養蘭記

作者: ChanKwingYin 發表于 2016-2-14 15:04:43
23311 323
GP01-Fb 發表於 2018-6-29 22:28:36 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-29 22:22
我會迫我啲朋友同事種花,哈哈哈!不過中蘭花就少啲,通常都係新年買完返來開完花唔要俾我。越來越多朋友 ...

咁都幾好喎。 我身邊的人,唯有家父是對種植有興趣的。 無仇不成父子,本來冇乜共同話題,種植是我們唯一的共同話題,也不錯。
回復

小雷子 發表於 2018-6-29 22:31:49 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2018-6-29 17:53
想當年,即係上年,啲同學話唔好黐埋落我度如果唔係會捉你去種花。依家啲人真係好鬼死無聊 ...

可能你最特出就係種花,所以同學會咁樣形容你!不用太介意佢地嘅說話!

你鐘意畫畫,摺紙,種花……呢D,小雷子都好喜歡……!有時間的話,可以陪小雷子一齊畫畫!
http://hkplants.com/forum.php?mo ... ge%3D1&mobile=2

回復

W88 發表於 2018-6-30 06:30:10 來自手機 |顯示全部樓層
路過多口講幾句!

之前識一位前輩種咗好多花,
後來移民,有啲好平賣咗,有啲比咗人,好多去咗堆田區。
香港市場太細,啲花出路好有限。

回復

Sumbie 發表於 2018-6-30 07:45:41 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-6-30 06:30
路過多口講幾句!

之前識一位前輩種咗好多花,

點解會去堆填區?!即係送俾人都唔要?好浪費喎!
回復

sarshk2014 發表於 2018-6-30 09:27:47 來自手機 |顯示全部樓層
係囉?真係唔明解點解尐人會咁做?冇人要可以攞去放生啫!我每年修剪完尐植物都會攞去公園啊山波啊放生咁囉,好過去堆填區啦!放生唔一定係動物架!
回復

Sumbie 發表於 2018-6-30 09:40:20 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-6-30 09:27
係囉?真係唔明解點解尐人會咁做?冇人要可以攞去放生啫!我每年修剪完尐植物都會攞去公園啊山波啊放生咁囉 ...

我修剪出來的一係送俾人,一係自己扦插整多一盆等佢長大再送俾人,真係冇用的都可以用來堆肥呀!自己應付唔到的植物,都會送俾有地方、有能力的人。好難想像點解可以送去堆填區? !除非生晒蟲、中晒毒?原來唔係淨係食物,種植物都唔好做大晒鬼啊!
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-6-30 15:31:16 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-29 22:31
可能你最特出就係種花,所以同學會咁樣形容你!不用太介意佢地嘅說話!

你鐘意畫畫,摺紙,種花……呢D ...

我係掃描㗎喎,未學會填色
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-6-30 15:32:58 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-29 20:34
你是否較為內向?有沒有同學仔或者朋友同你分享這些興趣?後生仔記住都要維持社交生活啊!第時有冇諗過讀 ...

雖然同年朋友冇但係有好多不同年齡的就好傾,我揀咗生物化學不過已經畢咗業,已揀園藝園境設計Thei
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-6-30 15:41:45 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-29 22:22
我會迫我啲朋友同事種花,哈哈哈!不過中蘭花就少啲,通常都係新年買完返來開完花唔要俾我。越來越多朋友 ...

有幾好喎
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-6-30 15:43:01 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-29 22:28
咁都幾好喎。 我身邊的人,唯有家父是對種植有興趣的。 無仇不成父子,本來冇乜共同話題,種植是我們唯一 ...

原來令尊翁都鍾意種花,但係阿爹就唔多鐘意
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-6-30 15:44:28 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-6-30 09:27
係囉?真係唔明解點解尐人會咁做?冇人要可以攞去放生啫!我每年修剪完尐植物都會攞去公園啊山波啊放生咁囉 ...

有啲人寧願揼咗佢都唔想益人,就係咁樣
回復

小雷子 發表於 2018-6-30 17:26:56 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2018-6-30 15:31
我係掃描㗎喎,未學會填色

人生只有黑白,也許太沉悶了!你都係時候,向彩色世界前進啦!當你敢踏出,你發覺世界可以咁美麗的!
回復

gita 發表於 2018-6-30 17:34:35 |顯示全部樓層
多口插咀.....

我細個都好鍾意睇花, 想種花, 成日去學校圗書館, 睇D不同種類的種花書. 但中學生年代無經濟能力種呀. 長大了, 有少少能力, 就常買和種喜愛的花, 左試右試, 過程中學會觀察和研究. 很有樂趣.

不用擔心, 植物和種花 可以係興趣, 努力研究, 都可以係專業, 帶來環境更好, 改變未來.  加油!
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-6-30 19:00:48 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-30 17:26
人生只有黑白,也許太沉悶了!你都係時候,向彩色世界前進啦!當你敢踏出,你發覺世界可以咁美麗的![emo ...

好啊
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-6-30 19:01:08 來自手機 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-6-30 17:34
多口插咀.....

我細個都好鍾意睇花, 想種花, 成日去學校圗書館, 睇D不同種類的種花書. 但中學生年代無經濟 ...

同意十1
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-7-7 19:04:46 來自手機 |顯示全部樓層
Paph leucochilum 結果了 9C9D1D76-DD6B-465A-8215-1775F346119D.jpeg
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-7-7 19:06:50 來自手機 |顯示全部樓層
Paph coccineum 佢有花都唔知,開唔到都唔知 380FAF8C-B966-4A86-9677-BD4DE3336D50.jpeg
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-7-7 19:08:12 來自手機 |顯示全部樓層
市場蝴蝶,開剩一朵重未謝。已經兩個月了 712093C1-F307-42A8-BBCA-0B94C139FF9D.jpeg F455EA99-E74B-4410-B34B-7354171AC1A2.jpeg
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-7-10 23:21:02 來自手機 |顯示全部樓層
新入  philippinense. 不過用鋸 2601C0A8-D45F-4504-B19D-4BBB65EBF8DC.jpeg 末種植
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-7-15 16:53:09 來自手機 |顯示全部樓層
7C2E11FD-50FE-4BE9-8C39-512DFF509783.jpeg 013C6CB5-2A50-423B-AC5E-DEE6B5C4A8C4.jpeg 台灣香蘭與紫報春續花也
回復