秋海棠update 14.3.2019

作者: vvboy 發表于 2016-4-24 11:03:18
7274 54
vvboy 發表於 2017-4-24 20:19:56 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-4-24 17:47
室外都種得咁靚, 反轉了我對秋海棠的印象  (成日覺得佢地好脆弱咁 ...

謝謝賞花。
我都唔捨得架,試養一棵咋,
估唔到開咗咁多花花。
其他全部都放office細心保護,好似你咁講,我都覺佢哋好脆弱。
回復

hiatus 發表於 2017-4-24 20:34:17 |顯示全部樓層
vvboy 發表於 2017-3-13 20:02
呢两盆都係葉插架vv

葉插好成功。我都想試下啦。

其實佢地無甘脆弱架,我係戶外種,都很強壯哦。

不過我無你甘多品種呢

2017-04-24 10.57.30.jpg

回復

vvboy 發表於 2017-4-24 20:36:49 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-4-24 20:34
葉插好成功。我都想試下啦。

其實佢地無甘脆弱架,我係戶外種,都很強壯哦。

我不嬲有睇金魚D花花肉肉,
你種得好靚好健康丫
回復

hiatus 發表於 2017-4-24 20:38:20 |顯示全部樓層
vvboy 發表於 2017-4-24 20:36
我不嬲有睇金魚D花花肉肉,
你種得好靚好健康丫

所以唔好當佢地溫室寶貝架。

你識得葉插,有備份時就可以嘗試露天種架,會有驚喜比你呢。

大得快,同埋葉大塊好多。最主要會因應季節開花結種子呢。

如果我成功收到種子,有無興趣試下播種?
回復

vvboy 發表於 2017-4-24 20:47:24 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-4-24 20:38
所以唔好當佢地溫室寶貝架。

你識得葉插,有備份時就可以嘗試露天種架,會有驚喜比你呢。

謝謝金魚。好啊。\(^o^)/
你講得好啱呀。今次對比過,露天種植其實壯好多。
隨時有驚喜
回復

Ykw 發表於 2017-4-26 11:03:09 來自手機 |顯示全部樓層
你種得好啊
回復

Ykw 發表於 2017-4-26 11:05:05 來自手機 |顯示全部樓層
vvboy 發表於 2017-2-27 15:14
Office都 ok,不過弱咗D。

Spring summer 前玻璃瓶的銀白色好靚啊!!!
回復

vvboy 發表於 2017-4-26 13:01:25 來自手機 |顯示全部樓層
突然偷偷走了
好在之前留了一片仔,好小的,多數唔得喇
回復

vvboy 發表於 2017-4-26 13:03:42 |顯示全部樓層
vvboy 發表於 2017-4-26 13:01
突然偷偷走了
好在之前留了一片仔,好小的,多數唔得喇 ...

可能係隻豹食咗
回復

vvboy 發表於 2017-4-28 16:19:28 來自手機 |顯示全部樓層
留倩影~~~怕放大假後返嚟再見唔到佢哋
回復

vvboy 發表於 2017-7-19 14:36:55 |顯示全部樓層
記錄用。
成日覺得他們會隨時離去ヾ( ̄▽ ̄)Bye~Bye~
回復

vvboy 發表於 2017-7-19 14:45:43 來自手機 |顯示全部樓層
*\(^o^)/* (/^▽^)/ *\(^o^)/*
回復

vvboy 發表於 2017-7-19 14:51:27 來自手機 |顯示全部樓層

呢棵(下)由黑色葉暗紅點,變到完全不一樣。
同之前買呢棵(上),好似樣。
回復

八王爺 發表於 2017-7-19 17:09:48 |顯示全部樓層
真係好開心!!盛夏都可以欣賞!
回復

vvboy 發表於 2017-11-23 17:02:06 |顯示全部樓層
回復

vvboy 發表於 2017-11-23 17:16:39 來自手機 |顯示全部樓層
秋海棠成日不辭而別 ヾ( ̄▽ ̄)Bye~Bye~
剩低幾盆
回復

vvboy 發表於 2017-11-23 17:25:07 來自手機 |顯示全部樓層
娥眉秋海棠溶到救唔番, 無咗lu  。幾棵靚靚又溶咗。
而家最後果棵又icu緊(≧ω≦)/
回復

小雷子 發表於 2017-11-23 22:32:26 來自手機 |顯示全部樓層
vvboy 發表於 2017-11-23 17:25
娥眉秋海棠溶到救唔番, 無咗lu  。幾棵靚靚又溶咗。
而家最後果棵又icu緊(≧ω≦)/ ...

師姐間房一定好大!可以種咁多植物!
工作起來都醒神D!
回復

vvboy 發表於 2018-3-25 16:38:40 |顯示全部樓層
在家葉鵂
回復

vvboy 發表於 2018-3-25 16:39:25 |顯示全部樓層
在家葉孵的一盆*\(^o^)/*
回復