養蘭記

作者: ChanKwingYin 發表于 2016-2-14 15:04:43
23316 323
ChanKwingYin 發表於 2018-6-12 13:48:10 來自手機 |顯示全部樓層
第十四天 A5C40EA1-27D4-4ECC-A87F-CE1F5B7BB985.jpeg
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-6-12 13:49:31 來自手機 |顯示全部樓層

新入 FF42DCC3-04CB-482F-9F3E-D728FE0C517A.jpeg
Cyclopogon elatus 6ECAFE95-34AB-4DF9-8BB0-4E4B20DCD3AD.jpeg
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-6-12 21:41:46 來自手機 |顯示全部樓層
兩種金線蓮 A234AF2B-15C3-4263-9A55-212A00C3E42A.jpeg 620E0872-4878-4231-AD48-D5A3CE9023D2.jpeg
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-6-12 21:42:55 來自手機 |顯示全部樓層
容氏金線蘭 1FF33758-C99D-4E8C-9E67-9B3A5CFA4284.jpeg
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-6-13 11:19:42 來自手機 |顯示全部樓層
新入蜘蛛蘭 A2693F0B-13D7-4288-82DA-CE786158C3E4.jpeg
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-6-13 18:51:31 來自手機 |顯示全部樓層
青山玉泉 FD213327-458A-4ECC-8066-ED9F4235D809.jpeg
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-6-15 10:16:58 來自手機 |顯示全部樓層
Cymbidium bicolor. 原來由蜜蜂授粉而結果,已經冇咁爆 4E230505-FE00-4B74-8149-FAF8543F8239.jpeg 2D3ABC49-42C9-4F98-A6C7-ACF45796B974.jpeg 4FBD55C7-AF20-4393-9E9A-CC2B7DE810F5.jpeg 303F15B8-E4F2-4A44-849C-5E465E9512A2.jpeg 2F49E956-BFB3-435F-9B5D-D9DF76F0A6D5.jpeg
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-6-15 10:18:23 來自手機 |顯示全部樓層
重唇石斛開花 BED79DDF-2065-486A-A864-F933C06AEBE2.jpeg F7EC5537-DA76-48AD-8968-F8563A7602BD.jpeg
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-6-16 09:55:34 來自手機 |顯示全部樓層
蟠龍天宮 F913C283-808A-46D3-B20B-A2F03C42EF9F.jpeg AFE09366-FF47-4E01-A659-2DCC32D7AB6C.jpeg
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-6-22 17:26:23 來自手機 |顯示全部樓層
新人的 Encyclia cyperifolia

有香味的圈柱蘭 3F08518C-466A-4CC7-9B85-1953F13FE8E2.jpeg 443E401F-5774-4A4B-A3F6-62ED380A5E91.jpeg
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-6-22 22:54:50 來自手機 |顯示全部樓層
重唇再開 7858D90F-9089-4810-8EF7-074292768A42.jpeg
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-6-24 22:54:08 來自手機 |顯示全部樓層
竟然有一株出了藝,已經觀察了一個月。 之後再施肥也沒有走藝 A7AC372A-2EEC-4A14-B1DB-F292AC569952.jpeg
回復

GP01-Fb 發表於 2018-6-24 23:46:20 來自手機 |顯示全部樓層
其實一路以來的十分佩服你, 只是自己見識淺,對你種的植物認識有限,不知如何搭嘴。 多謝分享!
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-6-26 19:12:52 來自手機 |顯示全部樓層
續花南美兜

這次兜變細了 18A6B6DE-A49B-4A4D-B2F4-A23750E36CBB.jpeg
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-6-26 19:14:35 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-24 23:46
其實一路以來的十分佩服你, 只是自己見識淺,對你種的植物認識有限,不知如何搭嘴。 多謝分享! ...

其實反而多謝你,我仲以為畀人孤立咗。係我自己想多咗。
回復

wongin30s 發表於 2018-6-26 19:42:25 |顯示全部樓層
其實樓主也是我的取經對象
因為看到你時常開花,印證你是十分成功的養蘭人
回復

GP01-Fb 發表於 2018-6-26 21:01:56 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2018-6-26 19:14

太冷門嘅唔識,所以唔識搭嘴,太精嘅又唔識。 又未有資格教人, 自己今年要開嘅花又差唔多開曬喇,都唔知仲有咩可以講啦

(講錯咗,其實我連好多普通嘢都唔識)
回復

小雷子 發表於 2018-6-26 21:20:52 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2018-6-26 19:14

你企在山頂尖,我地在地平線起步!無敵是最寂寞!
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-6-26 21:23:48 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-26 21:20
你企在山頂尖,我地在地平線起步!無敵是最寂寞!<span class="emoji emoji1f602"></span>

我準備跳落黎
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-6-26 21:24:51 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-26 21:01
太冷門嘅唔識,所以唔識搭嘴,太精嘅又唔識。 又未有資格教人, 自己今年要開嘅花又差唔多開曬喇,都唔知 ...

咁我要睇多啲你嘅帖,一齊研究啦
回復