苔蘚有乜用處?

作者: Eng 發表于 2014-4-19 00:09:20
7979 17

苔同蘚依兩種低等植物,唔起眼又冇花開,種嚟做乜鬼?
moss 2.JPG

貪佢一片綠色夠養眼囉.。有D園景設計直情用苔蘚做主角砌成苔原之類,模擬原生態,充滿大自然氣息。而家興嘅生態缸,苔蘚更加係必要元素。

雖然我屋企冇地方擺生態缸,但可以用杯呀樽呀整瓶栽。苔蘚就係做瓶栽嘅好材料。擺樽苔蘚喺枱頭,增添幾分野趣。
moss 5s.JPG

開講有話,牡丹雖好也要綠葉扶持。如果D石山古樹盆景冇苔蘚做配襯,肯定減晒分。

唔好睇小苔蘚細細碎碎,佢地進行光合作用釋放氧氣,係我地重要嘅氧氣來源。
moss 3.JPG

待續…
AE380 發表於 2014-4-19 10:42:20 |顯示全部樓層
哈哈.....真係無硏究之至
多謝分享....茅塞頓開
回復

健康站 發表於 2014-4-22 13:43:28 |顯示全部樓層
等......待續
回復

Eng 發表於 2014-4-24 01:09:17 |顯示全部樓層

如果用個放大鏡去欣賞苔蘚,會見到一個奇妙嘅小宇宙。原來好多苔蘚係好靚好精緻嘅呢!
moss 11.JPG

對園藝種植來講,重有依D好處:
1) 保濕

2) 作為植料同環境濕度指標

3) 美化遮醜,冚住D黑古勒掘嘅泥土

4) 淋水時D泥唔會彈起,地方乾淨又可以減少水土流失
回復

健康站 發表於 2014-5-5 13:32:58 |顯示全部樓層
好靚,要天天噴水嗎?
回復

Starter 發表於 2014-5-5 21:49:23 |顯示全部樓層
你搞到我好想張我d盆栽鋪滿苔蘚呀
回復

Starter 發表於 2014-5-5 21:55:40 |顯示全部樓層
可以講多少少嗎?

平時點打理? 佢地會自己生滿個盆嗎? 如何繁殖?

唔該
回復

Eng 發表於 2014-5-6 01:51:43 |顯示全部樓層
健康站 發表於 2014-5-5 13:32
好靚,要天天噴水嗎?

我沒有刻意照顧苔蘚的. 淋水與否視植物品種和盆內植料的乾濕程度來決定. 不過有時為蘭花蕨類噴霧補濕, 總會惠及苔蘚們罷?  
回復

Eng 發表於 2014-5-6 02:52:49 |顯示全部樓層
Starter 發表於 2014-5-5 21:55
可以講多少少嗎?

平時點打理? 佢地會自己生滿個盆嗎? 如何繁殖?

在有柔和光照, 濕度高但空氣流通的地方苔蘚便會生長得很茂盛. 有時為了營造濕度較高的環境, 可以將苔蘚放在透明的容器例如魚缸之內種植.

苔和蘚分別屬於兩個不同的植物家族, 但習慣上將這兩種植物合成一個名字來說. 他們都是用孢子來繁殖. 之前的照片中有些像豆芽的小東西便是苔蘚的孢子囊.  當孢子囊成熟會破裂, 彈出孢子, 孢子隨風、水等等去到合適的環境便會萌發成長, 逐漸形成群落. 想要繁殖苔蘚, 只需採收到成熟的孢子囊, 用乾淨的紙包好讓他們自然乾燥, 釋出孢子, 然後將孢子像播種一樣播下便是. 要很正規的去做的話要消毒呀甚麼的, 請找有關資料, 這裡就從略了.

較方便快捷的繁殖方法是分株. 在泥土、石頭、水苔、樹皮等能夠經常保持濕潤而不積水的物料上放幾簇苔蘚, 只要生長條件合適, 經一段時日他們會像草一樣越長越密, 慢慢填滿整個表面, 成為一張綠絨被.

評分

查看全部評分

回復

Starter 發表於 2014-5-14 14:54:28 |顯示全部樓層
Eng 發表於 2014-5-6 02:52
在有柔和光照, 濕度高但空氣流通的地方苔蘚便會生長得很茂盛. 有時為了營造濕度較高的環境, 可以將苔蘚放 ...

唔該晒, 等我玩下繁殖先
回復

Victor9394 發表於 2014-5-14 15:52:49 |顯示全部樓層
我種唔掂, 放左o係室外花槽既有植物遮陰位置兩個月都無蔓延跡象, 個位好通風, 早晚噴水. 完全無效, 但就吸引到好多蝸牛BB聚居
回復

C702 發表於 2014-5-14 20:34:16 |顯示全部樓層
個位好通風就係問題所在,種苔蘚最重要係保濕
下面條Link教爆殖苔蘚方法
亦可上網搵Moss Graffiti /Moss milkshake
唔用搞拌機可以用較剪,不過會手軟
http://www.youtube.com/watch?fea ... e&v=H9FRj9fX4yk
回復

Victor9394 發表於 2014-5-15 12:15:43 |顯示全部樓層
C702 發表於 2014-5-14 20:34
個位好通風就係問題所在,種苔蘚最重要係保濕
下面條Link教爆殖苔蘚方法
亦可上網搵Moss Graffiti /Moss mi ...

要保濕係指D介質 定係 環境?
我試過差唔多既位置, 腰水2cm, 盆內只有泥炭土, 兩個月完全冇生長過咁
回復

C702 發表於 2014-5-16 11:33:14 |顯示全部樓層
介質 同 環境都要
你冇破壞葉片只能等有苞子先可以繁殖擴散
濕度唔夠,結唔到苞子,自然好似冇生長過咁
回復

Victor9394 發表於 2014-5-16 15:24:02 |顯示全部樓層
C702 發表於 2014-5-16 11:33
介質 同 環境都要
你冇破壞葉片只能等有苞子先可以繁殖擴散
濕度唔夠,結唔到苞子,自然好似冇生長過咁 ...

苞子係有, 有綠有啡, 每1cm2有6支花苞, 會唔會人工剪下佢然後埋入泥會有幫助?
回復

C702 發表於 2014-5-18 12:40:20 |顯示全部樓層
苞子乾咗放泥面就得 !
回復

Victor9394 發表於 2014-5-18 21:58:07 |顯示全部樓層
C702 發表於 2014-5-18 12:40
苞子乾咗放泥面就得 !

試下先, 多謝陳SIR指教
回復

alex07055 發表於 2014-5-22 11:28:47 |顯示全部樓層
你係arthur?
定係bdan
回復