美麗毬蘭插插插 - sfish (update in 2015)

作者: sfish 发表于 2014-6-30 12:29:25
13436 295

多謝8王爺今次舉辦既美麗毬蘭插插插的活動,小魚係熱帶雨林版既新丁, 收到毬蘭後, 星期六都係用水養住先, 都唔知點好, 見手頭上有既水苔, 泥炭土, 珠石, 好就將佢地一鑊熟.......唔知啱唔啱...希望無錯....

呢位佳麗幫佢檢查身體後, 度高24cm, 將佢就地切成3份, 分散投資, 都希望無做錯....

多謝8王爺, melb 打賞...

評分

查看全部評分

sfish 發表於 2014-6-30 12:32:49 |顯示全部樓層

update on 8 July 2014 -

無咩變化, 有2棵頂頂有小小黃左, 枝杆側D有根標左出黎....

另一棵無咩異樣...

update on 14 July 2014 -
水浸既水下有幾條根, 呢D又係咪氣根呢??? 係咪就黎可以轉入泥種呢? 定不用理他

水苔既把胶剪長左小小(11 July), 不過今日睇, 胶剪尖尖又好似啡左小小咁, 係咪濕度唔夠呢??

sfish 發表於 2014-6-30 12:32:55 |顯示全部樓層

update on 23 July 2014 -

自發現有根後, 15 July 2014 將其中2盆都轉回泥種, 唔嘆冷氣, 去吸下光...........

on 23 July 2014, 其中一盆見有芽仔, 唔知係咪, 好似係....

on 25 July 2014 頂頂又發現有新芽仔

- on 29 July 2014, 終於3棵都有芽仔啦...... .....

大杯個棵迎頭趕上, 係頂出芽

水苔種開個棵, 一轉泥最快, 一上一下, 有2隻芽仔啦

珠石浸個棵最慢, 而家先慢慢有芽

- on 31 July 2014

大杯裝2日後頂芽又長左...

水苔種開個棵, 條葉芽長得重快

珠石浸個棵, 而家先慢慢成長...

sfish 發表於 2014-6-30 12:33:06 |顯示全部樓層

on 1 Aug 2014, 3棵都隱定下來了

水苔種開個棵, 2隻芽好似抖快咁, 8月1日都重搵緊位上,

8月4日已經直穿過頂, 就黎趕上頂芽了

珠石個棵雖則慢, 都隱步上揚~

大杯裝就頂芽長大左, 又開始係接近泥位長芽仔啦....

on 8 Aug 2014, 點解生長得咁快既, 唔通佢地鐘意後樓梯夠暖......

sfish 發表於 2014-6-30 12:33:11 |顯示全部樓層

update on 20 Aug -

大左, 不過好似大得好慢咁...

update on 29 Aug -

sfish 發表於 2014-6-30 12:33:21 |顯示全部樓層

update on 4 Sept 2014 -

唔入袋, 放窗台邊曬吓, 即刻節與節之間短左, 無咁徒長, 葉又大得快, 原來如此的~

update on 16 Sept 2014 -

又多2枝側芽

另外2盆大得好快, 大家好似鬥高咁
sfish 發表於 2014-6-30 12:33:27 |顯示全部樓層

今日(19/9)俾左枝柱佢唉吓先... ^_^

1. hiatus          依張相睇唔到~  發表於 半小時前
複製代碼

而家睇到無....@@

你個盆好靚, 種到好似旋轉咁....

update on 26 Sept 2014 -

大合照

呢棵最少, 得5對葉

呢棵最多有7對葉,

呢棵有6對葉, 重出緊側芽3條各有1對葉

依張相睇唔到~  發表於 2014-9-25 14:53
sfish 發表於 2014-6-30 12:33:37 |顯示全部樓層

update on 14 Oct 2014 -

唔長葉, 你攪咩呀....

sfish 發表於 2014-6-30 12:33:42 |顯示全部樓層

update on 24 Oct 2014 -

好在及早發覺得早有紅GG, 處理過後, 消冧係自然既事, 而家會著重多D保濕, 3盆又繼續生番葉啦...

(A)盆

(B)盆

(C)盆

update on 31 Oct 2014 -
大家又開始生番葉仔啦, 重不斷有側芽, 安樂哂~

(A)盆

(B)盆

(C)盆
sfish 發表於 2014-6-30 12:33:50 |顯示全部樓層

update on 14 Nov 2014 -

(A)盆

(B)盆

(C)盆

小魚: 好勁、加油啊!  發表於 2014-11-25 12:33
好勁吖!加油努力!  發表於 2014-11-18 15:05
sfish 發表於 2014-6-30 12:33:54 |顯示全部樓層

update on 25 Nov 2014

sfish 發表於 2014-6-30 12:34:02 |顯示全部樓層

update on 9 Dec 2014 -

(A盆)

(B盆) 個冧消左啦

(C盆)

A 同 C都應該開唔到架啦, 發覺天氣凍左, 佢地生長速度都好似緩慢左....

sfish 發表於 2014-6-30 12:34:06 |顯示全部樓層

- update on 29 Dec 2014

未種過毬蘭, 佢地係冬天裏好似冰封左一樣, 大家都減慢生長速度...

(A) 盆

(B) 盆

(C) 盆

八王爺 發表於 2014-6-30 12:39:00 |顯示全部樓層
又喺一開三。

今期大熱,唔通今晚賽果1:3?
sfish 發表於 2014-6-30 12:46:06 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2014-6-30 12:39
又喺一開三。

今期大熱,唔通今晚賽果1:3?

有無勇於嘗試獎.....
Melb 發表於 2014-6-30 13:52:32 |顯示全部樓層
為新比賽(毬蘭)參賽者打下氣先

sfish 發表於 2014-6-30 15:30:42 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2014-6-30 13:52
為新比賽(毬蘭)參賽者打下氣先

多謝melb melb 大師....yeah~
Melb 發表於 2014-6-30 15:32:17 |顯示全部樓層
sfish 發表於 2014-6-30 15:30
多謝melb melb 大師....yeah~

你都好多方面嘗試WO
sfish 發表於 2014-6-30 15:38:10 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2014-6-30 15:32
你都好多方面嘗試WO

試下無訪丫, 都未種過, 唔知點攪好, 就地取栽, 有乜用乜.....
pekklewin 發表於 2014-6-30 15:42:56 |顯示全部樓層
加油~!!!

多謝支持  發表於 2014-6-30 15:52