在屋企附近種植

作者: cckwan 发表于 2016-3-16 03:07:39
13480 54
我係一名園藝新手

我平時既興趣就係將D就來死既植物嘗試睇下救唔救到(當然有D嬌滴滴既救唔返就一定)

我有個諗法, 不過唔知岩唔岩 (以破壞生態等角度)

事源我住既地區又唔係元朗果D郊外, 但又未係繁忙市區, 觀塘彩虹再上, 附近有山 都幾多公園

咁我諗, 可唔可以將一D平常少見D既植物 由細細地咁種係D山路度(日日都會路過)

因為唔想見到四圍都係光禿禿咁樣, 又想見到獨特D既植物(唔需要去特別既地方先至見到嘛)
(有諗過櫻花, 不過search過發現氣候未必適合)

唔知各位師兄對我呢個idea有冇意見呢?

ps: 其實除左大棵既, 有諗過買好多種子(花) 播到四圍都係, 不過唔知有咩適合

評分

查看全部評分

one2three 發表於 2016-3-16 07:23:46 |顯示全部樓層

有意見、贊成你個創新意念

鏗鏘集–無言的樹(播出日期:2015-12-07)
影片連結: http : // www. liberalstudies.hk/video/programme.php?vid=tcs15-1628
再次喚醒公眾樹木保育的意識,思量如何做好城市樹木的保護,讓人和樹可以共存共融。

路政署斬般咸道的石牆樹掀起爭議而成立的民間關注組織―城西樹木地圖
https : // www. google.com/maps/d/viewer?mid=zjNhKp9GH7Ps.krFC-_3G9odc&hl=en_US

但不須以破壞生態等角度去建設.毎當打風之後、或樹木結果之後等等。去扞插從樹上折斷的枝條或收拾結果的種子去播種。
久而久之、持之而行將發展成保育樹林、櫻花林、原生林或觀賞樹林等等。

特別系―D稀有品種、比人破壞得多的樹木[鏗鏘集–瘋狂的木頭 (砍伐沉香樹)]、有實用性、有藥用性或有价値保留的花草樹木等等。

之不過單憑個人在無任何資源之下去發展須三思而後行、好似鏗鏘集:遲來的春天?(無收入的義工可像農民般)
之前某個電視節目都有介紹過老懵董年代、發展香港洋紫荊花都之城、都係失敗左、無疾而終、到最終不了了之算數。

作為社會”開明”的大當家
誰去 急市民在所急
   須市民在所須
謝謝
angela819 發表於 2016-3-16 12:53:38 |顯示全部樓層
哈哈, 我細路時住村屋, 都有你像你的想法,
將條路邊(生滿野草的)種滿不同色彩的花,
都試過將家中的花種撒在路邊,看看會否生..
我真的好種花,
近來有個奇想, 望到樓下路邊政府的掛在鐵欄上的花槽,
光光的. 如果區域市政局給市民領種就好啦,鍾意種意花草的人
就有地可以種,政府又可以省錢, 市民又開心
one2three 發表於 2016-3-16 15:58:30 |顯示全部樓層
angela819 發表於 2016-3-16 12:53
哈哈, 我細路時住村屋, 都有你像你的想法,
將條路邊(生滿野草的)種滿不同色彩的花,
都試過將家中的花種撒在 ...

angela819 你住村屋, 附近大把地方比你種野啦.

我住呢D屋邨仔, D居民都糸將D植物種晒係公共地方的花槽内、邊有人理。
之不過有D無公徳心居民剪葉、剪枝條、又或者成paul偸左你架、係甘之麻。
我種左香草、咖啡木糸公屋的花槽.唔洗一個星期比人 偸左、好慘 。哈哈

康民署掛在路邊鐵欄上的花槽,唔洗邊個部門批准先種得架、你都可種係花槽内。
另外天橋底(比露宿者霸住放紙皮、雜物的地方)、好多都係光脱脱D爛泥咁架、都可以種。
不過肯定有人手多多、或者無公徳心市民去破壞、去偸野、諸如始類甘囉。
angela819 發表於 2016-3-16 16:34:47 |顯示全部樓層
one2three 發表於 2016-3-16 15:58
angela819 你住村屋, 附近大把地方比你種野啦.

我住呢D屋邨仔, D居民都糸將D植物種晒係公 ...

我講我細路時住村屋, 現在不是啦, 租人一百呎多的屋住, 得個窗炸.
細路時, 家人租人田耕,種瓜菜豆為生架, 好辛苦架, 冬天幾度都要拔羅白,洗羅白,
幾歲大都要幫手做架....但都好鍾意種花
cckwan 發表於 2016-3-16 16:51:34 |顯示全部樓層
我樓下都好多人種野係屋村花槽(辣椒,節瓜)
冇錯啊多數都會俾人偷(因為有食用價值)

我係想種d花草樹,數量多到俾人偷都唔會有問題(或者品種唔係咁多人識,例如玫瑰就多人偷姐)

不過我又冇方法有咁多種子....(因為我係想種係山地而非細細地既花槽)
沐火 發表於 2016-3-16 19:04:45 |顯示全部樓層

Angela你講果D掛在鐵欄上的花盆係米指哩D?
哩D鐵欄上的花盆係有人打理的,佢哋有淋花同定期轉合季節的植物。

One2three所講的屋邨公用地方的花槽内都係有人打理的(管理費包左),如果係公屋只係政府比左你唔覺。
至於有實用性、有藥用性或有價値當然容易比人偸。
但係就算無價値的植物,為左花圃的潔淨同美觀,D花王會除草同會將D非原本指定種植的植物除去。

最後cckwan的諗法係比較難成功。
1)你確定你見的地方係三不管?(非私人,非公園,非綠化帶,非環保署,非發展署)將來唔會拿來發展?
2)你由種子種起?甘你係米會有人日日去林水同除草?(我有試過起一個我幾確定唔會再發展的山邊度種過已催芽的银杏種子根本係生唔到)
3)直接種樹苗?甘大面積同數量,你真的做到或無人去左阻止你?

不過哩個議題都值得仔細研究同靜雞雞做
one2three 發表於 2016-3-16 21:10:43 |顯示全部樓層
其實真係一個値得去探討的創新意念

僅僅用自己荷包D$(僅有的資源、人力、技術)去建設自己個社區/社會,單憑一腔熱誠(杯麵式三分鐘熱度)不足以發展種植一個小區。
必須持之而行用二、三年時間或更長時間羅馬オ能建成。

angela819:
我都做過假期農夫(係大六朋友D農村地方)明白做全職農夫真係好辛苦。継續種自己喜歡的植物、搞條花街出來

cckwan:
我樓下花槽内D辣椒樹、比D居民剪晒D辣椒、香茅就連根拔起、檸檬樹就比人順手摘晒D檸檬。全部得番D樹枝咁 ,睇到都無心機去種。
植物數量多到俾人偷都無問題,呢點我認同、不過唔會係種D蔬果樹之類。種D大大paul樹 、咁點偸呢。
種子可以交換、去街拾回來。(用個人僅有的資源)例如無患樹種子、楓香樹種子

沐火:
房署/康民署掛在路邊鐵欄上的花槽/其它政府部門,都係有丞辨商專門去打理、更換植物。但基於種種原因(例如資金、打理方便等)都有出現光脱脱的泥地。
種子種起?係可以・天生天養就須選擇合適地點、例如山邊斜波有山澗水流出。

我靜雞雞做緊、哈哈

値得一提是喜歡植物的花友草友可參觀康民署最大的苗圃
http : // www. info.gov.hk/gia/general/200307/19/0719101.htm

謝謝
沐火 發表於 2016-3-16 21:40:30 |顯示全部樓層

就試下用HKplants有的資源、人力、技術
研究下靜雞雞去一個三不管山邊發展種植一個楓香樹/银杏樹小區

不建議種蔬果樹之類,一來難打理,二來引人犯罪, 三來野蟲如果多仲會破壞生態環境。

我覺得連接去配水庫的山坡好合適
通常都有條長長既樓梯或車路連接去配水庫,而個D路又係水務署管同個山坡無咩機會改變用途。
cckwan 發表於 2016-3-16 21:55:10 |顯示全部樓層
123 ching好有經驗

我如果要實行既話都會係4月前,
因為我住果度長期都潮溼, 所以希望可以等佢地自己生長(which我相信既自然係應該要咁樣 種100粒, 有10棵生到就好好)
沐火 發表於 2016-3-16 22:14:18 |顯示全部樓層
cckwan 發表於 2016-3-16 21:55
123 ching好有經驗

我如果要實行既話都會係4月前,

可唔可以分享下你打算種D咩?
unknownk 發表於 2016-3-16 22:35:17 |顯示全部樓層
去公園拾啊
無患子 大花紫微 宮粉羊蹄甲
angela819 發表於 2016-3-17 09:54:06 |顯示全部樓層
unknownk 發表於 2016-3-16 22:35
去公園拾啊
無患子 大花紫微 宮粉羊蹄甲

羊蹄甲, 政府都是種這些, 周環都有種子可以拾到,
在大棠山道,上大棠燒烤場,一路都有豆夾種子可以拾到,
相信其地地方都有得拾, 不用自己錢買種子
cckwan 發表於 2016-3-17 13:33:28 |顯示全部樓層
宮粉羊蹄甲 香港其實已經好多

沐火師兄:我想種:
花:夜來香,茉莉花等等不起眼又唔會引人掹走既花,或者菊花
草:香草/。。。

其實有d仲瘋狂既諗法,就係多肉+食蟲都種埋...
因為話曬我種果度唔多人留意...
cckwan 發表於 2016-3-17 13:37:38 |顯示全部樓層
其實我早一排已經係唔同地方播左某種子(大量)
希望任由佢地生長,耐d之後再去取種再播

種子:馬齒莧(相信各位師兄都有聽過,係一種可食用,對人體好好既植物)
沐火 發表於 2016-3-17 14:40:59 |顯示全部樓層
cckwan 發表於 2016-3-17 13:33
宮粉羊蹄甲 香港其實已經好多

沐火師兄:我想種:

夜來香: 柔弱藤状植物,你想種的地方有無野比佢依附?

茉莉花: 開花時候,比人採得仲勁。

菊花: 屬短日照植物,開花時候,比人採。

多肉: 好似多數都唔熱得。如果係仙人掌,因為有刺會對人或動物有危險,所以十分唔建議。

食蟲: 食蟲植物唔易種的,佢要求高濕環境之餘,又要土壤貧瘠,特別是缺少氮素的地區,例如酸性的沼澤和石漠化地區。
沐火 發表於 2016-3-17 14:43:14 |顯示全部樓層
cckwan 發表於 2016-3-17 13:37
其實我早一排已經係唔同地方播左某種子(大量)
希望任由佢地生長,耐d之後再去取種再播

馬齒莧間唔中起D山邊都見過,野生力強。
沐火 發表於 2016-3-17 15:10:33 |顯示全部樓層
希望大家係講緊在不改變山坡地貌性質,但係又好唔小心甘掉左D對山坡有益嘅種子起山邊度。

溫馨提題提示:
請不要非法開闢農地耕種,及改變地貌令泥土疏鬆,當遇上大雨會山泥傾瀉。
根據地政總署的資料顯示,○七至○九年共收到四百七十宗有關在政府土地非法開墾或耕種個案,但該三年的相關檢控僅十七宗。按《土地(雜項條文)條例》,任何人士未經批准而佔用政府土地,最高刑罰為罰款一萬元及監禁六個月,非法開墾政府土地最高刑罰罰款五萬元及監禁六個月。
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20100527/00176_097.html
cckwan 發表於 2016-3-17 15:43:43 |顯示全部樓層
係,要山上或山腰先有,生命力十分強

菊花茉莉唔會俾人採吧....普通品種
addchan2012 發表於 2016-3-17 16:02:00 來自手機 |顯示全部樓層
haha估唔到大家都有依個唸法。不過我家附近無乜光禿禿的地,同埋驚俾人捉
123下一頁