水草造景

作者: Mk00 發表于 2014-5-18 19:23:35
4210 7
[img]%5Bimg%5Dhttp://upload.lsforum.net/users/public/f42499IMAG2398c5.jpg[/img][/img]
唔知算唔算水生植物,不過曾經伶過去參加造景比賽

造景名稱:藍灣小島
魚缸:18x12x13吋
底床:Ada亞馬遜黑土
燈具:pl36wx2 6500k ,led 7w 10000k
Co2:2-3秒/1泡
過濾器:ehen 501,511濾桶
草種:迷你矮柳,小水榕,日本_藻,小水榕,綠宮廷,紅宮廷,
噴泉椒草,小水劍,迷你皇冠,溫蒂椒草,日本矮珍珠,矮珍珠,迷你小水榕,迷你椒草
魚種:黑三角仙,三角燈
螺:角螺
蝦:黑殼蝦
031504 發表於 2014-5-19 19:02:59 |顯示全部樓層
上面出唔到圖

個人覺得中景草太勁,,好似無左前中後的層次,得番前同中

我都想造景,,,都買齊哂D野,,係差支燈,,,
回復

Mk00 發表於 2014-5-19 20:09:24 |顯示全部樓層

我覺得個敗筆點之一都有矮柳果邊份同矮珍珠未生番密,不過當時太急伶去比賽,無等真係全完成景;燈依方面睇種咩水草同水體啦,
多數唔買LED燈(演色性問題),買專用種草既T5,T8(如GLO等)唔會中伏得去邊
,不過都係果句睇水體同種咩草,廢事買錯又要換
回復

031504 發表於 2014-5-19 20:40:37 |顯示全部樓層
Mk00 發表於 2014-5-19 20:09
我覺得個敗筆點之一都有矮柳果邊份同矮珍珠未生番密,不過當時太急伶去比賽,無等真係全完成景;燈依方面睇 ...

下?點解唔買LED
我想買LED,其實之前有研究過,但都唔多明
因為LED美觀D,又細D @@  但好貴
回復

Mk00 發表於 2014-5-19 21:32:15 |顯示全部樓層
031504 發表於 2014-5-19 20:40
下?點解唔買LED
我想買LED,其實之前有研究過,但都唔多明
因為LED美觀D,又細D @@  但好貴 ...

LED的確係慳電,不過LED對於水族種草方面計法有異於傳統燈具,非單一睇W就可以確定足唔足夠種草,
LED計算既公式唔同,亦可以睇演色性,有好多新手就係貪LED燈慳電,唔熱,無睇到就直接買普通水族照明
用既LED燈,好D既就種到陰性水草,差D既真係種陰性水草都麻麻地,同埋真係FOR種草專用既LED燈最少
要成以千幾二千左右或以上,亦有個案係因為用左LED燈某D水草葉型變大,同埋屋企有小朋友都唔太建議用
,所以最安全我都係建議人用番普通燈具,LED燈都係等再有更深入既知識先去搞或試(不過聽講內幕消息5月中
又有新款種草專用既LED燈上架,不過台灣品牌,香港有無得賣就難講D,要問代理睇睇)
回復

kings5 發表於 2014-6-17 10:40:01 |顯示全部樓層
做景不錯。缸小夏天有水溫太高問題嗎?
回復

Mk00 發表於 2014-6-17 13:22:24 |顯示全部樓層
kings5 發表於 2014-6-17 10:40
做景不錯。缸小夏天有水溫太高問題嗎?

我用PL管 同無用降溫設施,魚缸大緣31度左右,水草生長都OK,
不過就一定要夏天避開種怕熱既水草(例如雪花草,迷你矮珍珠等等)
回復

金剛 發表於 2014-6-17 14:44:57 |顯示全部樓層
張相好正,但未有空看文……
回復