老公仔的種肉生涯

作者: 老公仔 发表于 2015-8-3 19:48:49
58140 1755

沉淪肉海已有一段時間,但經驗尚淺,還在學習階段。

先來一些家中的部份多肉圖片,雖然全部都是普通貨,但也花了很多心機去種植。

往後如有時間,會逐一介紹及更新。

評分

查看全部評分

powergun 發表於 2015-8-3 22:20:11 |顯示全部樓層
要教埋人地點至種到咁大棵, 等人地要反其道而行, 你知香港人唔可能盆盆肉都用水筒黎種的
老公仔 發表於 2015-8-3 23:10:31 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-8-3 22:20
要教埋人地點至種到咁大棵, 等人地要反其道而行, 你知香港人唔可能盆盆肉都用水筒黎種的 ...

要種得大,種得靚,種得健康兼飽滿不外乎三個關鍵元素:陽光、空氣、水。
要根據實際的情況來調整,定時照料,還要適當的施肥及選用合適的植料及盆器。 
powergun 發表於 2015-8-3 23:34:53 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2015-8-3 23:10
要種得大,種得靚,種得健康兼飽滿不外乎三個關鍵元素:陽光、空氣、水。
要根據實際的情況來調整,定時 ...

即係唔比佢曬咁多, 唔比咁多水同養份, 重要唔好比咁大個盆, 佢就唔會咁大了
老公仔 發表於 2015-8-3 23:40:36 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-8-3 23:34
即係唔比佢曬咁多, 唔比咁多水同養份, 重要唔好比咁大個盆, 佢就唔會咁大了  ...

可以唔畀咁多水,養份,同大盆,但唔畀曬得多會徒長哦!
powergun 發表於 2015-8-3 23:43:41 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2015-8-3 23:40
可以唔畀咁多水,養份,同大盆,但唔畀曬得多會徒長哦!

係囉, 其實你個度夏季成40度的, 點至可以保住冬型景天條命的?
老公仔 發表於 2015-8-3 23:47:32 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-8-3 23:43
係囉, 其實你個度夏季成40度的, 點至可以保住冬型景天條命的?

遮陽及每天淋水一次。
powergun 發表於 2015-8-3 23:51:37 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2015-8-3 23:47
遮陽及每天淋水一次。

熱會夏眠, 理應唔比咁多水的, 你重每日淋一次
老公仔 發表於 2015-8-3 23:56:48 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-8-3 23:51
熱會夏眠, 理應唔比咁多水的, 你重每日淋一次

唔可以一本通書睇到老,種植要因地制宜,你想像一下在四十多度的環境下,你唔畀水,植物會乾死的。
powergun 發表於 2015-8-4 00:04:33 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2015-8-3 23:56
唔可以一本通書睇到老,種植要因地制宜,你想像一下在四十多度的環境下,你唔畀水,植物會乾死的。 ...

真係唔講唔知了, 我重以為應更淋少水, 好似沙漠植物咁, 都係40幾度以上, 但仙人掌都係一年淋水幾次的

老公仔 發表於 2015-8-4 09:19:15 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-8-4 00:04
真係唔講唔知了, 我重以為應更淋少水, 好似沙漠植物咁, 都係40幾度以上, 但仙人掌都係一年淋水幾次的

...

仙人掌可以小水,我說的是景天而已。
powergun 發表於 2015-8-4 09:27:47 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2015-8-4 09:19
仙人掌可以小水,我說的是景天而已。

其實景天都係小水的, 夏天夏眠時有花友話成個月都唔比水都得的
老公仔 發表於 2015-8-4 16:59:19 |顯示全部樓層

秋麗,是景天科風車草屬及景天屬的雜交品種多肉植物。
冬型種,屬於較易栽培的品種,秋冬時曬曬太陽會出現淡淡的粉橙色。花期在冬季。
繁殖方面可以分株,砍頭扦插及葉插均可。
老公仔 發表於 2015-8-4 17:01:45 |顯示全部樓層
砍頭扦插的秋麗。
老公仔 發表於 2015-8-4 17:03:33 |顯示全部樓層
葉插的秋麗。
老公仔 發表於 2015-8-4 17:06:57 |顯示全部樓層
葉插的秋麗出現綴化,比率較正常的少。

評分

查看全部評分

ckkuen 發表於 2015-8-4 18:51:15 |顯示全部樓層
謝謝分享!多多指敎
老公仔 發表於 2015-8-4 19:15:25 |顯示全部樓層
ckkuen 發表於 2015-8-4 18:51
謝謝分享!多多指敎

多多指教,有時間多些交流一下。
老公仔 發表於 2015-8-4 20:07:36 |顯示全部樓層
黑法師,是景天科蓮花掌屬多肉植物。
冬型種,夏季會休眠。休眠時的型態最美,會捲縮成玫瑰狀。
冬季因陽光不足,葉片會拉長,葉片會由黑色漸漸變為綠色。
繁殖以砍頭扦插為主,最好在秋冬季節進行,在夏季進行繁殖的成功率會近乎零。

附上幾棵樹型黑法師,有的沒曬太陽,葉色全綠。

評分

查看全部評分

sluChiNg 發表於 2015-8-4 23:54:21 |顯示全部樓層
WOW
第一次見人將D肉肉種到咁大棵...
大開眼界了@@...