Eliza 的 低成本純粹自我感覺良好 之 空中小花園

作者: Elizazazalee 發表于 2014-3-26 21:19:40
1231 5
爬左個幾月文,開始著手搞下空中小花園了,花園上面未加蓋、未有好華麗既擺設,但呢半個月來我已經養成左日日上天台淋花、修剪既好習慣,好開心!

暫時為止,

最有成功感:月季既桿插

就算開左花,枝桿剪左插泥都全部生到根,非常開心

最神奇:一心諗住種菠菜,種出黎竟然係碎米薺.......

最期待:第一次種菜,梗係種好易種的小白菜,我要快D食到你!

最低調:包裝寫住 Clara Blue Denim,唔知中文名,不過開出黎會係紫色的花花

最無奈:唔知係咩因為天台太熱,D桂花無花花lu,一味開葉,D葉又大又圓又青,同之前既葉形好唔同,仲有唔個係蜘蛛定係害蟲的小bug

最求其:家樂花好似發左花癲咁狂開,我見D post 話家樂花開完要摘心,咩叫摘心??

我剪左幾片家樂花葉,睇下會唔會又發芽先~~

萬壽菊我group 埋左一盆兩隻色,呵呵呵

iceiceice 發表於 2014-3-27 11:50:38 |顯示全部樓層
我之前搬去天台時都好似你咁,日日喺天台整來整去,菜盆都十幾廿個,果樹又多花又多,自我感覺良好

係呀我都有爬文睇你D post,好想第時好似你地咁多品種!我既目標係唔洗再去街市買菜同買生果,hahaha  發表於 2014-3-27 15:48
回復

hiatus 發表於 2014-3-27 16:34:20 |顯示全部樓層
加油,好有規模! 我都有好多蔬菜同花卉種子,遲啲 pm list比你,睇下你有冇興趣。

我唔係金魚bb,我係大金魚哈哈~~

hahaa hello 大金魚~! 係岩岩開始左大半個月就迫不及待係度獻醜jei~~~ 我好有興趣呀!想愈種愈多,第時可以有貨同你地互相交換 ^_^  發表於 2014-3-27 16:45
回復

向日葵2 發表於 2014-4-26 09:35:01 |顯示全部樓層
現在怎樣 ,更新下,我都係剛有天台,即種瓜菜,但蟲太多,要用薬,不如出街買,所以最後都係種翻花
回復

Elizazazalee 發表於 2018-10-13 12:03:34 來自手機 |顯示全部樓層
搬了屋,現在用花園種,多左好多品種,種木瓜,無花果,巨峰提子,檸檬樹
回復

B17 發表於 2018-10-13 12:28:01 |顯示全部樓層
Elizazazalee 發表於 2018-10-13 12:03
搬了屋,現在用花園種,多左好多品種,種木瓜,無花果,巨峰提子,檸檬樹 ...

已經係4年舊帖,依家應該知桂花係天氣涼先開花
回復