綠豆吸透水後,便可將剩餘的水隔走,將隔了水的綠豆放在一旁待它發芽
        將發了芽的綠豆倒進田,用泥略為覆蓋 (我的經驗是綠豆芽也是鳥兒的美食)
        種綠豆約兩星期的時間至開花,之後便可挖起綠豆,將整株綠豆切碎再混回泥土當中。

02.        開心果殼
        徹底的清洗,目的是去除鹽分
        洗淨,整干,打碎 (半碎),直接入泥

磷肥
01.        骨粉
02.        蛋殼 / 蝦蟹殼 (補鈣)
洗淨,整幹,打碎,直接入泥

鉀肥
海帶水
洗走海帶鹽分,剪成幼條
放入膠樽並注入1公升水。發酵1個月,稀釋10倍使用。
海帶浸泡時間愈長,稀釋度要提高,每星期須開蓋排放發酵時產生的氣體
回復

alexlala1125 發表於 2016-6-7 12:41:03 |顯示全部樓層
有一個問題: 其實點先知道應該落咩份量既肥料??
回復

alexlala1125 發表於 2016-6-7 12:58:22 |顯示全部樓層
氮肥 (綠豆)
已經種左10日, 大得好快
等佢開花就會翻土用 (相中右邊果兩盆就係)

磷肥 (骨粉)
已經响花墟買左1包, 吽緊(無乜味), 等2個禮拜後轉盆用

鉀肥 (海帶水)
用1枝500ml膠樽浸左10日 (無乜味)

希望成功 !!
回復

faye00 發表於 2016-10-14 17:20:45 來自手機 |顯示全部樓層

真心覺得冇乜天然肥係唔臭
不過薄薄嘅肥液入泥第二日, d臭味會唔見左
回復

jack872184 發表於 2016-10-14 17:54:21 |顯示全部樓層
用綠豆作氮肥多不讓 (綠豆)開花就鋤它入泥。
以它作肥是取其固氮作用。
回復

Ahjoechan 發表於 2017-12-10 19:07:25 來自手機 |顯示全部樓層
貝殼,蝦蟹殼作磷肥是要未煮的,還是已煮熟的殼?
回復

Aking 發表於 2017-12-13 13:15:47 |顯示全部樓層
Ahjoechan 發表於 2017-12-10 19:07
貝殼,蝦蟹殼作磷肥是要未煮的,還是已煮熟的殼?

生熟都得,不過如果用熟的要洗清油分和鹽分~
回復